1900 – Schenkeldijk 2 Zuid-Beijerland

Aan de Schenkeldijk 2 in Zuid-Beijerland herinnert ogenschijnlijk niets aan de rijke historie van het pand. Ooit was dit een station van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij.

Bij het maken van een afspraak voor een interview over haar zaak is Bep Palte (53) meteen duidelijk. ,,Ik weet niets van de historie. Ik hoor alleen wel eens iets van bezoekers.” Het pand werd in 1900 gebouwd, precies bij het eindpunt van de in 1898 geopende tramlijn Rotterdam – Zuid-Beijerland. In dat jaar verviel een eerder toegekende depotfunctie aan de haven van Numansdorp, de bouw van een café annex agentschap was het gevolg. ,,Ik hoor vooral verhalen over alle cafés die hier hebben gezeten. En hoe het er hier binnen uitzag”, zo vertelt Bep tijdens het gesprek. ,,Hiervoor zat hier ’t Hoekie, daarvoor ’t Buitenbeentje.” Vooral de locatie, buiten de dorpskern, zorgde nooit voor een sterke binding met de R.T.M. Aan het einde, in 1956, vertrok hier nog maar één tram per dag. Door de onvermijdelijke sluiting van de lijn, versneld door de zware schade van de Watersnoodramp, resteerde alleen de horecafunctie. De aanwezigheid van de familie Tieleman, en later ook de families Kreeft (café Sport) en De Graaff worden door de oudere bezoekers wel eens aangehaald. ,,En sinds mei 2014 heet het hier ‘Rimpels’. Verzonnen door een korfbalmaat. Hij vond het wel passend voor een oude-wijven-café.” Dat predicaat moet niet te letterlijk worden genomen. Het ruime en hip ogende onderkomen heeft qua klandizie niets te klagen. ,,Doordeweeks heb ik de dartvereniging en de biljartvereniging. Vanaf september speelt er ieder maand weer een bandje.” Hoewel het pand op een drukke fietsroute ligt ziet Bep dat veel recreanten voor een drankje door peddelen. Naar de terrassen van Numansdorp. ,,Ik heb nu wat vlaggen geplaatst. Men weet niet dat we aan de achterzijde een fraai terras hebben, met uitzicht op de landerijen”. Het pand verkeert nog altijd in redelijke staat. Een ruime kelder en protsige bruine pilaren ogen authentiek. ,,Het bruine café in combinatie met fris gekleurde stoelen. Die kleuren zijn afgeleid van de schilderijen die hier hangen.” Wat ontbreekt als decoratie is de link met het verleden. Bep is blij verrast met de voor dit interview meegebrachte foto’s. Vooral het exemplaar gemaakt op de grens van twee tijdperken valt in de smaak. ,,Een koets en een tram! En de haltenaam op het pand! Dit was precies wat ik nog zocht. Ik ga ze meteen ophangen.”       

Foto’s ‘Het RTM-station van weleer’

Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting. Deze luchtfoto werd gemaakt in de zomer van 1953 (W.Verwaal).

Fotoserie

Knipsel ‘Rimpels in historisch RTM-pand’ – 12 juli 2017

Klik op het knipsel voor een vergroting

Updated: februari 8, 2024 — 6:43 pm
 1. Deze foto is gemaakt uit een vliegtuig ,en komt uit een boekje van Bas v.d Heiden, ze kwamen met die foto’s langs de deur en dan kom je ze kopen.

  1. Dat heb ik ook wel eens gehoord ja, een mooie manier om geld te verdienen toch? De foto komt overigens uit de collectie van M. Verwaal. Bas mocht er inderdaad een gebruiken voor een van zijn boekjes. En wat denk je? Bas stuurde mij deze foto om te gebruiken op deze website.

   1. Mireille vd Heiden

    Kan iemand mij in contact brengen met degene die het boekje verkoopt?

 2. Hallo Henk,
  In het Gemeente Archief onder inv no:465 is het volgende te vinden:
  1897-B 75 uitbreiding woonhuis vroeger van Aart v.d Waal thans van Willem Wasingthon in gebruik.Het woonhuis met schuur annex Sectie C743 is uitgebreid door de bijbouw van een wachtkamer voor de stichting Tram. In 1902 werd er aan Leendert Jan van Zanten een vergunning uit gegeven voor de verkoop van sterke drank in het klein. Hij woonde er zeker nog in 1909 met Willem Wasington als eigenaar en in dat jaar is er opnieuw aan het pand verbouwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.