[Ingezonden brief] Windmolens: Schijndemocratie in Nederland

Woensdag 21 januari was er een inloopavond in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland over de plaatsing van windmolens in de gemeente Korendijk. Op deze avond werd het inpassingsplan, wat door de provincie Zuid-Holland is ‘genomen’, toegelicht. De avond werd uiteraard verzorgd door ambtenaren van de provincie. Deze dames en heren gaven een toelichting over de procedure van het plan en luisterden naar opmerkingen die door het publiek werden gemaakt. Wat opviel aan deze avond was dat het een vrijblijvend karakter droeg en dat de avond een ‘schijninspraak’ was om onze democratie hoog te houden. Wanneer er concrete opmerkingen over geluid, slagschaduw en vooral het nut werden gemaakt stond de wagen van deze ambtenaren stil. Een glimlach was soms het antwoord, zo van; ‘ach wat haal je nu toch in je hoofd’? Een excuus dat ze met dit plan inbreken in het gemeentebeleid heb ik niet gehoord. Ook het argument dat deze molens alleen met subsidies van de grond komen en daarna draaiende blijven ook met belastinggeld is hun om het even. Het geheel van deze avond gaf het gevoel: wij ‘mogen’ wat zeggen. Maar ook, er was geen begrip voor de tegenargumenten, althans dat gevoel kreeg je niet. De belanghebbende familie van deze windmolens heeft hun naam veranderd in ‘Exploitant Klein Piershil BV.’ Waarom werd er niet bij verteld. De doelstellingen van Brussel in de Energiewet zal en moet doorgaan via onze regering, provincie en dan nog de gemeente als sluitstuk, goedschiks of kwaadschiks. Dat 80 procent van de inwoners van Nieuw-Be-ijerland en Piershil hier tegen is, wordt omver gewalst. Mijn en onze vraag blijft: welke democratie hebben wij in Nederland?

L. van der Burg Nieuw-Beijerland  (Bron: Kompas 13 februari 2015)

Updated: februari 8, 2024 — 6:54 pm
  1. STEM LOCAAL

    Afgelopen week in Haarlem bij GS Noord Holland geweest. (Inspraak over Windturbinepark in de Haarlemmermeer Zuid). De landelijke partijen, behalve Ouderenpartij en de PVV, gaan onverdroten door met het blindelings steunen van een uitzichtloze subsidiestroom voor grondeigenaren en windturbine exploitanten.

    Alleen door op locale partijen te stemmen kun je als burger je afkeuring van dit beleid duidelijk maken. Dat kan bij de GS verkiezingen in maart a.s. Deze locale partijen doen nu in de meeste provincies mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.