1937 – Huwelijksfeest Juliana en Bernhard

Ter gelegenheid van het huwelijk van Juliana en Bernhard in 1937 vond in Piershil een feest plaats, met praalwagen! Hoewel het huwelijk werd voltrokken op 7 januari 1937 werd het feest i.v.m. de weersomstandigheden gevierd op 29 april 1937. Als onderdeel van het feest werden diverse praalwagens ingericht. Deze wagens verzamelden zich op de hoek Molendijk – Oudendijk te Piershil (daar waar nu de minicamping is; familie Bruijnzeel); het huis wat daar op de hoek staat (voorheen familie Greijn) is op de achtergrond van een van die verzamelfoto’s te zien. De optocht ging daarna o.a. langs de molen Simonia en zo naar de Voorstraat te Piershil, langs het versierde gemeentehuis.

Rijmprent 1937

Deze mooie rijmprent werd op de scholen aan alle leerlingen uitgedeeld.

piershil-feest-1937-rijmprent

Foto’s ’11 provinciën’

De hier aanwezige dames voor de woning van A.Bottenberg zijn in de klederdracht van de 11 provinciën gekleed: vlnr Stijna Greijn (Friesland), Grietje Klokkenburg (Limburg), Jannie Groenenberg (Groningen), Grietje Poldervaart (Zeeland), Suze Groenenberg (de Hollandse maagd), Pie Vink (Gelderland), Antje Buitendijk (Zuid-Holland), Grietje Buitendijk (Drenthe), Jenni Bezemer (Noord-Brabant), Jaantje Rozendaal (Utrecht), Jaapje Groenenberg (Overijssel) en Bastiaantje (‘Saan’) Verhorst (Noord-Holland).

piershil-feest-provincies

Enkele dames poseren op de Molendijk (links Gre Poldervaart) ; de molen is nog net te zien. Links de olievaten van Klokkenburg.

piershil-1937-molendijk-klokkenburg

Jenni Bezemer, verkleed als ‘Noord Brabant’.

piershil-feest-1937-jennibezemer

Gré (Grietje) Poldervaart, bij de lagere school aan de Molendijk.

piershil-1937-grietje-poldervaart

Fotoserie ‘opening van het feest’

Het feest werd geopend door burgemeester Hammer, zoals op deze foto is te zien. Burgemeester Hammer staat links en helemaal rechts staat Aart Bezemer.

piershil-1937-gemeentehuis-04

Het versierde gemeentehuis is ook te zien op deze foto. Hier staan van links naar rechts: P.C. Vink (wethouder), Mej. B. Kleijnenberg (eigenaresse gemeentehuis), F. van Warendorp (gemeentesecretaris) en J. Poldervaart (lid van de feestcommissie).

piershil-1937-gemeentehuis-03

Niet alleen het gemeentehuis was versierd (bovenste foto). Ook diverse andere huizen waren van slingers en andere versieringen voorzien. Het huis op de tweede foto is dat van de familie Vink, aan de beneden-Molendijk (nu Beatrixstraat) te Piershil.

piershil-1937-gemeentehuis-02

piershil-1937-benedenmolendijk-huizevink

Het toenmalige gemeentehuis in de Voorstraat was ook prachtig verlicht, zoals op deze avondfoto is te zien.

piershil-1937-gemeentehuis-01

Fotoserie ‘verzamelen voor de optocht’

De praalwagen op deze drie foto’s betrof een uitbeelding van de Hollandse Maagd (staande S. Groenenberg) met vertegenwoordigsters in de klederdracht van de 11 provincies van Nederland. Dat zijn op de voorste rij van links naar rechts: Grietje Klokkenburg (Limburg), Jenni Bezemer (Noord-Brabant), Grietje Poldervaart (Zeeland), Antje Buitendijk (Zuid-Holland) en Saan Verhorst (Noord-Holland). Staand van links naar rechts: Jannie Groenenberg (Groningen), Stijna Greijn (Friesland), Grietje Buitendijk (Drenthe), Pie Vink (Gelderland), Jaapje Groenenberg (Overijssel) en Jaantje Rozendaal (Utrecht). De voerman is A. Buitendijk.

piershil-1937-verzamelen-01

piershil-1937-verzamelen-05 piershil-1937-verzamelen-04

Ook op deze foto is een wonderlijk gezelschap waarneembaar, met op de achtergrond de vrachtwagen van PSV Fortuna. Die vrachtwagen is ook te zien op de tweede foto.

piershil-1937-verzamelen-02

piershil-1937-verzamelen-03

Deze praalwagen toont de verpleegsters van het Groene Kruis. Op de achtergrond is ook het huis van Greijn waarneembaar (bocht Moelendijk – Oudendijk).

piershil-1937-verzamelen-06

Dames in de kleuren rood,wit, blauw en oranje.

piershil-1937-verzamelen-07

Fotoserie ‘de optocht’

De optocht voerde langs de molen Simonia en via de Molendijk zo de Piershilse Voorstraat in.

piershil-1937-optocht-10 piershil-1937-optocht-03

piershil-1937-optocht-04 piershil-1937-optocht-05 piershil-1937-optocht-06 piershil-1937-optocht-09

Op deze twee foto’s zien we de vrachtauto van Jaap vd Hoeven (bestuurslid) met het juniorenelftal van de plaatselijke voetbalvereniging P.S.V. Fortuna. De namen bij de bovenste foto: staand vlnr Janus vd Hoeven en Arend Rozendaal. In de midden vlnr: Adriaan Wesdorp, Janus vd Heiden, Cor Greijn, onbekend (nauwelijks zichtbaar) en Cor Kleinsmit. Vooraan vlnr: Klaas Veerman, Bas Meinster, Bram vd Jagt en Tinus Rozendaal.

piershil-1937-optocht-07 piershil-1937-optocht-08

Updated: februari 12, 2015 — 11:41 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.