1942 – Klaaswaalse geitenkeuring

geitenkeuring

Geitenkeuring, elders in Nederland.

Deze week had onder grote belangstelling de eerste keuring plaats van de dit jaar opgerichte geitenfokvereniging ‘Klaaswaal’. Ruim 70 geiten werden aangevoerd. Over het algemeen waren de dieren goed, met uitzondering van de beenen. Het beenwerk liet in sterkte te wenschen over, maar vooral de beenstand was bij veel dieren onvoldoende. Daar het beenwerk voor een groot deel beslist, hoelang een geit meegaat, is het duidelijk dat vooral op dit punt naar verbetering moet worden gestreefd. De op de keuring aanwezige bok wekt in dit opzicht goede verwachting, terwijl ook de overige kwaliteiten en de melkproductie van de moeder doen verwachten, dat op goede nakomelingen mag worden gerekend.

Hoewel nog teveel Klaaswaalsche geiten houders ten opzichte van de jonge vereeniging een afwachtende houding aannamen, mag nu verwacht worden, dat hun ogen zijn opengegaan. Een zoo groot aantal leden trad reeds na de keuring toe, dat reeds nu vaststaat, dat een tweede bok kan worden gestationeerd. Zoowel aan e West- als aan de Oostzijde van het dorp kan nu een bok worden gestationeerd. Aan de volgende geiten kon door de welwillendheid van verschillende personen uit de burgerij en leden een premie worden toegekend:

Wit ongehoornd, oudere geiten: Willempje van L. Stolk, Lydia van S. in ’t Veld, Anna van J. Luijendijk, Willy van A. den Broeder.

Gehoornd of bont, oudere geiten: Lena van H. Lageweg, Leentje van J. Zevenbergen, Gerda van P. Groeneweg.

Eenjarige, wit ongehoornd: Bertha van J. Hoogwerf, Corrie van A. van Prooijen, Dirkje van J. den Hartigh

Eenjarige, gehoornd of bont: Gertje van J. Andeweg

Lammeren, wit ongehoornd: Lijntje van K. v.d. Linden, Annie van A. Hoek, Puk van A.P.D. Groenenberg

Lammeren, gehoornd of bont: Bontje van C. Esseboom, Pietje van K. v.d. Linden

September 1942.

Updated: februari 3, 2016 — 11:21 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.