1968 – Een interview in het dorp

Op dinsdag 26 maart 1968 werd in Piershil (Koningin Julianastraat 25) onderstaand interview (van 44 minuten!) met een bandrecorder opgenomen. Sinds de jaren vijftig maakten onderzoekers van het Meertens Instituut in heel het land opnames waarbij de dialectsprekers min of meer vrijuit spraken over onderwerpen naar eigen keuze.

We horen vier Piershillenaars die over hun herinneringen aan het dorp praten. Het zijn landarbeider Kees Slooter (geboren in Piershil in 1896) en zijn echtgenote Maria van der Waal (geboren 1899), Jannetje van der Waal (geboren 1902 in Piershil, echtgenoot van Gerrit Bokhout en een nicht van Maria van der Waal) en de aardappelhandelaar Willem Verhorst (geboren 1905 in Piershil, echtgenoot van Aaltje Arina van Bochove en de vader van de latere aardappelhandelaar Ad Verhorst).

In het begin van het gesprek hoort u Maria van der Waal zeggen ‘Piershil, âlles Piershil. Jannetje van der Waal, ’n nicht hoor’. Jannetje van der Waal geeft haar adres op: ‘Koningin Julianastraat 25’. De man die u hoort zeggen ‘je zou bekant trouwboekie meej…’ en ‘dan verdiende je een kwartje op een dag’ is Kees Slooter. Willem Verhorst hoor je wat later, hij zegt ‘Nee, ‘k doch da wij ons mond moste houwe’. Willem Verhorst vertelt aan het einde van het gesprek over zijn oorlogservaringen. Zijn vrouw (Aal) kwam met haar fiets bij de tankval en een Duitser wilde haar fiets afpakken. Hij sloeg haar en ze viel toen in de tankval. En dan hoort u ook Jannetje nog, ze vocht in de oorlog met een Duitser, om haar zinken teil!

Start het fragment door op de playknop te klikken…

Maria en Jannetje woonden vroeger naast elkaar, toen ze nog bij hun ouders woonden op de Molendijk. Hun vaders waren broers: Bas en Leen van der Waal. Het waren de 2 laatste huizen, ze staan er nog steeds (vlakbij de ingang van  de voetbal). Jannetje Bokhout- van der Waal was een dochter van Leen van der Waal en een zus van Hans van der Waal. Zij woonden later naast elkaar in de Koningin Julianastraat, op de  nummers 23 (Hans) en 25. Daarvoor nog woonden Jannetje en Gerrit in de Voorstraat, in de kleine huisjes voor de kerk. Gerrit was de oom van Jaap en Bram Bokhout; Jannetje en Gerrit hadden geen kinderen.

Marie Slooter-van der Waal was een dochter van Bas van der Waal en o.a zus van Meins (Verhorst, moeder van Jan Verhorst), Hans, San, Rien, Bas, Leen en Jan. Ze woonden ooit in dat kleine huisje beneden aan de Molendijk (in de buurt van het benzinestation van Klokkenburg), het knechtshuisje van boer Vink (en later Bruynzeel). Marie en Kees Slooter hadden ook geen kinderen. Ze hebben ook nog in de Kon.Julianastraat gewoond, in het hoekhuis (tegenwoordig nummer 28). De moeder van Kees Slooter woonde vroeger op de Molendijk, naast de winkel van Teun Verhulp. Op deze foto kunt u Kees en Marie Slooter zien: 1943 bij de droogbalken
Updated: januari 16, 2024 — 10:33 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.