2013 – Landjepik ter discussie (snippergroen)

In augustus 2013 werd bij een aantal bewoners van Piershil een schrijven bezorgd uit naam van de gemeente Korendijk betreffende het onderwerp ‘gebruik gemeentegrond’. Deze bewoners werden uitgenodigd voor een informatieavond in dorpshuis Renesse. De avond (5 september) werd geopend door wethouder Reijnierse, daarna was het woord aan personeelsleden van het kadaster. Er werd uitleg gegeven over de bedoeling van het gehele project en er werden diverse oplossingen aangeboden om bepaalde onduidelijke situaties op te lossen en vast te leggen.

In grote lijnen kwamen de oplossingen hier op neer: grond terug geven aan de gemeente, grond kopen of grond huren. Er ontstond enige opwinding toen de grondprijs bekend werd gemaakt. Volgens het kadaster was dat marktconform, bewoners vroegen zich af of er ook met andere factoren rekening was gehouden.

De reacties en aangeschrevenen varieerden inhoudelijk enorm: de een was er dankzij dit project achter gekomen dat hij meer dan 100m2 ten onrechte in gebruik had (en bood aan dit in den minne te regelen), de ander vond het belachelijk dat hij werd lastig gevallen over enkele vierkante meters, die overigens vaak met toestemming van de gemeente werden gebruikt voor de tegenprestatie van onderhoud.

Ook waren er bewoners die met stokoude stukken kamen waarin het gebruik of bezit van de grond werd toegelicht, zowel ondertekend door iemand van de gemeente Piershil als door een notaris! Deze hamerstukkken konden snel worden afgehandeld, het kadaster en de Gemeente konden niets anders dan bekennen dat hun archief ontoereikend was. Dat was ook een doel van deze bijeenkomst, zo werd gesproken. Niet om tekorten van de Gemeente aan te zuiveren (zoals door een bezoeker werd gesuggereerd), maar om duidelijkheid te verschaffen. Een andere bezoeker wees op het gevaar dat de toon in het Dorpshuis poeslief was, en dat vervolgens iedereen als individu zijn strijd zal moeten strijden met de gemeente. Zo werd toegegeven dat er beroep kan worden gedaan op verjaring, maar dat e.e.a. bijvoorbeeld met lucht(foto’s) moet worden bewezen.

Hierop bood een bezoeker aan iedereen van luchtfoto’s te willen voorzien, zijn voorraad was oud en immens (dit was niet de webmaster van piershil.com, ook hij heeft een mooie voorraad foto’s). Tenslotte waren er ook bewoners die de paar meters graag wilden terug geven, op voorwaarde dat de gemeente dan wel per onmiddellijk het onderhoud zou gaan verzorgen. Kortom een scala aan situaties, suggesties en oplossingen.

Brief gemeente Korendijk

brief-gemeente-20aug2013

Knipsels ‘Landjepik’ – 5 september 2013

landjepik-ter-discussie-adrd-5sept2013-01 landjepik-ter-discussie-adrd-5sept2013-02

Updated: februari 12, 2015 — 11:11 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.