1959 – De verkeerstafel

Toen het verkeer in de jaren vijftig steeds omvangrijker werd ontstond er een behoefte aan meer kennis over verkeersregels. Agent Soeters, als deskundige, wist enkele personen te strikken om deze behoefte in te vullen. Jo Baars werd aangesteld als instructeur en Adriaan Bakker als technicus. In het leegstaande huis van de familie Van der Linde (aan de kade) werd de tafel neergezet en door Adriaan Bakker in gereedheid gebracht. De schakelingen en lampjes die werden gebruikt kwamen uit het postkantoor te Piershil (van Groenenberg). De telefooncentrale daar was in februari 1953 in het ongerede geraakt, elders opgezet met nieuw materiaal en de oude centrale was op de schroot gekomen. Iedereen kon van de tafel gebruik maken. Voor de schooljeugd was er zelfs een diploma te halen. Jo Baars gaf op school verkeersles en bij de tafel de praktijk. Dan moesten er vragen beantwoord worden. De diploma’s werden verzorgd door Koos Groenenberg, de kapper, die een sierlijk handschrift had. De tafel kwam te staan tussen de smidse en de fam. van der Heide, boven op de zolder met kapel, de voormalige garage van Henk van Bergeijk.

Knipsel Verkeerstafel – 9 december 1959

piershil-knipsel-verkeerstafel-9dec1959

Foto’s Verkeerstafel

Op de foto’s hier is te zien dat een verslaggever van het ‘Hoekschewaardje’ aantekeningen maakt voor een artikel in de krant.

Van links naar rechts: Jo Baars, Rocus de Kraker, Koos Hoepel, Burgemeester Vries, Jaap Kraak, Koos Groenenberg, dorpsagent Soeters.

piershil-foto-verkeerstafel-01

Bovenaan staan Wim van der Jagt en Pieter van Bergeijk. De anderen van links naar rechts: verslaggever Ben vd Schaaf (‘Hoekschewaardje’), Piet de Ruiter, agent Soeters, Arie de Ruiter, Jan Verhoeven, onbekend, Johannes vd Ree, Ma de Ruiter-van Winsen, Kees de Pijper en Adri Reedijk.

piershil-foto-verkeerstafel-02

Rechts op deze foto zien we Adriaan Bakker die de verslaggever Ben vd Schaaf uitleg geeft. Helemaal links op deze foto staat Lijntje van der Wel, naast haar Mevrouw Kraak-Daniëlse, dan Jan Verhoeven en Pieter van Bergeijk. Helemaal rechts op de foto staat Jaap Kraak.

piershil-foto-verkeerstafel-03

De dames Marrigje van der Kuil en Van der Jagt kijken hun papieren na. Corrie Bijl staat helemaal rechts, naast Piet van Prooijen.

piershil-foto-verkeerstafel-04

De maquette zoals deze werd vervaardigd door Adriaan Bakker.

piershil-foto-verkeerstafel-05

Updated: februari 12, 2015 — 11:33 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.