1950 – Naoorlogs Zuid-Beijerland

Twee foto’s uit het naoorlogse Zuid-Beijerland, vermoedelijk van rond 1950. Beide foto’s zijn gemaakt aan de Koninginneweg (vroegen genaamd de Kolenweg).
Alex Vink, bezoeker van deze website voegde deze tekst toe aan dit artikel:
Dank voor uw plaatsing van de twee foto’s van de Kolenweg in Zuid-Beijerland. Ik ben daar geboren in 1943, in het laatste jaren-30 huis aan de rechterkant van de Kolenweg (van het dorp uit gezien). U dateert de foto’s 1946/47. Volgens mij moet dat eerder rond 1950 zijn. Het huis naast de toenmalige Openbare School stond er in 1947 nog niet. Ik was een kleine schoolgaande jongen toen het werd gebouwd. Aan het einde van de niet-geasfalteerde rechterkant van de weg, net voorbij ons huis en pal voor de daar beginnende sloot, stond nog enkele jaren na de oorlog een geel bord dat het eind van het dorp aangaf. Dat gele bord was geplaatst door de Duitse bezetter. Ik heb er nog weet van dat het werd weggehaald. Telkens wanneer ik nu in Duitsland ben, herinneren de daar nog steeds gangbare gele borden met plaatsaanduiding mij aan het bord voor ons huis.
Op het einde van het geasfalteerde gedeelte van de Kolenweg, je ziet duidelijk de overgang naar de modderige grintweg, woonde aan de linkerkant Aai van Wamelen die de gewoonte had bij droog en stoffig weer de weg voor zijn huis te besprenkelen met petroleum. Van bodemvervuiling hadden we toen nog niet gehoord. Die twee-onder-één-kap kleine huisjes, waar je de was buiten ziet hangen, zijn in de weken na de watersnoodramp met veel geraas ingestort en nooit herbouwd.
De officiële naam van wat in de volksmond Kolenweg heette was Nieuwlandscheweg; ons huis had nummer A166e, het getal volgde de nummers van de Dorpsstraat, de ‘e’ stond voor het vijfde gebouw aan de rechterkant van de Kolenweg, de NH kerk moet dan A166a geweest zijn. In Zuid-Beijerland werden na de oorlog door een fel orangistische burgemeester vele straatnamen gewijzigd naar een nietszeggende naam verbonden met het Oranjehuis. Boendersweg werd Oranjeweg, Meebergstraat werd Nassaustraat en Nieuwlandscheweg werd Koninginneweg. Jammer dat die oude namen verloren zijn gegaan.Nogmaals dank voor uw mooie historische foto’s van mijn geboortedorp en -straat.
Met vriendelijke groet
Alex Vink

Foto’s ‘Naoorlogs Zuid-Beijerland’ – 1950
Deze foto werd gemaakt richting Hitzertsche Kade, aan de rechterzijde is het muurtje te zien voor de kerk, het huis van de dominee en de daar aanwezige huizen.
zuidbeijerland-1946-01
Zo zag het er hier uit in 2010:
zuid-beijerland-nu-02
Deze foto werd gemaakt van ongeveer dezelfde plaats, maar nu richting Dorpsstraat. Rechts is nog de oude Openbare School te zien. Tot in de jaren veertig stond hier op de hoek Kolenweg – Dorpsstraat ook het oude gemeentehuis. Dat is niet lang na de oorlog gesloopt.
zuidbeijerland-1946-02
Zo zag het er hier uit in 2010:
zuid-beijerland-nu-01
Updated: februari 8, 2024 — 7:04 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.