1949 – De ‘Meestoof’ in Numansdorp

garage-numansdorp-terreinIn 1949 werd het gebouw gebouwd en in gebruik genomen door Cor Wüst (21 oktober  1916 – 20 maart 1973). Hij was een zoon van wagenmaker Cornelis Wüst (9 mei 1877 – 30 december 1968) en een broer van de garagehouder Willem Wüst (29 juni 1913 – 25 maart 1993), laatst genoemde had vanaf 1936 een garage had aan de Middelsluis te Numansdorp. De grond kocht hij van boer Noordzij, die zat op de boerderij aan de andere kant van de weg. Het terrein, in de volksmond ‘De Meestoof’ genoemd, werd door de boer gebruikt als land en voor de opslag van aardappelen in diverse putten. Cor gebruikte het gebouw voor het stallen van zijn bus en vrachtwagens. Zijn transportonderneming haalde o.a. gewassen op bij de boeren op Flakkee, de geladen vrachtwagens werden in de loods geparkeerd en reden in de ochtend naar de veiling. Cor emigreerde in 1951 naar Canada, op de tweede woensdag in juni, op de dag van de paardenmarkt, vertrok hij voorgoed uit Numansdorp. Ook een broer van hem en een zus emigreren naar Canada. Het leeggekomen pand was een uitkomst voor het garagebedrijf van Willem Wüst. In 1947 had hij het dealerschap van Volkswagen verkregen en zijn bedrijf had meer ruimte nodig. Het nieuwe Volkswagen-garagebedrijf werd modern ingericht. Al snel stonden er twee bruggen in (geleverd door Koni), in die tijd een bijzonderheid. Op een verhoging werd een kantoortje gebouwd van 4 bij 4 meter, daaronder was een kelder met de centrale verwarming, gestookt op kolen. Boven de garage-numansdorp-neonvoordeur was in het neon ‘Continental banden’ te lezen, het Duitse bandenmerk werd geflankeerd door twee logo’s van Volkswagen, met daaronder ‘Verkoop’ en ‘Service’. Aan de zijkant zaten drie grote schuifdeuren, die konden worden omhoog geschoven, en aan de achterkant een ‘vluchtdeur’. Aanvankelijk stonden er twee werkbanken. Later kwam daar nog een hele grote bij, getimmerd door Groeneweg. Daarop was het eenvoudiger om een motor te reviseren, later leverde Volkswagen een standaard waar een hele motor in paste. Er was één toilet, een doortrektoilet, ook modern voor die tijd. Onder de vloer lag een betonnen ingemetseld riool, het water kon na schoonmaakbeurten daar zo worden ingeveegd. In 1953 stond het terrein blank vanwege de Watersnoodramp, de schade viel mee omdat het water langzaam deze polder vulde. Op het terrein werden kort daarna twee houten noodwoningen gebouwd om het tekort aan woonruimte op te vangen, Rien Kievit uit Piershil woonde hier een tijdje. Een andere opvallende verschijning was de treinwagon op het terrein, hierin woonde werknemer Dirk van ’t Hof. Op kantoor werkte één
garage-numansdorp-binnenjuffrouw, later twee. In 1955 trad Cees Wüst (een zoon van Willem) toe tot het familiebedrijf, ook zijn broer Izaäk Wüst (9 juli 1920 – 11 april 2007) verricht werkzaamheden als boekhouder, daarvoor was Izaäk onderwijzer. Er zijn ook taxichauffeurs en monteurs in dienst, door een gebrek aan technische werkmensen wordt de reis naar Duitsland gemaakt om personeel te zoeken. Na advies van een Engelse officier komt men in het bezette Duitsland uit in de plaats Versmold. Een Duitser met een eigen bedrijf had te kennen gegeven te willen vertrekken naar het buitenland. Aan Richard Becker wordt gevraagd of hij nog iemand weet die de overstap wil maken. Niet lang daarna verhuizen Becker (met vrouw en kind) en de jongere en vrijgezelle Georg Rinke naar Numansdorp. Na het toetreden tot de bedrijfsleiding van Carel Wüst (eveneens een zoon van Willem) en schoonzoon Wim Boel worden er ook vestigingen in Oud-Beijerland en Spijkenisse geopend. In 1967 stopte het dealerschap van Volkswagen, de vestiging in Numansdorp werd toen al enkele jaren als bijgebouw gebruikt. Het gebouw werd jarenlang nog als opslagruimte verhuurd, door een brand liep de voormalige garage behoorlijke schade op. Het is de jaren daarna gebruikt op opslag loods en jarenlang heeft hier de firma Van Gemeren en Troost gezeten met hun tractoren, kranen en combines.

Foto’s ‘De Meestoof in Numansdorp’ – 16 januari 2016

Foto’s ‘De VW-Garage van Wüst’

garage-numansdorp-binnen garage-numansdorp-luchtfoto-circa1954 garage-numansdorp-neon garage-numansdorp-poseren garage-numansdorp-terrein

Twee foto’s uit 1953….Watersnoodramp

garage-numansdorp-1953-01 garage-numansdorp-1953-02

Op de Middelsluis in Numansdorp begon het, zie ook de fraaie kever op de achtergrond. En het bord van het dealerschap van Fedeal Trucks…

wagenmakerij-numansdorp-middelsluis

Uit het album van de familie Wüst…

familie-wust-numansdorp

Document ‘Meestoof’  – 1649

document-meestoof

Knipsel ‘Moeder reed al in een Volkswagen’ – Algemeen Dagblad 21 juli 2016

Klik op het artikel voor een vergroting

ovt-aflevering-028-volkswagen-wust-numansdorp-21juli2016-1600

Knipsel ‘Bouw Meestoof kan van start’ – Kompas 30 maart 2016 

Klik op het artikel voor een vergroting

knipsel-bouw-meestoof-kompas-30mrt2016

Knipsel ‘Zes huizen op plek van oude loods’ – HW Exclusief 25 maart 2016

Klik op het artikel voor een vergroting knipsel-project-demeestoof-numansdorp-hwexcl-maart2016-02

knipsel-project-demeestoof-numansdorp-hwexcl-maart2016-01

Updated: augustus 10, 2016 — 2:50 pm
  1. De meestoof was toch het verbouwen en dan verwerken van dit landbouwproduct tot een rode verfstof. Het had volgens mij niets met vlas te maken.

    1. Meeuw, wat je zegt klopt helemaal. In de Hoeksche Waard werd op de kleigronden meekrap verbouwd. Uit de wortel van die plant werd rode verfstof getrokken. In verschillende dorpen stond een zogenaamde ‘meestoof’. Dat gebouw was bestemd voor het drogen van de meekrapwortels. In veel dorpen, ik vermoed ook in Numansdorp, werd de meestoof ook gebruikt voor de vlasserij. In de winter zaten de mannen en de jongens daar het vlas te zwingelen. Daarbij werden de houtachtige delen van de vlasstengels verwijderd met behulp van een zwingelplank en een zwingelspaan. Maar je kunt dus niet stellen dat de Meestoof zijn naam had te danken aan de vlasserij, nogmaals, je hebt helemaal gelijk, bedankt voor je correctie.

      1. De doorjou genoemde combinatie met vlas, was mij ook niet bekend.

  2. Prachtig artikel Henk, met mooie foto’s.!! Dat het vroeger ook werd gebruikt voor het zwingelen van vlas wist ik niet.

  3. ik kom van de Middelsluis en ben van 1941 maar ik er nooit vlas gezien.wel oude dumpwagens daar speelden wij altijd in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.