1866-1927 – Aalbert den Hartigh (Zuid-Beijerland)

AALBERT den HARTIGH, KUNSTSCHILDER VAN ZUID BEIJERLAND (door Arie Butterman)

Hij was een zoon van Klaas den Hartigh, pachter van de Armenstee te Zuid Beijerland, en Adriana van de Erve. Geboren Klaaswaal 29 augustus 1866 en overleden te Rotterdam 20 januari 1927. Is tweemaal getrouwd geweest. Verbleef hoofdzakelijk in Parijs en Delfshaven. In een lokaal café te Delfshaven zijn nog plafondschilderingen aanwezig. Bij de familie van der Velden op de Nieuwendijk was tot de watersnood van 1953 een schilderij aanwezig met vissersboten en netten wat in 1953 te niet is gegaan. In het Streekmuseum Hoeksche Waard te Heinenoord zijn nog 2 schilderijen aanwezig. Bij een ver familielid in Klaaswaal hangt nog een schilderij van hem met paarden. In de rentenierswoning van Jan Verhoeven, gebouwd ca 1913/1914 zijn ook nog plafondschilderingen in 2 kamers en de gang aanwezig.

Schilderij ‘Sluis bij de Armenstee te Zuid Beijerland’

Schilderij ‘Domineesvlietje, met rechts een stukje van de Armenstee te Zuid Beijerland

(Plafond)Schilderingen in de rentenierswoning Jan Verhoeven (Zuid-Beijerland) 

Updated: februari 8, 2024 — 6:41 pm
  1. Het is het ambachtsherenhuis waar Jaren geleden rentmeester Verhoeven woonde

    1. Nee Leen, het gaat om een ander huis.

  2. Dat klopt Henk,
    Het gaat om het volgende huis:
    Dorpsstraat 2, Zuid-Beijerland, fam. A.S. Bottenberg, Bouw- en Aannemersbedrijf
    De vrijstaande villa werd eind 19de eeuw gebouwd door Aart van der Waal, een ongehuwde boer op de hoeve aan Noorddijk nummer 18. Van der Waal verhuisde in 1900 naar zijn nieuwe villa in het dorp om er te gaan rentenieren. Na zijn huwelijk in maart 1900 volgde Aart Bakker, een jonge neef van Van der Waal, hem op de boerderij aan de Noorddijk op. De indeling van de plattegrond, de ingezwenkte lijstgevel en het zadeldak met wolfseind lijken sterk op de boerderijwoningen, die in die tijd in de Hoeksche Waard werden gebouwd. Waarom Van der Waal dit populaire bouwtype voor zijn villa koos, is niet bekend. Mogelijk met het idee, dat er dan later altijd nog een langsdeelschuur aangebouwd zou kunnen worden? Het balkonnetje met openslaande deuren boven de voordeur benadrukt in elk geval, dat het hier op de verdieping niet om een korenzolder gaat. In 1913 kocht Jan L. Verhoeven, rentmeester van de Gors- en Ambachtsheerlijkheid Zuid-Beijerland, de villa met het bijbehorende koetshuis om er met zijn vrouw en ongehuwde kinderen te gaan rentenieren. Het perceel van een halve hectare omvatte een voortuin, moestuin en een boomgaard. Verhoeven liet het interieur van de woning opknappen en gaf opdracht aan de kunstschilder Albert den Hartigh om voor vier vertrekken plafondschilderingen te ontwerpen en uit te voeren, wat deze in nauwe samenwerking met de firma Spaan deed. Albert den Hartigh was een kleurrijke figuur, een echte bohemien. Als hij geld had leefde hij royaal, reisde hij veel en verbleef in Parijs tot alles op was. Dan kwam hij weer terug en trok in bij zijn familie, die op de – in de volksmond zo genoemde – Armenstee aan Dorpsstraat 40 in Zuid-Beijerland boerde. De plafondschilderingen leverde de kunstenaar weer even krediet op bij het café De Tram, schuin tegenover de villa op het einde van de Schenkeldijk. In 1954 verhuisden Maarten Verhoeven en zijn zusters naar Bilthoven en werd het huis verkocht aan de familie Schelling, afkomstig van de zogenaamde Pannenstee aan het Kleine Gat. Schelling liet het bij de woning horende koetshuis slopen. In 1961 werden woning en erf gekocht door de firma Bottenberg, waarvan de vijfde generatie metselaaraannemers nu hier is gevestigd.
    Willy Spaan

  3. Hallo, ik heb een apart groot schilderij gekocht, geschilderd in 1923, gesigneerd met Hartigh. Ik vroeg mij af of dit dezelfde schilder is.

  4. Mocht iemand geinteresseerd zijn, kan ik een afbeelding mailen

    1. Hoi, Ik wil graag een afbeelding, ik heb namelijk ook een schilderij van Hartigh

  5. Kunt U een afbeelding mailen. Ben wel nieuwsgierig wat er op staat.
    Arie Butterman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.