1895 – Daar ginds komt de stoomboot

Ooit was er vanuit Oud-Beijerland een oversteek per stoomboot mogelijk. Op onderstaande ansichtkaarten en dienstregeling is te zien hoe en wanneer dat gebeurde.

Ansichten ‘Aanlegplaats der stoomboten’ en ‘Riviergezicht’

oudbeijerland-ansicht-stoomboot oud-beijerland-riviergezicht

Dienstregeling 1895

oudbeijerland-stoomboot-dienstregeling-1895

Knipsel ‘De boot blijft’ – 7 november 1947

boot-oudemaas-vrijdag7nov1947

Foto ‘Bij de stoomboot’

De twee Oud-Beijerlandse jongens L. Booman en Rienus Groenendijk stapten tijden een wandeling langs de Kade even aan boord. Deze foto is genomen op de boeg van de ‘Oude Maas III’, na 1909 het enige schip van de rederij. Die rederij heette voluit Stoomboot Maatschappij Oude Maas en was te Oud-Beijerland gevestigd. Voorop staat de naam van de kapitein (Th Korporaal), een gewoonte van in de jaren dertig. Toen was men verplicht de naam van de kapitein en de vestigingsplaats te vermelden. Ergens eind jaren dertig is de zaak in feite geliquideerd en heropgericht onder de naam NV Stoombootdienst Oude Maas. Kracht daarachter was de hoofdconducteur Borgdorff, wiens familie later in de verzekeringsbranche terecht kwam. De Oude Maas III heeft tot na 1945 gevaren, is toen opgelegd, maar bij de Ramp van 1 februari 1953 nog kort in de vaart geweest bij evacuatie. Daarna zijn het schip en de rederij verdwenen.

oudbeijerland-stoomboot

Updated: februari 12, 2015 — 11:03 am
  1. Heel interessant. Was er ook een soortgelijke verbinding over het water met Rotterdam vóór 1895? Ik heb ergens een bericht (advertentie) op Internet gevonden van de stoombootmaatschappij “De Nieuwe Spuistroom” die vanaf 1866 4 dagen per week een geregelde dienst onderhield tussen Rotterdam, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland en Heijningen. Op een andere dag voer men op Dordrecht. Dit was geheel nieuw voor mij. Ik dacht tot nu toe dat men in die tijd nog was aangewezen op de veerpont. Als je vanuit Nieuw Beijerland naar Schiedam of Rotterdam wilde dan was je aangewezen op de veerpont Nieuw-Beijerland-Hekelen. Dan lopen naar Spijkenisse en met het veer oversteken naar Rozenburg, vervolgens het veer nemen in Pernis voor de overtocht naar Schiedam of Rotterdam. Een hele reis. Kan iemand mij hier meer over vertellen?

  2. Binnen onze familie hebben we een schilderij van de Oude Maas III waar de naam van de kapitien een heel klein beetje zichtbaar is, er is net te lezen Kpt.. Th …
    De foto’s maakt het schilderij nu veel completer. Heel bijzonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.