1927 – Het huis bij ‘De Gecastreerde Ezel’ (Numansdorp)

schuringsedijk41-numansdorp-9januari1930-01De woning van Jan en Lies de Vos staat aan de Schuringsedijk 41 te Numansdorp. Hun huis werd gebouwd in 1927. ,,Voor mijn opa, hij verdiende zijn geld met fournituren. Zijn garen en band bracht hij hier met de hondenkar aan de man”, zo legt eigenaar Jan het ontstaan van het familiehuis uit.

Het is nauwelijks voor te stellen, maar de grootouders Jan Hermanus de Vos en Cornelia Liefting woonden ooit met 7 kinderen in het polderhuisje. ,,Met z’n tweeën hebben we nu meer ruimte, gelijkvloers. Ik heb in 2001 een aanbouw gemaakt, met een slaapkamer en een badkamer.” De zaken van opa gingen zelfs zo goed dat hij eigenaar werd van 35 woningen in de omgeving. ,,Hij handelde in van alles en kocht er steeds huizen bij. Zo werd hij dus ook huisjesmelker. Gedurende de Watersnoodramp verloor hij 11 woningen, van het rampenfonds kreeg hij niets. Maar dat viel natuurlijk in het niets bij alle slachtoffers die hier zijn gevallen.” In de oorlog zetten de Duitsers het buurtschap Schuring onder water, na de ramp van 1953 moest alles weer opnieuw worden hersteld. ,,Het water stond tot boven de deuren. In de werkplaats zie je het zout nog steeds in de muren zitten.” De vraag naar herstelwerkzaamheden leverde werk op, naast het huis werd in 1950 een werkplaats gebouwd voor vader David. ,,In 1938 begon hij zijn timmerbedrijf, eerst vanuit de keuken en later vanuit de kippenhokken hier.” Het huisje onderaan de dijk is bereikbaar via een bruggetje, een koe in glas-en-lood verwelkomt de bezoekers. schuringsedijk41-numansdorp-gastenboekVooral een uit de hand gelopen hobby zorgt voor aanloop. ,,Het begon met één caravan, van een kennis. Toen nog een. Nu hebben we een minicamping, met 15 plaatsen. Onze gasten verblijven hier graag, het is erg rustig in de polder.” De naam van de camping, ‘De Gecastreerde Ezel’, zorgt voor hilariteit en bekendheid. Niet zelden knijpen fietsers in de remmen om hun ogen uit te wrijven. ,,Verzonnen door de danspartner van Lies. Onze ezel ‘Japie’ moest vlak voor de officiële opening van de camping worden gecastreerd. Hij werd te dominant en vertrapte onze kalkoenen.” Bijna al het vastgoed van opa is verkocht. Ook het ooit voor 2700 gulden gebouwde huis van Jan en Lies staat nu te koop. “Onze zoon David woont al in een mooi huis. We willen hier in gezondheid vertrekken. We zullen deze prachtige plek zeker gaan missen.”

Fotoserie ‘Uit het familiealbum’ – Schuringsedijk 41 (vroeger 49 genummerd)

visitekaartje

Een foto uit 1930, gemaakt door Doodewaard uit Rotterdam.

schuringsedijk41-numansdorp-9januari1930-01 schuringsedijk41-numansdorp-9januari1930-02

Tijdens de inundatie, het huis heeft leeggestaan van 20 februari 1944 tot 28 mei 1945

numansdorp-schuringsedijk41-inundatie-leeg-van20-2-44-tot-28-5-1945

Tegen de gevel staan David de Vos en zijn echtgenote Maaike vd Griend.

numansdorp-schuringsedijk41-ouders-daviddevos-maaikevdgriend poseren-02

Links de soldaat Leen Bervoets, later omgekomen in Nederlands-Indië.

poseren-01-soldaat-leen

Timmerman David de Vos met zijn ouders, Jan Hermanus de Vos en Cornelia Liefting.

opa-en-oma-devos

Fotoserie Schuringsedijk 41 te Numansdorp – 18 juni 2016

Knipsel ‘Het huis bij de ‘Gecastreerde Ezel’ – Algemeen Dagblad 11 augustus 2016

Klik op de afbeelding voor een vergroting

ovt-aflevering-031-schuring-numansdorp-11aug2016-1600

Updated: augustus 15, 2016 — 8:43 pm
  1. Corrie Jurgen-van Duivendijk

    wat een prachtige serie over het huis van Jan en Lies de Vos. Ik zie dit voor de 1e keer. Ik werd er door
    ontroerd. Ik ben nu 83 en vanaf mijn 52e jaar heb ik hier mogen kamperen. Toen was het nog geen camping, maar ik mocht daar gewoon staan. Elk voorjaar als ik met mijn camper en/of caravan daar aankwam ging mijn hart open en was het alsof ik thuis kwam. Het is nu verkocht, maar ik zal het erg missen. Ik heb nu het gevoel dat ik geen eigen plekje meer heb. Jan en Lies zal ik zeker nog terzien, maar mijn plekje is dan mijn plekje niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.