1. In een woord: SCHITTEREND. Ik ben bezig met naspeuringen naar mijn voorouders Van Bellen die van 1650-1870 in Nieuw Beijerland hebben gewoond. De foto’s geven enig inzicht hoe het dorp er eind 19e eeuw moet hebben uitgezien.

  Ik ben ook geïnteresseerd in het dialect dat gesproken werd. Ik heb hierover de zeer informatieve en geestige verhalen gelezen van Arie van Zanten (o.a. “dat hebbie zeker oit te scheerwinkel”). Maar hoe klónk het Hoeksewaards nu eigenlijk? Wie kent iemand die de streektaal nog kent en bereid is een paar verhalen uit Arie van Zanten voor te lezen. Ik neem dat dan heel graag op.

  Weet iemand nog hoe de verbinding over het water met Rotterdam er rond 1880 uitzag? Heeft de Stoombootmaatschappij “De Nieuwe Spuistraat” daadwerkelijk op 4 dagen per week op Nieuw Beijerland, Oud Beijerland en Heijenoord gevaren zoals ik in een advertentie uit De Nieuwe Rotterdamsche Courant uit 1866 heb gelezen?

 2. Jacques Sonneveld. Ik vind dit ook schitterend. Maar wat ik nog leuker vind is dat je naspeuringen doet naar je voorouders Van Bellen. Ik ben n.l. ook een Van Belle en heb al aardig wat onderzoek naar de historie gedaan. Neem eens contact op. Misschien kunnen we elkaar helpen.

 3. Geachte Heer Sonneveld
  Er is in 2006 een Hoekschewaards Woordenboek uitgegeven door uitgeverij “De Boektant ” in Klaaswaal.
  E-mail: http://www.deboektant.nl
  Het boek geeft omschrijvingen van uitdrukkingen en een fonetische omschrijving van de uitspraak van alle woorden.
  Het geeft ook een omschrijving van het ontstaan en gebruik van het dialect voor de verschillende woonplaatsen in de Hoeksche Waard.
  Het ISBN nummer van het Hoeksche Waards Woordenboel is: ISBN-10-5534-255-6.
  Het boek is samengesteld door een werkgroep die via Het Streekmuseum is opgericht.
  De samenstellers zijn mensen die het dialect nog vloeiend spreken.
  Ondergetekende spreekt het dialect ook nog vloeiend en U kunt desgewenst met mij contact opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.