1925 – Auto in de sloot

Deze foto van een auto te sloot werd vermoedelijk rond 1925 gemaakt op een van de buitenwegen van Piershil. Er is goed te zien hoe het takelen in die tijd werd georganiseerd, bij afwezigheid van kraanwagens. Er werden eerst drie palen geplaatst en vervolgens werd er bovenaan een lier geplaatst. Met kettingen en een wieltje werd zo een trekmechanisme gemaakt. Daarna kwam het aan op mankracht (of paardenkracht). De betonnen voeten van de Bosman-molentjes werden in de begindagen ook op deze manier geplaatst.

Het kenteken van de auto begint met een H. In 1906 werd een systeem in het leven geroepen waarbij de chauffeur een rijbewijs en een nummerbewijs in zijn bezit diende te hebben. Deze nummerbewijzen werden per provincie uitgegeven, waardoor elk nummerbord begon met een of twee letters om de provincie mee aan te duiden. De gebruikte codes waren als volgt: A : Groningen, B : Friesland, D : Drenthe, E : Overijssel, G, GZ, GX : Noord-Holland, H, HZ, HX : Zuid-Holland, K : Zeeland, L : Utrecht, M : Gelderland, N : Noord-Brabant, P : Limburg en R : Departementen.

Foto ‘Auto in de sloot’ – 1925

Er is goed te zien dat het dak van de auto is beschadigd.Ook het stuur is ontwricht. De reddingsploeg heeft veel bekijks; de foto komt uit het album van de Familie Van der Jagt.

piershil-auto-te-water-1925

Updated: februari 12, 2015 — 11:45 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.