2022 – Momentum: voor en door Hoeksche Waarders

Dit artikel is gepubliceerd in de Hoeksche Waard Exclusief van 15 februari 2022 (website HWE). U kunt dit artikel downloaden in PDF-formaat: HWE-15feb2022- Momentum

Hoeksche Waards theaterspektakel Momentum gaat in première!

Momentum: voor en door Hoeksche Waarders

,,Dit spannende drieluik over Hoeksche Waarders wordt gespeeld door Hoeksche Waardse acteurs, zangers en dansers in een fascinerend theatersetting. Een niet te missen voorstelling voor de Hoeksche Waarders van vandaag”, zo luidt de aankondiging. Regisseur Martijn J. Kramp geeft uitleg over ‘Momentum’, de grootste theatervoorstelling die ooit op ons eiland heeft plaatsgevonden.  

Processed with VSCO with b1 preset

Voor en door Hoeksche Waarders, dus ook jij komt hier uit de buurt?

Zeker, uit Numansdorp. Ik ben er opgegroeid en heb er 21 jaar gewoond. Ik ben afgestudeerd als filmregisseur, door mijn stage ben ik in het theatervak gerold. Bij de Nationale Opera heb ik het kleermakersvak geleerd, van het hoofd van de kostuumafdeling. Dat is mijn werk geworden. Momentum geeft me nu de gelegenheid om ook weer op die andere manier bezig te zijn met het theater, het regisseren!

Vanwaar die naam, Momentum?

Dat was een lange zoektocht. De naam van dit spektakel moest niet te anekdotisch zijn en moest een bepaald mysterie in zich meedragen. Er kwam een verzoek vanuit de Gemeente en de Stichting Dok-C (het platform voor kunst en cultuur in de Hoeksche Waard) om iets te doen met het thema ’75 jaar Vrijheid’. Zelf heb ik daar het thema ‘Water’ aan toegevoegd. Momentum vertelt in drie tijdsbeelden het wel en wee van de Hoeksche Waarders m.b.t. deze thema’s.

Voor welke tijdsbeelden is er gekozen? Het begin lijkt me duidelijk.   

De eerste keuze was het makkelijkst. Als het gaat om de ontstaansgeschiedenis van de Hoeksche Waard kom je uit bij de Sint-Elisabethsvloed van 1421. 

En dan de Watersnoodramp van 1953?

Het Theatercollectief heeft hier een aantal jaren geleden al een voorstelling over gedaan. Ik heb gekozen voor de inundatie in de Tweede Wereldoorlog. Daarover staat minder beschreven dan de ramp en het neemt verhaaltechnisch mooie conflicten met zich mee. Hoe verhouden mensen zich tot elkaar? Verhalen over lokale bevolking, soldaten en ondergedoken mensen.

En ten derde?

Een moment in de toekomst. Gekozen is voor de Grote Vloed van 2071, er ontstaat daardoor een tijdspanne van 750 jaar. Er moest persé een toekomstperspectief in omdat je dan als verteller een vraagstuk kunt neerleggen bij het publiek. Hoe we nu in deze tijd staan, wat betekent dat voor de toekomst? Er is gekozen voor de relatief nabije toekomst, dan blijft het tastbaar voor de bezoekers. Wat zijn de gevolgen over 50 jaar van de keuzes die ik nu maak?

De bezoekers werken in die zin actief mee aan de voorstelling?

Als publiek wordt je meegenomen in de voorstelling, als maker blijf je dan ook weg van het invullen van de antwoorden. Bezoekers moeten hun koppie gaan gebruiken, als ze met de vraag over de gevolgen van hun huidige keuzes naar huis gaan betekent dit dat de voorstelling goed is gegaan. Dit past ook bij de hele opzet van Momentum. Het moet binden en het moet een golfbeweging veroorzaken waaruit in de Hoeksche Waard andere initiateven ontstaan.

De voorstelling is bijna twee jaar uitgesteld, waren jullie er vorige keer al helemaal klaar voor?

Jawel, maar het uitstel was artistiek gezien zeker geen ramp. Een voorstelling is eigenlijk nooit klaar, het is een organische kunstvorm. De première zal heel anders zijn dan de laatste voorstelling, het blijft zich door ontwikkelen. Zelfs als de voorstellingen achter de rug zijn blijft dat proces doorgaan. Dat is het mooie van theater.

Wat kunnen de bezoekers verwachten?

Een muzikaal spektakel, ongelooflijk visueel en erg toegankelijk. Zelfs als je niet bent geïnteresseerd in de historische sociaal maatschappelijke thema’s die in de voorstelling zitten, dan nog is het een lust voor het oog. De voorstelling is bruisend, met zangers, dansers en acteurs. Uniek voor deze omgeving en voor ieder wat wils. Ook als je niets met theater hebt, maar je draagt wel je woongebied een warm hart toe, is dit een aanrader. En een hele goede manier om ons te steunen, in tijden waarin cultuur bijna onmogelijk werd gemaakt.

Hoeveel personen zijn er betrokken bij dit spektakel?

Bij het gehele project zijn zeker 150 personen betrokken, waarvan er ongeveer 60 op het toneel staan. Voor de dans zijn we in zee gegaan met Balance’th uit Oud-Beijerland, voor het gelegenheidskoor kwam iedereen in aanmerking. Ook de acteurs, afkomstig van de diverse toneelgroepen uit de Hoeksche Waard, hebben auditie gedaan. Ik als regisseur ben een radertje in het geheel, er is hier nadrukkelijk sprake van een gezamenlijk project.   

Jullie zijn vast blij dat het eindelijk zover is!

Zeker. We zijn veel dank verschuldigd aan wethouder Harry van Waveren en Eelse Bies (de oprichter van Dok-C). Zij hebben het aanvankelijke initiatief opgepakt en dat is uiteindelijk deze voorstelling geworden. We hebben zin om op te treden en er is honger naar meer. Landelijk gezien wordt in de Hoeksche Waard het minst uitgegeven aan cultuur. In combinatie met de vervelende afgelopen periode zijn we erg blij dat we nu kunnen laten zien waartoe we in staat zijn. 

Ik was eigenlijk niet van plan om te gaan, ik heb niets met theater. Maar ik word nu erg enthousiast, nieuwsgierig vooral…

Haha, dat is goed om te horen. Dat is het mooie van dit soort projecten, het is niet professioneel en mensen die er voor het eerst bij betrokken raken ervaren de magie. De basis van theater is rond dat kampvuurtje zitten en een verhaal verteld krijgen. Ik zie dat vaker gebeuren; mensen die argwanend naar het theater komen en verkocht raken. Heel leuk om te zien!

Kaarten bestellen

Première: 11 maart 2022. Verdere uitvoeringen op 12, 17,18,19,24,25 en 26 maart. De tickets zijn online verkrijgbaar via www.momentumhoekschewaard.nl

Kaarten zijn ook verkrijgbaar in combinatie met de expositie ‘Land uit Water’ in Museum Hoeksche Waard. Voor 10 euro extra is het ‘Momentum Boek’ te koop. Met een kijkje achter de schermen. Lees over de totstandkoming van deze productie, de historische achtergrond en over het bijzondere team dat bij elkaar gebracht is voor dit project. Dit alles aan de hand van interviews, verhalen en prachtige fotografie.

Updated: februari 17, 2022 — 1:33 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.