1874 – Molendijk 77 Goudswaard

De gebroeders Pleun en Henk Schelling wonen aan de Molendijk 77 te Goudswaard. Hun bezit heeft sterke bindingen met ‘Eben Haëzer’ en de Verenigde Staten.

Grootvader Pleun Schelling bepaalde in 1928 dat het nieuwe kerkgebouw op zijn eigen land moest komen, een vergunning voor bouw in het dorp werd afgewezen. ,,De diensten werden eerst op de graanzolder van dit woonhuis gehouden. Met soms wel 200 personen, ooit gingen zelfs de kaarsen uit vanwege zuurstofgebrek”, zo vullen Pleun en Henk elkaars familieherinneringen aan. ‘Eben Haëzer’ werd de naam van de nieuwe kerk, het betekent ‘Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen’. De kerk bruist nog steeds, dat geldt niet voor de uit 1874 stammende familieboerderij. Het land is verkocht, de broers genieten sinds 2012 van hun pensioen. ,,Het is hier heerlijk wonen, we hebben pas alles laten opknappen. Achter hebben we ruim zicht op de Molenpolder, de voorkamer is vergroot door het uitbreken van een muur.” Voor de watersnood in 1953 waren er beneden nog vier bedsteden, na de ramp werd de woonruimte opnieuw ingedeeld. ,,Op enkele meters afstand reed hier de RTM-tram, door de achtertuin. Drijvende en klotsende bielzen hebben het huis behoorlijk beschadigd toen.” Recentelijk werd de boerderij getroffen door een brand, de schade viel mee. ,,We hebben veel geluk gehad, de brandweer was er snel bij.” Het meest gefotografeerde object in de schuur ging wel verloren. Leendert, een broer van opa Pleun, had voor zijn emigratie naar Amerika een krijttekening gemaakt van een stoomboot’. ,,Met dat schip vertrok hij in 1896. Zijn broer Cees was hem drie jaar eerder voorgegaan. Hun Amerikaanse nageslacht staat hier geregeld voor de deur, ze willen zien waar hun roots liggen.” Bijzondere objecten sieren de muren en kasten. Een poster ‘Public Sale’ uit 1907 verraadt dat het Leendert niet goed verging in de Nieuwe Wereld. Naast de open haard hangt het brandmerk ‘PS’, gebruikt door opa om zijn gereedschap te merken. En in een kastje ligt een eeuwenoud schepenzegel, enkele centimeters groot. “De afdruk van de drie schellingen, dat waren munten, werd in rode lak gedrukt. Na de Watersnoodramp werd het zegel gelukkig terug gevonden langs de slootrand.” De rijke familiehistorie heeft geleid tot enkele publicaties, zowel over de kerk als over de familiegeschiedenis. Het wapen van het in 1795 nog gebruikte schepenzegel duikt op diverse plaatsen op. ,,Het is te zien op een doopvont van de kerk in Klaaswaal. En in het glas-in-lood van de Sint Bavokerk in Haarlem.” 

Foto’s ‘Molendijk 77 Goudswaard’

In de rij in Amerika, Cees Schelling (tweede van links, met bretels)

Public Sale: Het verging Leendert niet goed. Hij stierf in 1904, de boerderij werd in 1907 verkocht door ’tante Fannie’.

 

De oudste foto van het pand, 1902.

In de achtertuin, augustus 1939

Watersnood 1953. Rechts de remise van de RTM, op de achtergrond de boerderij.

Schade in het woonhuis….

Herstel van de schade.

 

Het herstelde huis.

Afbeeldingen ‘Schelling’

Schepenzegel, enkele centimeters groot.

 

Het wapen is te zien op een doopvont van de kerk in Klaaswaal.

En in het glas-in-lood van de Sint Bavokerk in Haarlem

Fotoserie ‘Molendijk 77 Goudswaard’ – 3 december 2016

Knipsel ‘In de ban van de kerk en Amerika’ – Algemeen Dagblad editie Hoeksche Waard 10 januari 2017

Klik op het knipsel voor een vergroting

Updated: februari 8, 2024 — 6:44 pm
  1. Leuk artikel om te lezen!

  2. Looking for family history and I guess the people that showed up to their had the same idea, haha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.