Uit de nalatenschap van Cor Groenenberg ontving ik in 2012 een foto van een muzikaal trio. Eén van de bandleden herkende ik als mijn overbuurman Piet Verloop. “Hoe kom je hier nou aan?”, zo reageerde de in 1924 geboren Piershillenaar. Piet, vooral bekend vanwege zijn prachtige fotografische schilderijen, haalde naar hartelust herinneringen op bij zijn uitleg over deze foto.
Foto ‘De Verdi’s’- 1946
“Links op de foto zit Bouwen Stolk, in de midden Cor Groenenberg en zelf zit ik rechts. De foto is gemaakt kort na de oorlog, omstreeks 1946. Ik heb ‘m zelf ook nog, een groter exemplaar hangt bij mij aan de muur. De foto was bedoeld als promotiemateriaal, we hebben er veel van uitgedeeld. Je ziet ons hier bij Piet Boender, woonachtig in de Voordoel te Nieuw-Beijerland. Die had daarvoor een geschikt kamertje, met allemaal lampen. De twee accordeons waren van het merk Verdi, we hadden een ouder type en een nieuwe, Verdi 1 stond erop gedrukt. Dat verklaart ook meteen de naam van onze groep. De trommel is van de muziekvereniging van Nieuw-Beijerland, die hebben we voor de foto even geleend. De naam van onze band staat op een stuk karton, dat had ik gemaakt. Na het maken van de foto moest de trommel meteen weer terug. Eerst hadden we bijna geen instrumenten, alleen een apparaat om op te trappen voor een trommelgeluid. Het geluid werd niet voortgebracht door een trommel, maar door de lege koffer van een accordeon. Achter de grote trommel zie je een klein drumstelletje. Dat hebben we gekocht bij de dansleraar Pegels op ‘Stougie’ (Stougjesdijk, Oud-Beijerland), we hebben dat in gelijke kleuren laten schilderen door Heshof op de Zuidzijde. Bouwen Stolk heeft de band als eerst verlaten, voor hem viel als vervanger Teun de Regt ook wel eens in. Zelf heb ik later nog in een andere band gespeeld, ‘de Harry-Boys’, met Jan Snijders die later naar Canada is geëmigreerd. Ik ben begonnen met een kleine accordeon, met 12 bassen, die was van een bandje hier in Piershil. Janus van der Heiden heeft er op gespeeld, maar zijn handen waren eigenlijk te groot. Ik kon ‘m voor 85 gulden overnemen. Later heb ik ‘m ingeruild bij een muziekwinkel in Rotterdam, met bijbetaling kreeg ik de accordeon (met 36 bassen) op de foto. Uiteindelijk is deze accordeon verkocht aan de familie Van Wanrooij, hij werd gebruikt voor de muzieklessen. Veel later heb ik een nog grotere accordeon gekocht, met 120 bassen, en uiteindelijk een orgel dat ik hier nog steeds in de kamer heb staan. Het oefenen met de accordeon bezorgde de buren veel geluidsoverlast. Samen met Bouwen mocht ik oefenen bij bakker Bouman in de Kerkstraat te Nieuw-Beijerland, daar werkte ik als knecht. Niet alleen de bakker kwam vaak bij ons kijken en luisteren, ook zijn knecht Cor Groenenberg toonde veel interesse. Het leek hem wel leuk om mee te doen en vandaar zijn aanwezigheid op deze foto. Hij was niet erg muzikaal en hoefde alleen maar een eenvoudig ritme te drummen op de kleine trom. Wanneer we een tango speelden zei hij ‘daar bemoei ik m’n eigen niet mee’ en lag dan z’n stokjes neer. Hij schreef gedichten en die kon hij heel leuk zingen, hij vermaakte de boel. We traden overal op, ook bij klanten van de bakker. Bij Berkhout zijn we eens een avondje geweest, en bij Piet Vink ook op de Oosthoek in Piershil, een geweldige tijd was dat”.
Filmpje ‘Piet verloop speelt op zijn orgel’ – 3 januari 2013
Piet Verloop speelt op zijn orgel in zijn huis te Piershil. Ondanks zijn hoge leeftijd weet hij sommige stukken nog steeds probleemloos ten gehore te brengen. Als een echte muzikant stoort hij zich aan de foutjes die hij maakt: “het was een lange dag en ik speel niet vaak genoeg meer”.
Foto’s ‘Piet Verloop in 2013’ – 3 januari 2013
Deze twee foto’s werden gemaakt op donderdag 3 januari 2013; Piet Verloop thuis op de bank.
Knipsel ‘De Verdi’s’ – Kompas 23 januari 2013
Knipsel ‘Jeugd op bezoek bij de Stoof’ – 8 april 1993
Bouwen Stolk, helemaal rechts op de foto, spelend op de accordeon.
Niet lang na ons gesprek is Pieter Cornelis Verloop overleden (17 oktober 1924 – 27 februari 2013), hij was weduwnaar van Wiena Verloop – van Brakel.