Gorsdijk 1 te ‘s-Gravendeel

sgravendeel-havenHet balkon langs de Havenstraat in ’s-Gravendeel lijkt ooit te zijn gebouwd voor een royaal uitzicht over het water. Schijn bedriegt, eigenaar Harry van Gestel bouwde het ruime balkon in 2001. ,Ik hoorde pas enkele jaren na aankoop over een haven die hier ooit heeft gelegen.” Meer dan vijftig jaar geleden werd de haven gedempt en de Gorsdijk afgegraven. Een metamorfose was het resultaat, evenals een opmerkelijke adressering. ,,Mijn buren wonen aan de Havenstraat, ons huis staat aan de Gorsdijk 1.” Sinds 1989 is het huis in bezit van de uit Rotterdam afkomstige familie Van Gestel, hun voordeur is gelegen aan de dijk en niet aan de oude havenzijde. ,,Naast die voordeur bevond zich vroeger een arrestantenlokaal, zo is mij verteld.” Via publicaties over het dorp en verhalen van de oude garde is Van Gestel geïnformeerd over de historie van zijn huis. ,,Het heeft vroeger gediend als ziekenhuis, als quarantaine-plek tijdens cholera-epidemieën. Ook hebben hier de rijksveldwachter, de majoor van de rijkspolitie en de dorpsomroeper gewoond.” Na het vertrek van de gepensioneerde dorpsomroeper Aart van der Wulp zette de gemeente het pand te koop. ,,Een vriend wees me er op dat het pand via inschrijving te koop stond. Ik bood 100 gulden meer dan een rond bedrag. Ik wilde het erg graag hebben.” De voorliefde voor oude huizen zat er al vroeg in. ,,Als tienjarig apie genoot ik in Schiebroek van een soortgelijk huis. Ik was dus
sgravendeel-gorsdijk1-21juli2016-0002snel verkocht toen ik dit pand hier kwam bezichtigen. De vormgeving met alle ramen vond ik meteen mooi.” Er bleek zelfs een onderhuis aanwezig te zijn, nog beter dus dan het huis van zijn dromen. ,,Daar heb ik een garage, een werkplaats, een bar en biljartkamer gebouwd.” De verbouwing bleek een hele klus, alle voorzieningen en kamers moesten opnieuw worden aangelegd en opgebouwd. Ook sporen uit een ver verleden kwamen weer tevoorschijn. ,,Ik vond tegels en aardewerk. Ook asresten, tot 1875 stond hier een ashok. Het is toen gesloopt of verbouwd. Rond 1917 werd dit het huis van de veldwachter.” Blikvanger is tegenwoordig het houten balkon. In combinatie met groen geschilderd in Brabants geel, tussen brons en oker in. ,,Er zat een heel klein balkon, nu is het mooie plek om te zitten. Ik heb veel zorg besteed aan de details. De tierelantijnen bovenaan heb ik afgekeken van een huis in Klaaswaal, ik heb me er drie weken de ‘jan-tandjes’ aan staan zagen.”

Foto’s ‘Toen er nog een haven was’

Het middelste huis is nu Gorsdijk 1.

ansicht-01

Links het huis met de twee dakkapelletjes, nu Gorsdijk 1.

huis-vroeger-01

Precies achter de mast in het midden….

kaai-met-haven

Naast de eierkolen van Van Iperen….

rechts-gorsdijk1-vroeger

Foto ‘Bushalte’ – Het ‘havenplein’, met de bushalte voor de deur.

sgravendeel-havenplein

Fotoserie ‘Gorsdijk 1 ‘s-Gravendeel’ – 21 juli 2016

Knipsel ‘Balkon zonder uitzicht op het water’ – AD 31 augustus 2016

Klik op het knipsel voor een vergroting

ovt-aflevering-033-gorsdijk1-sgravendeel-31aug2016-1600

Updated: augustus 31, 2016 — 8:36 am
  1. Conny Nooijens - Buitendijk

    Dit was het huis van m’n opa en oma ( Aart van der Wulp), wel heel leuk om dit terug te zien. De trap zat vroeger aan de andere kant.wij gingen altijd daarlangs naar binnen wel heel grappig.

  2. Ik kan het me als ventje nog heel goed herinneren dat Aart van der Wulp met de fiets door het dorp ging en een bepaalde boodschap verkondigde. Bij ons thuis moest iedereen dan even zijn mond houden zodat we het konden horen. Het ging meestal om een festiviteit of andere dorps aangelegenheid. Een straat verder stond Aart dan weer stil en zette zijn luide stem weer op en herhaalde wat hij ook in onze straat had geroepen. Aan het eind van elke boodschap riep hij: “Zegt het voort”. Ik herinner me wel dat Aart in dat huis aan de Gorsdijk woonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.