2012 – Piershilse foto in ‘breekbare dagen’

Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Koningin Beatrix op 27 maart 2012 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam het lustrumboek Breekbare dagen/ 4 en 5 mei door jaren heen in ontvangst genomen. In dit boek, waarvoor minister Rutte het voorwoord schreef, wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van 4 en 5 mei door de jaren heen. Het boek wordt gecompleteerd door een uitgebreid beeldverhaal, waarin ook een foto uit Piershil is opgenomen. Het gaat om een exemplaar dat werd ontdekt in het artikel over 15 jaar bevrijding in Piershil (hier).

De geselecteerde foto is gemaakt op 5 mei 1960 op de Molendijk van Piershil, tijdens het bevrijdingsfeest. Er was een verkleedwedstrijd georganiseerd voor schoolkinderen en hier paraderen zij over de dijk. Uit deze serie zijn meer foto’s bekend. Deze foto’s (dus ook dit exemplaar) zijn gemaakt door Koos Groenenberg; vanwege zijn beroep bekend als ‘Koos de Kapper’ en deze dag aangesteld als jurylid van de verkleedwedstrijd. De bruid helemaal links op de foto is Corrie Burger. Haar moeder heeft hierna jarenlang nog verteld dat haar dochter reeds op 6-jarige leeftijd was getrouwd, met Feike Bakker (dat is de bruidegom uiteraard).

In het boek is de foto twee keer gebruikt: één keer tussen de lopende tekst en één keer op de fotopagina’s. In de index is Koos Groenenberg ook genoemd, als zijnde de fotograaf!

Van het Nationaal Comité heb ik een bedankje ontvangen voor het beschikbaar stellen van de foto. Deze kwam uiteindelijk tevoorschijn via de zus van Mevrouw Stok. Als blijk van waardering heb ik ook het boek mogen ontvangen, dit boek heb ik inmiddels geschonken aan Corrie Burger.

Foto ‘Koningin neemt eerste exemplaar in ontvangst’

koningin-beatrix

Foto ‘Bevrijdingsoptocht Piershil’ – 5 mei 1950

foto-origineel

Afbeeldingen ‘Breekbare dagen’

breekbare-dagen-voor breekbare-dagen-achter pagina-268 pagina-194 naam-koosgroenenberg comite-bedankt

Updated: februari 12, 2015 — 11:39 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.