Koor de Eilanders: al tien jaar sterk

Dit artikel is gepubliceerd in de Hoeksche Waard Exclusief van 18 september 2018 (website HWE). U kunt dit artikel downloaden in PDF-formaat: Eilanders-jubileum-HWE-sept2018

‘Het was op een dag eind oktober, jawel het jaar 2008. We zijn bij elkander gekomen en zingen met volle kracht. Wij komen uit de Hoeksche Waard…’. Met deze regels opent het Koor De Eilanders ieder optreden. Opgericht op 30 oktober 2008, na tien jaar nog altijd bruisend en enthousiast. Met een feestavond in ‘De Bazuin’ te Oud-Beijerland op donderdag 1 november wordt het tienjarig jubileum van het koor gevierd. Met dit tweede lustrum in zicht kijken Alma Neeleman (PR) en Sjaan Hendriks (penningmeester) terug op het ontstaan en het reilen en zeilen van hun koor.

Hoe is jullie koor ontstaan?
,,Er stond een oproep in de krant, gericht aan iedereen die interesse had om deel uit te maken van een nieuw op te richten koor. Ongeveer honderd personen waren op 31 oktober 2008 aanwezig in ‘De Hoeckenisse’. In het gebouw van de voormalige huishoudschool te Klaaswaal werd uitleg gegeven over de plannen. Het enthousiasme was meteen aanwezig, met liefst vijfenzestig leden kon het koor een week later al van start gaan. De locatie in Klaaswaal werd gekozen vanwege de aanwezigheid van de stichting KANS, actief op het gebied van welzijnswerk. Door de samenwerking met KANS hadden we meteen een thuishaven, gedurende de eerste 9 jaar van ons bestaan werden onze wekelijkse repetities in ‘De Hoeckenisse’ gehouden. Sinds mei 2018 zijn we verhuisd naar ‘De Bazuin’ in Oud-Beijerland, dit vanwege de sloop van het gebouw in Klaaswaal. Hierdoor verloren we onze gratis oefenruimte, maar met een lichte contributiestijging hebben we de tegenwoordige huurkosten kunnen opvangen.”
Hoe ziet jullie repertoire er uit?
,,Breed. Het repertoire bestaat uit het Hollandse lied, aangevuld met anderstalige muziek uit de zeventiger- en tachtiger jaren. We hebben een liedjescommissie, die doet aanbevelingen. Tijdens oefenavonden laat de dirigent fragmenten horen en wij zingen mee, vervolgens worden er keuzes gemaakt. De veelzijdigheid tijdens onze optredens maakt het extra leuk. Wanneer we ‘Can’t help falling in love’ van Elvis zingen is het muisstil, bij ‘In de bus van Bussum naar Naarden’ is het een dolle boel in de zaal.”

Waar treden jullie op? Alleen in de Hoeksche Waard?
,,Eigenlijk overal. In bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen, dat alles tegen een kleine vergoeding. We treden ook op tijdens festivals, zoals recentelijk in de feestweek van ’s-Gravendeel. Samen met de andere koren uit de Hoeksche Waard, dat is ook een leuke ervaring. Pas was er in Rotterdam ook zo’n meezingfeest van alle koren, daar kwamen vierduizend bezoekers op af, zoiets zou in de Hoeksche waard ook mogelijk moeten zijn. We verlaten ook geregeld het eiland. Oostvoorne, Sliedrecht, Dordrecht, Oude-Tonge, Middelharnis. Ook Stolwijk was erg leuk, evenals het rijden over de smalle weggetjes rondom Kedichem. Voor zo’n trip huren we een bus. We hebben ook gezongen in de kerk van Gorinchem, wat een akoestiek! We zongen daar ‘Kom van dat dak af’, dat was erg vermakelijk. Dat lied van Peter Koelewijn zingen we tegenwoordig bij ieder optreden, de ouwetjes vinden dat fantastisch.”
Jullie reizen rond met een behoorlijk grote groep, dat is telkens veel werk. En past ’t allemaal wel?
,,Klopt. We hebben nu bijna vijftig leden in ons koor. Iedereen gaat mee, een hele grote groep dus. Soms staat het best vol bij optredens, niet iedereen heeft voldoende ruimte om ons te bergen. We hebben ook nog een grote kar met onze geluidsapparatuur en de muziekstandaards voor de songteksten. We hebben gelukkig enkele fantastische vrijwilligers die telkens zorgen dat de gestalde kar wordt opgehaald en alles voor ons klaarzetten.”
Hoe zien jullie optredens er uit?
,,We hebben een dirigent, dat is Joop Verlinde. We zijn allemaal erg blij met hem, zijn waarde voor het koor is enorm. Hij geeft aan en wij gaan los. We treden op in een zwarte pantalon en een witte blouse, voorzien van een sjaal in de regenboogkleuren. Met de kerst kleden we ons in ’t groen-rood, rondom Koningsdag zijn we oranje en tijdens de Zeemansliederen zetten we een pet op. We doen ook aan verzoeknummers, daardoor zingen we ook wel eens ongeoefend liederen. Een verzoekje dat wel in ons repertoire zit is ‘Hand in hand kameraden’, als het goed gaat met Feyenoord wordt dat heel vaak aangevraagd.”
Tien jaar optredens. Noem eens een hele mooie herinnering.
,,We hebben jaren geleden voor de TROS-omroep gezongen. Op uitnodiging van de ledenraad TROS in het Panorama Mesdag. Met een bus naar Scheveningen, we hebben een spetterend optreden gegeven. Ze hebben het er nu nog over, zo hoorden we onlangs. Dat zijn wel de krenten uit de pap.”
Zo te horen staat het koor er prima voor.
,,Dat klopt. Sinds 2016 zijn we ondergebracht in een vereniging. Met een dagelijks bestuur en verantwoordelijkheid voor iedereen. Sinds 2017 hebben we ook donateurs, voor een tientje per jaar ondersteunen ze ons. We treden gemiddeld 20 keer per jaar op, op die manier blijft het leuk voor iedereen.”
Niets te wensen dus?
,,De hoeveelheid mannen binnen ons koor is een punt van aandacht. We zoeken dus nog mannen (maar ook vrouwen) vanaf 55 jaar. Nieuwe leden blijven belangrijk voor ons. Wij zijn tien jaar geleden begonnen, over 10 jaar zijn we gemiddeld tachtig jaar oud.”
Hoe belangrijk is zingen voor jullie?
Sjaan: ,,Ik zing de hele dag, het is een teken dat ik me goed voel. Sterker, ik voel me heerlijk als ik kan zingen. Het is mijn lust en mijn leven.”
Alma: ,,Ik ben begonnen in een kinderkoor, later in een meisjeskoor. Voor Sinterklaas moest ik altijd een liedje zingen en ook met het Kerstfeest in de kerk. Ik vind het fijn om te zingen en hoopt dit nog lang te kunnen doen.”
Een gezellig feest gewenst!
,,Bedankt. Bij ons vorige lustrum hebben we ons tweede cd laten opnemen, deze keer houden we het bij een feest. We willen niet teveel verklappen aan onze leden, maar het wordt uiteraard een muzikaal feest. Geheel passend bij onze bloeiende vereniging.”

Dirigent Joop Verlinde
Het zal rond november 2008 geweest zijn dat een aantal dames van zanggroep PopKorn (het koor waar ik naast Koor de Eilanders bij zing) tegen mij zeiden: ,,Joop we zingen sinds kort ook bij een ander koor in Klaaswaal, dat koor is echt iets voor jou”. Ik besloot een oefenavond bij te wonen en vanaf het begin was er een klik met het koor. Zingen is goed voor een mens, het zorgt ervoor dat je je gedachten kunt verzetten, je kunt er anderen ook een groot plezier mee doen. Sinds februari 2015 het ik het voorrecht om voor het koor te mogen staan als dirigent. Dat is niet altijd even makkelijk, maar gesteund door het vertrouwen van ons bestuur en de leden van ons koor heb ik er iedere keer weer veel plezier in. Ook is het geweldig om te horen en te zien hoe het publiek geniet bij een optreden van Koor de Eilanders. Daar doe je het per slot van rekening allemaal voor.

Updated: mei 22, 2020 — 9:33 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.