1971 – Aardgas in Piershil

Vanaf september 1971 konden inwoners van Piershil zich laten aansluiten op het aardgasnetwerk. De feestelijke onthulling daarvan vond plaats op het grasveldje voor de kerk. Burgemeester Vries ontstak de fakkel waarmee een nieuw tijdperk voor het dorp Piershil aanbrak.

Artikel ‘Vanmiddag in Piershil aardgas’ – Nieuwsblad Hoeksche waard vrijdag 10 september 1971

Vanmiddag, vrijdagmiddag, zou rond drie uur in Piershil officieel het aardgas worden ontstoken. Vanmiddag nog zou in 25 woningen de kraan worden open gedraaid, zodat daar in het weekeinde al op aardgas kan worden gekookt en eventueel gestookt. Wanneer het aardgas in Goudswaard zal kunnen gaan stromen, kon donderdag bij het GEB nog niet worden medegedeeld. De verwachting bestaat dat de datum waarop de laatste gemeente in de Hoeksche Waard aardgas krijgt, vanmiddag in Piershil bekend gemaakt zal worden.

Het aardgas zou door burgemeester P. G. Vries worden ontstoken op een fakkel, die in een grasveld voor de Ned. Herv. Kerk werd opgesteld. Vooraf zou er op het gemeentehuis een korte bijeenkomst zijn met onder meer de raadsleden en functionarissen van het GEB, waaronder ir. F.D. Huber, chef-distributie bij het GEB.

In de komende weken zullen alle woningen, waarvan de bewoners om een aansluiting hebben gevraagd, op het aardgasnet worden aangesloten.

Artikel ‘Na Piershil over 3 weken aardgas in Goudswaard’ – 13 september 1971

Na Piershil, dat vrijdagmiddag officieel op het aardgasnet werd aangesloten, zal rond 1 oktober de gemeente Goudswaard als laatste gemeente in de Hoeksche Waard van aardgas worden voorzien. Daarna zal met voortvarendheid worden gewerkt om zoveel mogelijk buitenwijken van de diverse gemeenten in de Hoeksche Waard op het aardgasnet aan te sluiten. In de kosten van deze aansluitingen zullen echter de gemeenten ook zelf financieel moeten bijdragen, zo werd vrijdagmiddag in Piershil meegedeeld.

Het aardgas in Piershil werd vrijdag feestelijk begroet door het ontsteken van een grote fakkel, die te midden van een aantal vlaggen op een grasveld voor de Ned. Herv. kerk stond opgesteld. Burgemeester P.G. Vries verrichtte er de officiële handeling voor (zie foto). De fakkel bleef de hele verdere dag en avond branden.

Tevoren had ir. F. D. Huber, chef distributie van het GEB op een bijeenkomst in het gemeentehuis laten weten dat het energiebedrijf een bedrag van f 600.000,- had moeten investeren om ook Piershil op het aardas aan te kunnen sluiten. Huber: ,,Wanneer we nu eens rekenen dat er maximaal 300 aansluitingen in Piershil zullen komen, dan betekent dit dat we f 2.000,- per aansluiting hebben moeten investeren. Dis is het dubbele van wat wij rendabel noemen”.

Desondanks deed burgemeester Vries ’n dringend beroep op het GEB om zo spoedig mogelijk ook met de aansluitingen van de buitenwijken (in dit geval de Sluisjesdijk, Zwartsluisje, de Oosthoek en de Damsteeg) te beginnen. Het ontsteken van de vlam voor de kerk noemde de burgemeester ,,een symbool van de nieuwe tijd en een nieuwe ontwikkeling in Piershil”. Hij weer er daarbij op dat door het aardgas ook de leefbaarheid van deze gemeenschap weer is verhoogd en sprak daarbij de wens uit dat het aardgas ,,mede bij zal mogen dragen aan een verdere groei van Piershil”.

De burgemeester noemde de belangstelling van de bevolking van Piershil om aan te sluiten op het aardgas vrij groot. Vries: ,,Dat wijst er op dat de mensen in Piershil met hun tijd mee kunnen gaan”. Ir Huber verduidelijkte dat later met de volgende cijfers: er zijn op dit moment 176 woningen aangesloten waaronder de woningen van 56 particulieren. Verdere cijfers: er moest voor Piershil drie kolometer transportleiding worden gelegd en vier kilometer hoofdleiding (zie: 1971 – Het aardgas wordt aangesloten).

Inmiddels hebben het afgelopen weekeinde al een 25 à 30 gezinnen in Piershil gebruik kunnen maken van het aardgas, want onmiddellijk na het ontsteken van de vlam gingen fitters de gemeente in om een aantal kranen open te draaien. De komende weken zullen de overige woningen, waarvan de bewoners om een aansluiting hebben gevraagd, worden aangesloten. Vrijdagmiddag werd er nog eens op gewezen dat er ten allen tijde daartoe bij het GEB een verzoek moet worden ingediend.

Foto’s ‘Aardgas in Piershil’ – 10 september 1971

De introductie van het aardgas deed nog heel wat stof opwaaien want de prijs van het stukje grond bij het dorpshuis, bedoeld voor het gasregelstation, werd met behulp van een taxateur kunstmatig opgevoerd, zie 1971 – Rumoer over dure grond gasregelstation

Updated: januari 11, 2025 — 11:04 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.