1970 – Trambestuurster Mary Bokhout

In de krant van 30 jun i 1970 verscheen een artikel over de Piershilse Mary Bokhout. Zij werd geïnterviewd vanwege haar werkzaamheden als trambestuurster in Amsterdam.

Artikel ‘Mannenwerk: een verouderd begrip’ – Algemeen dagblad 30 juni 1970

„Een tram besturen mannenwerk? Welnee. Het is gewoon beroepshalve aan het verkeer deelnemen. En hoeveel vrouwen rijden er tegenwoordig niet in een auto. Nee, of je nu in het verkeer zit met een tram of met een auto, dat maakt voor mii geen verschil”. Aan het woord is één van de Amsterdamse trambestuursters, de 37-jarige Mary Bokhout. Bijna elf jaar werkt zij al bij het Gemeente Vervoer Bedrijf in de hoofdstad. Eerst als conductrice en de laatste acht jaar als bestuurster.

ZELFSTUDIE

Mary Bokhout, geboren en getogen in Piershil in de Hoekse Waard, trok na haar schooltijd naar Gelderland om bij het openbaar vervoer te gaan werken. Na wat zelfstudie werd zij enkele laren later tandartsassistente in Zaandam. „Ik dacht dat werk leuker te vinden, maar daarin heb ik me schromelijk vergist. Twee jaar heb ik het bij die tandarts uitgehouden. Toen kreeg ik heimwee naar mijn oude werk tussen het verkeer, de drukte en de mensen. Bij het vervoerbedrijf Amsterdam vond ik wat ik twee jaar had gemist.

VEROUDERD

Het begrip mannenwerk vindt Mary Bokhout verouderd. „Je moet tegenwoordig durven worden wat je leuk vindt. Werken in het verkeer betekent voor mij afwisseling en spanning. Afwisseling, omdat je te maken hebt met een steeds veranderend verkeersbeeld en met verschillende interessante mensen. Spannend vind ik mijn beroep, omdat het niet zonder gevaar is. De verantwoordelijkheid die je daarbij hebt is een uitdaging”. De ruim vijfhonderd mannelijke trambestuurders in Amsterdam aanvaarden „de vrouw in het beroep” verdraagzaam. Mary Bokhout: „Ze helpen je overal waar ze dat kunnen. Ze beschouwen ons als volwaardige collega’s. We verdienen trouwens ook evenveel als de mannen. In onze werkzaamheden zitten ook geen verschillen. Er is daarom ook geen enkele reden om ons lager aan te slaan”.

SELECTIE

Evenals voor de mannelijke collega’s is de selectie voor het beroep van trambestuurster zeer streng. Samen met Mary Bokhout hadden zich vijftig meisjes aangemeld. Twaalf haalden de eindstreep. Zij moesten voor de opleiding van negen weken een medische keuring en een psychologische test ondergaan. Voor Mary Bokhout is die strenge selectie niet vreemd. Zij zegt: „Je staat in het steeds drukker wordende verkeer aan grote spanningen bloot. Daar moet je tegen opgewassen zijn. Het is een emotioneel beroep. Lang niet iedereen is daarvoor geschikt”.

RIJBEWIJS

Automobilisten houden, volgens de Amsterdamse trambestuurster, nog veel te weinig rekening met de tram. „Ze beseffen veel te weinig, dat wij in bepaalde situaties niet plotseling naar links of rechts kunnen uitwijken. Ook kunnen we niet altijd onmiddellijk stoppen. Bij de opleiding voor het rijbewijs zou eigenlijk eens wat meer aandacht moeten worden besteed aan het tramverkeer. Dat zou beslist begrip voor ons werk tot gevolg hebben. En wie weet misschien wel minder ongelukken…”

Updated: januari 9, 2025 — 10:56 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.