In september werd het 50-jarig jubileum van het Groene Kruis, afdeling Goudswaard-Piershil, gevierd. Tijdens het feest, gehouden in het „Het wapen van Goudswaard”, werden ook enkele foto’s gemaakt. Met een geschenk, een Groene-Kruis vlag, op de achtergrond.
Artikel ‘Vijftig jaar Groene Kruis in Piershil en Goudswaard’ – Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard 23 september 1953
Het grote verlangen: een wijkgebouw
De afdeling Goudswaard-Piershil van het „Groene Kruis” bestaat vijftig jaar lang. Vijftig jaar lang hebben in deze gemeenten mensen geijverd voor de gezondheidszorg. Het gouden jubileum van deze vereniging zou al in Maart gevierd zijn, maar door de watersnood-ramp moest deze viering worden uitgesteld. Gistermiddag kwam het bestuur in feestvergadering bijeen om het gouden jubileum te vieren. Op deze Vergadering kwam als grote wens naar voren, spoedig te kunnen overgaan tot de bouw van een wijkgebouw.
Rond 1900
Het was rond 1900, toen de Zuidhollandse vereniging „Het Groene Kruis” werd opgericht. Het doel van deze vereniging was het verbeteren van de volksgezondheid. Maar de vereniging werd in die tijd niet door allen met onverdeeld enthousiasme ontvangen. Er moest veel vooroordeel uit de weg geruimd worden, voor de vereniging voet aan de grond kreeg. Ook in Goudswaard en Piershil werden de mensen opgewekt om hun steun aan de oprichting van een plaatselijke afdeling te geven. Het was dokter Ravesteyn die het initiatief hiertoe nam. Op 18 Maart 1903 hield hij in Goudswaard over het Groene Kruiswerk een voordracht en een dag daarna in Piershil. Een grote opkomst op beide avonden bewees, dat de belangstelling in beide gemeenten algemeen was en na afloop van de voordracht van dokter Van Ravesteyn gaven zich vele personen voor de nieuwe vereniging op. Het bestuur van de afd. Goudswaard-Piershil kwam voor de eerste maal op 26 Maart 1903 bijeen en bestond uit 12 leden, zes uit Piershil en zes uit Goudswaard.
Groei
Het aantal leden is sedert 1903 meer dan verdubbeld. Hoeveel leden de vereniging in 1903 had, vertellen de annalen niet, maar wel is bekend dat, de ontvangsten in het oprichtingsjaar f 211,025 bedroegen en de uitgaven f 208,995. In 1952 waren deze bedragen stukken groter en eindigden zij niet meer op een half centje. In dat jaar ontving de vereniging f 7347,74 en werd er uitgegeven f 7350,47. In 1910 bedroeg het aantal leden 210 en dit aantal steeg tot 520 in 1952. Ongeveer 95% van de bevolking is thans lid van het Groene Kruis. Vermeerderden de inkomsten en uitgaven in de loop der jaren, ditzelfde geldt voor de werkzaamheden. Bij de oprichting werd als eerste doel gesteld: het uitlenen van verplegingsartikelen. Men begon direct met de vorming van een bescheiden magazijnvoorraad. In het eerste jaar werd dertien maal een verplegingsartikel uitgeleend. De voorraad was toen 28 artikelen. Het aantal uitleningen over 1952 bedroeg 202 en de inventarislijst vermeldde 370 artikelen. Met recht kan hier van groei gesproken worden. Maar de vereniging ging haar vleugels uitslaan en spoedig kwam de wens naar voren om door aanstelling van een wijkverpleegster te beginnen aan de wijkverpleging, waardoor beter de strijd kon worden aangebonden tegen de t.b.c. In 1911 en 1912 ging het erop lijken, dat er ook spoedig een vaste wijkverpleegster zou komen. Toen werden er tijdens een typhusepidemie in Piershil en een roodvonkepidemie in Goudswaard tijdelijk gediplomeerde verpleegsters in dienst genomen. Maar de wijkverpleegster kwam niet, want er was geen geld. Het duurde tot 1925, voordat er weer gesproken zou worden over de noodzaak van een wijkverpleegster. In dat jaar heerste er in Goudswaard een typhusepidemie. Toch duurde het nog tot 1927 dat de afdeling – gesteund door een belangrijke subsidie van de gemeentebesturen en de opbrengst van een gehouden bazar – tot aanstelling van een wijkverpleegster kon overgaan. Zuster Den Breejen werd op 22 September 1927 als zodanig benoemd. Sedert 1 Februari 1950 werkt zuster Oskam als wijkverpleegster in de afdeling. De volgende stap tot uitbreiding van het werkterrein was de instelling van een consultatiebureau voor zuigelingen te Goudswaard en Piershil. Onder leiding van dokter Den Broekert werd hiermede in 1926 begonnen. Nadat het consultatiebureau was opgericht werden de tuberculosebestrijding en de hoogtezonbestraling nog aan de werkzaamheden toegevoegd.
Een wijkgebouw
Toen gistermiddag, ter viering van het gouden jubileum, het bestuur van de afdeling met vele genodigden in „Het wapen van Goudswaard” bijeen zat, werd steeds weer de wens geuit: wij willen een wijkgebouw. Dit is het grote verlangen van de voorzitter, de heer Vink. En wie weet beter dan de heer Vink, wat de afdeling nodig heeft? Ruim 33 jaar al is hij bestuurslid van de jubilerende vereniging. Al deze jaren heeft hij zijn beste krachten aan de vereniging gegeven. Van die vele jaren dat hij bestuurslid is, heeft hij 28 jaar als penningmeester gefungeerd en 22 jaar als voorzitter. Op 21 October 1920 werd hij tot penningmeester gekozen en dit is hij gebleven tot 11 October 1948. Op 9 April 1931 werd hij voorzitter. Gedurende 17 en een half jaar is hij tegelijkertijd voorzitter en penningmeester geweest. Het was mede om de grote verdiensten van de heer Vink voor het Groene Kruis, dat H.M. de Koningin hem verleden jaar tot ridder in de orde van Oranje Nassau benoemde. Ook de heer A. Groenenberg heeft reeds vele jaren lang de jubilerende afdeling gediend. Evenals de heer Vink heeft ook hij vanaf 23 Juni 1920 zitting in het bestuur. In zijn openingswoord bracht de voorzitter dank aan al diegenen, die het Groene Kruis steeds hadden gesteund. Spr. bracht hulde aan de wijkverpleegsters, die zich steeds bij nacht en ontij hadden ingespannen om zich met al hun krachten aan het Groene Kruiswerk te wijden. Nu, zo zeide spr., moeten we zorgen, dat er een wijkgebouw komt. Spr. twijfelde er niet aan, of een ieder zou hieraan medewerken. De erevoorzitter, burgemeester Van Dijck, schetste de ontwikkelingsgang van de gezondheidszorg in Nederland in de afgelopen vijftig jaren. Spr. dankte de voorzitter voor de stuwende kracht, die hij steeds voor de vereniging heeft aangewend. Namens de beide gemeentebesturen bood spr. een bloemenmand aan. Namens het bestuur overhandigde spr. de voorzitter een wandelstok, als blijk van waardering van de leden voor zijn bezielende leiding.
Felicitaties
De oud-ere-voorzitter, burgemeester Hammer van Oud-Beijerland, zeide, dat hij aangename herinneringen bewaarde uit de dagen, dat hij nog aan de bestuurstafel zat. Spr. zeide te hopen, dat de wens van de voorzitter — een wijkgebouw — spoedig werkelijkheid zal mogen worden. Als afgevaardigde van het hoofdbestuur van het Groene Kruis sprak de heer Van Es van der Have uit Puttershoek waarderende woorden. Als geschenk van het hoofdbestuur overhandigde spr. aan de voorzitter een Groene-Kruisvlag. De heer Van der Borden uit Nieuw-Beijerland sprak namens het Streekverband Hoeksche Waard, het kraamcentrum en de zustervereniging in Nieuw-Beijerland. Spr. complimenteerde de jubilerende vereniging met haar vitale voorzitter en bood bloemen aan. Mevr. Bosman overhandigde de voorzitter als afgevaardigde van de vereniging „Het Zwakke Kind” te Piershil een hoogtezon, bestemd voor de gemeente Goudswaard. Namens de afdeling Goudswaard van „Het Zwakke Kind” bood mevr. Tol bloemen aan. Voorts werden felicitaties aangeboden namens de zustervereniging te Zuid-Beijerland, de vereniging Steun bij Ziekenhuisverpleging en de vereniging voor E.H.B.O. afdeling Goudswaard-Piershil.
Foto’s ‘Vijftig jaar Groene Kruis’ – dinsdag 22 september 1953
Staand van links naar rechts: Jan van Bergeijk, Cees Kooij, dokter L.C. (Leendert) Tol, burgemeester Van Dijck, Rook Smooker, Henk Riedijk, Jan Buth en Cor Veerman. Zittend van links naar rechts: Arie Bijl, Freek Ampt, P.C. (Piet) Vink, Arie Groenenberg en Cees de Pijper.
Boekje ‘Goudswaard in vroeger tijden – deel 1’
Bovenstaande foto verscheen ook in het boekje ‘Goudswaard in vroeger tijden – deel 1’. Met leuke aanvullende informatie (en fouten: Groene Kruis i.p.v. Rode Kruis en 1953 i.p.v. 1949-1950).
Ook van de dames werd een fraaie groepsfoto gemaakt. Staand van links naar rechts: Lena van Bergeijk – Kranenburg, Trijntje Bijl-van der Bie, Marie Veerman – de Klerk, Maggeltje Hendrika Smooker – Visser en Adriana Pieternella Tol – van Haneghem. Zittend van links naar rechts: Pietertje Maria Groenenberg – Bokhout, onbekend, onbekend en Jacoba Kooij – Hollander.
Drie wijkverpleegsters van Goudswaard en Piershil: zuster Mien Bosman – Oosterman, zuster W.J. Oskam en zuster Jaan van der Waal – Visser.