1962 – Kleiduivenschieter Koos Bouman

In de krant van 29 juni 1962 verscheen een artikel over de Piershillenaar Koos Bouman. Hij werd geïnterviewd vanwege zijn hobby kleiduivenschieten.

Artikel ‘Koos Bouman schoot reeds menige kleiduif’ – 29 juni 1962

Morgen zijn er op een terrein van de heer J. Leeuwenburg aan de Goidschalxoordse dijk onder de gemeente Heinenoord wedstrijden in het kleiduiven schieten. Honderden schoteltjes van klei zullen daar uit een machine ,,gelost” worden en de jagers kunnen er naar hartelust op knallen. Wie de meeste raakt wordt kampioen. Het zal er spannend toe gaan want de kans is groot dat de wisselbeker van de afdeling Hoeksche Waard der Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging definitief wordt toegekend. Drie schutters immers hebben deze beker reeds tweemaal veroverd. Het zijn de heren Jac. Bouman, H. van der Linden en E. van Dijk. Mocht een dezer heren met de overwinning gaan strijken dan krijgt hij de beker voorgoed in zijn bezit.

Met Koos Bouman uit Piershil, een der kandidaten, hebben wij gisteren een gesprek gehad over de kleiduivenschietsport. Hij neemt regelmatig deel aan wedstrijden in Nederland en België, dus weet hij er zijn weetje van. Op onze vraag, of wij het kleiduiven schieten moeten zien als een sport of als oefening voor de jacht, vertelde Koos dat hij het zag als een sport. Er zijn goede hazenschutters, zo zei hij, die bijna geen Kleiduif kunnen raken en er zijn kampioenen onder de kleiduivenschieters die met geen mogelijkheid een haas kunnen schieten. Wel kweekt het schieten op de aarden schotels reactievermogen aan dus is het voor een ieder die
plezier in de jacht heeft aan te bevelen. Om de schutter maar zo goed mogelijk te testen krijgt hij de kleiduiven van verschillende richtingen ,,voorgeschoteld”. Men kent afgaande, inkomende en dwars vliegende objecten. Zaterdag krijgen de schutters in Goidschalxoord eerst drie enkele afgaande ,,duiven” voor de loop en vervolgens drie doubletten uit dezelfde richting. Dan komt er een zelfde serie ,,inkomende” schotels aangevlogen en tot slot krijgen de heren nog eens op vijf dwarse ,,vogels” te schieten. Op een sein van de schutter worden kleiduiven weggeschoten en binnen een zekere afstand – afhankelijk van de richting – moet dan worden geschoten. Raakt men de kleiduif goed dan blijft er slechts een stofwolkje in de lucht hangen. Bij een minder goede treffer vliegen de brokken in het rond. De schotels die in Nederland gebruikt worden zijn van harder materiaal dan die in België en iets groter van omvang.

VEEL PATRONEN

Een schutter die in goede conditie wil blijven moet natuurlijk veel oefenen. Dit draagt er toe bij, dat het schieten op kleiduiven een dure sport is, want patronen en doelen moeten worden betaald. Er zijn mensen, die er wekelijks honderd patronen doorjagen. Hier in Holland worden geen grote prijzen ter beschikking geteld voor de winnaars, maar in België wel. Daar kan men T.V.- en radiotoestellen winnen. Alleen in Tilburg wordt jaarlijks een internationale wedstrijd gegeven met als eerste prijs een jachtgeweer en verder costuums en andere waardevolle prijzen. Koos Bouman is ook nog lid van de schietvereniging ,,Waalsdorp” in Den Haag. Zaterdagmorgen neemt hij daar deel aan een wedstrijd en hij krijgt hier zes. afgaande, zes inkomende, drie doubletten en achtereenvolgens zes hoog overvliegende kleiduiven voor de ,,pijp”. Een goede oefening voor de wedstrijd van ’s middags dus.

In het verleden heeft Bouman verschillende goede prijzen behaald tijdens wedstrijden. In Brasschaet (België) won hij vorig jaar een eerste prijs en vorige week nam hij in Leuven deel aan een wedstrijd voor A-klassers waarin hij als achtste eindigde. Goede schutters krijgen de kijkers (die gratis toegang hebben) dus zaterdag te zien op het terrein van de heer Leeuwenburg. De heren Van Dijk, Van der Linden en Bouman zijn aan elkaar
gewaagd. Bouman vertelde ons ook dat er in België nog op levende duiven geschoten wordt. Afgekeurde| (of opgevangen) postduiven zijn daar in massa’s te koop en deze dieren worden, na ontdaan te zijn van een paar vleugelpennen of staartveren de lucht ingejaagd. Verschrikt en duikelend door de ontbrekende veren zijn ze moeilijk te raken. Wij kunnen niet begrijpen dat weldenkende mensen op deze arme dieren kunnen schieten.

Gelukkig wordt dit in ons land niet gedaan. Tot grote vreugde van de dierenbeschermers heeft Prinses Gracia deze ,,sport” in Monaco verboden. Naast het bekende casino was deze wijze van vermaak een der trekpleisters van het vorstendom aan de Middellandse Zee. Nee, veel liever zien wij Koos Bouman morgen in actie met zijn tweeloop van kaliber 12. De vliegende schotels 35 gram hagel no. 7 nazendend. Dat kost geen bloed….

Bij de foto: KOOS BOUMAN. Morgen zal hij zijn beste beentje voorzetten tijdens de schietwedstrijden te Goidschalxoord.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.