1938 – Nieuweweg 1 (Goudswaard)

tess-en-odrianDe Nieuweweg 1 ligt tussen de Korendijkse dorpen Piershil en Goudswaard. Gebouwd als onderdak voor een boerenfamilie, nu een thuis voor de familie Bouman en hun paarden.
,,We wonen hier ruim een jaar, we zochten iets passends voor mijn bedrijf,” zo licht Tessa Bouman de keuze toe. Na haar tijd op de zorgboerderij van haar moeder vond ze het tijd om op eigen benen te gaan staan. ,,We vonden het meteen mooi hier, deze plek voelt goed. De uitbreiding naar vier slaapkamers voor onze kinderen lukte maar net hierboven. Maar meestal zijn ze toch buiten.” Vanwege haar beroep moest extra stalruimte worden gebouwd. ,,De stal van de vorige bewoners is uitgebreid. Ik heb momenteel zeven paarden die hier vrij langs de dijk kunnen lopen.” Het huis met het hoge puntdak werd gebouwd in 1938, als woonhuis voor de gepensioneerden van het nabijgelegen boerenbedrijf van de familie Niemantsverdriet. ,,We weten weinig van het huis, er is een foto achtergelaten van de goudswaard-watersnood-nieuwewegWatersnoodramp”. Het puntdak krijgt het predicaat ‘gaaf’, de prachtige na de ramp aangebouwde keuken wordt geprezen vanwege de lichtinval. Ook de mooie ronding bij de entree en de hoge raampjes vallen in de smaak. Opvallend is de eigen straatnaam voor maar enkele meters asfalt. Gewoon gelegen langs de Molendijk. Overbuurman Arie de Groot geeft uitleg: ,,Dit stukje Nieuweweg is het restant van de oude weg tussen Goudswaard en Piershil. Pas in 1975 kon door de ruilverkaveling de huidige weg worden aangelegd. Over de dijk, waarlangs vroeger de stoomtram reed.” De langs die dijk grazende viervoeters spelen een belangrijke rol in het bedrijf. De therapie wordt door Tessa uniek in Nederland genoemd, ze biedt afgeschreven paarden een tweede kans . ,,Van mijn cliënten krijgen ze liefde, massage, goed voer en leiderschap.” Haar cliënten zijn kinderen en volwassen, gehandicapt of onder psychiatrische behandeling. Maar ook gewoon moeders die problemen hebben met het aangeven van grenzen binnen de opvoeding. ,,De dubbele verzorging van mens en paard levert mooie resultaten op. Beide partijen helpen elkaar, ze brengen rust en orde.” Kinderen met ADHD of autisme worden handvatten aangeboden, om zich te verbinden met zichzelf en daardoor met hun omgeving. ,,Het is heel mooi om te zien. Voel het hart, voel de ademhaling. Het is bijna meditatief.” Het bijzondere schouwspel van de zorginstelling ‘Paard en Verbinding’ heeft ertoe geleid dat ook omwonenden zich voor de sessies aanmelden. ,,Het kleinschalige hier levert voordelen op. De volledige dagbesteding wordt op de cliënten toegespitst.”

Het adres van de website paard en verbinding is www.paardenverbinding.nl

Foto ‘Watersnoodramp’ – februari 1953

goudswaard-watersnood-nieuweweg

Foto’s ‘Mensen en dier’ – mei 2016

Tessa Bouman-Freling voor de voorgevel van haar huis. Op het paard zit Odrian Perez, hij volgt hier dagbesteding en zit op het paard Steffie.

tess-en-odrian

Tessa met haar zoon Julian Grem.

tess-en-julian-grem

Fotoserie ‘Nieuweweg 1 – Goudswaard’ – 19 mei 2016

Knipsel ‘Nu het goede paardenleven’ – 13 juli 2016

Klik op de afbeelding voor een vergroting

ovt-aflevering-027-nieuweweg1-goudswaard-13juli2016-1600

Updated: februari 8, 2024 — 6:48 pm
  1. Hallo Tessa je woont prachtig en het gaat goed met je ik hoop dat jullie genieten
    jullie hebben een prachtig huis heel veel succes Mia en leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.