2024 – Websites voor de eeuwigheid

Dit artikel is gepubliceerd in de Hoeksche Waard Exclusief van maart 2024. U kunt dit artikel downloaden in PDF-formaat: 2024-03-hwe-websites-eeuwigheid

Een zeer aangename verrassing

Websites voor de eeuwigheid

,,Een zeer aangename verrassing”, zo reageerde Piershillenaar Henk van den Heuvel (61) op het nieuws dat hij ontving van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Binnen het kader van een initiatief van de KB, om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, werden ook zijn websites piershil.com en wo2-hoekschewaard.nl geselecteerd. Zijn ‘levenswerk’ zal worden gearchiveerd en voor de lange termijn worden bewaard in een webcollectie.

Weet je waarom jouw websites zijn geselecteerd?

Bij de KB werken collectiespecialisten, zij speuren het internet af en selecteren relevante websites op hun vakgebied: Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. De webcollectie die daardoor ontstaat geeft als verzameling een representatief beeld van onze tijd. Mijn websites staan vol met artikelen die beschrijven en beschouwen en werden dus als aanwinst voor dit project aangemerkt.

Wat is het nut van het hele project?

Het project is onmisbaar voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers. Een oplossing voor iets waar ik me al eerder zorgen om maakte. Tegenwoordig is alles digitaal, dat gaat in de toekomst problemen opleveren. Wanneer een telefoon of laptop kapot gaat, wanneer een website uit de lucht gaat, al het materiaal is meteen vernietigd. Als er niets gebeurt kun je over een eeuw wel een Middeleeuws manuscript raadplegen, maar geen relevante gegevens uit het jaar 2024 vinden.

Is Nederland hier uniek in?

Nee, ook in de landen om ons heen zijn soortgelijke initiatieven gaande. Er zijn zelfs landen waar men periodiek niet eens selecteert, maar gewoon het hele internet opslaat. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het ‘Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage’.

Hoe werkt dat archiveren?

Van mijn websites wordt ieder jaar een back-up gemaakt, het speciaal daarvoor ontwikkelde programma Heritrix wordt daarvoor gebruikt. Ik heb er als beheerder verder geen omkijken naar. De KB is vanaf nu wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van mijn publicaties. Het is overigens een hele uitdaging om de websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties. Wat bijvoorbeeld ondervangen moet worden is verlies door technologische veroudering. Alle besturingssystemen en webbrowsers van nu moeten dus blijven draaien, voor altijd.

En hoe zijn die websites dan toegankelijk?

De archiefversies van mijn websites zijn te raadplegen binnen het gebouw van de bibliotheek in Den Haag. Aan gebruikers zal duidelijk kenbaar worden gemaakt, dat de auteursrechten berusten bij de oorspronkelijke rechthebbenden en dat zij voor commercieel gebruik toestemming nodig hebben. Ook zal duidelijk worden vermeld dat het een door de KB gearchiveerde versie betreft en er zal een verwijzing naar de originele website worden opgenomen.

Dus online bekijken gaat niet?

Nu nog niet, maar In de toekomst is dat wel de bedoeling. Alle websites uit de collectie zullen dan beschikbaar worden gesteld aan een algemeen publiek, via de website van de KB. Op dit moment is dat juridisch nog niet haalbaar.

Wat wordt bedoeld met een archivering voor de lange termijn?

Over 100 jaar of over 1000 jaar, alle verhalen die ik nu publiceer kunnen voor altijd worden geraadpleegd. Dat is best een bijzonder gevoel. Een paar maanden geleden dacht ik nog na over veiligstelling op de korte termijn. En nu zijn het plotseling websites voor de eeuwigheid geworden.

Hoe zien jouw websites er inhoudelijk uit?

Met Piershil.com ben ik begonnen in 2006. Eerst met de focus op de geschiedenis van mijn woonplaats. Maar al snel merk je dat de omliggende plaatsen, de gehele Hoeksche Waard, onlosmakelijk verbonden zijn met alle gebeurtenissen hier. Ik publiceer nu verhalen over het hele eiland, er staan ruim 2000 artikelen en 15.000 foto’s op deze website. Het gedeelte over de Tweede Wereldoorlog werd zo omvangrijk dat ik deze geschiedenis in 2015 heb ondergebracht op de website wo2-hoekschewaard.nl. Daarop staan nu 700 artikelen en 4000 foto’s.

Wat betekent deze archivering van de KB voor je werkzaamheden aan beide websites?

In eerste instantie betekent het veel voor de motivatie om door te gaan. De toekomst van de informatie is nu gewaarborgd, ik hoef niet meer te vrezen dat alles verloren gaat. Ik heb nog veel informatie en foto’s liggen, daar ga ik weer enthousiast mee aan de slag. Maar eerst ga ik alle eerdere publicaties nog eens nalopen. De bijbehorende foto’s plaats ik nu in de beste kwaliteit die ik heb, de beschrijvingen en naamsvermeldingen richt ik niet alleen op het heden. Ik hou wat meer rekening met de belevingswereld van iemand uit de verre toekomst.

Waar komt je interesse voor geschiedenis vandaan?

Tijdens mijn schooltijd op de RSG in Oud-Beijerland was het eerst docent Paul Kruyd die me liet nadenken over het verleden. Zijn lessen geschiedenis waren zeer beeldend, er ging een wereld voor me open. In VWO 4 kreeg ik te maken met een Belg, Philip Perneel. Op het eerste gezicht een zonderling, een norse chagrijn, iemand die geen les kan geven. Wat bleek al snel? Hij was een vakman, een motivator, een humorist, een opvoeder. Zijn parate kennis leek onuitputtelijk. Dat in combinatie met zijn afschuw van lesboeken en lesmethodes maakte van iedere les een avontuur. De hele klas hing aan zijn lippen en liep fluitend door het eindexamen heen. Enkele klasgenoten gingen zelfs geschiedenis studeren door hem. Zo zie je maar wat een goede docent kan betekenen voor iemand. Ik prijs me nog altijd gelukkig dat ik zijn levenspad heb gekruist. Hij heeft me verrijkt met passie voor geschiedenis.

Zoek je nog materiaal voor je websites?

Altijd, mensen weten me ook wel te vinden. Ik publiceer ook vaak privé-onderzoeken naar bepaalde onderwerpen, pas nog over de aanwezigheid van een Canadees Regiment in de Hoeksche Waard in mei 1945. Voor een interessant verhaal kom ik graag langs. Maar ook foto’s en documenten uit de gehele Hoeksche Waard zijn zeer welkom. Ik werd ooit verrast met mooie foto’s van het boerenleven van families in Puttershoek en ’s-Gravendeel. En onlangs ontving ik nog een fraai Persoonsbewijs uit de oorlog. Alles is nu digitaal vereeuwigd op mijn websites. Ik loop ook wel eens tegen bijzondere zaken aan, die eigenlijk in een museum thuis horen. Zo heb ik een poster van de Stierenkeuring in Klaaswaal uit 1942 aan Museum Hoeksche Waard geschonken. Alles is natuurlijk vergankelijk, maar dat is de plaats waar er het beste mee wordt omgegaan en men er publiekelijk van kan genieten. Ik heb ‘m wel gedigitaliseerd en gepubliceerd uiteraard. Best een vreemd idee, dat iemand dit exemplaar in het jaar 3000 zit te bestuderen op mijn website.

Contact

U kunt Henk van den Heuvel bereiken via zijn mailadres hvdh1234@gmail.com Op beide websites staan ook zijn contactgegevens vermeld. Postadres: Kade 16, 3265 AA, Piershil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.