Opeens heb je het! Je wordt hydrotherapeut voor honden!

Dit artikel is gepubliceerd in de Hoeksche Waard Exclusief van 21 november 2017 (website HWE). U kunt dit artikel downloaden in PDF-formaat: hw-exclusief-november-2017

Opeens heb je het! Je wordt hydrotherapeut, voor honden. Mara van Dongeren (36) zag als vijftienjarige een televisieprogramma over dit onderwerp, de rest is geschiedenis. Vanuit haar praktijk aan de Brabersweg 25 in Mijnsheerenland vertelt ze over haar passie, en hoe het allemaal begonnen is.
Opeens heb je het
De interesse en liefde voor dieren is er altijd geweest. Ik heb altijd fanatiek paard gereden, ook hadden we thuis een vuilnisbakkie, die is 14 jaar geworden. Ik heb eerst de opleiding MBO-Dierenverzorging gedaan, toen ik 15 jaar was zag ik op tv een programma over hydrotherapie voor honden. Ook in Amerika maar met name in Engeland doen ze dit al een jaar of veertig. Het is daar ontstaan bij de windhondenraces, daar is veel geld mee gemoeid. Wanneer de honden sneller herstellen van blessures dan zijn de eigenaren daarbij gebaat, zo was de gedachte. ‘Wat gaaf’, dacht ik toen ik die honden in het water zag spartelen. Ik ben meteen op zoek gegaan naar literatuur en de opleidingsmogelijkheden. Uiteindelijk ben ik er zelfs voor naar Leeuwarden verhuisd, ik heb daar in 4 jaar de opleiding HBO-Diermanagent doorlopen. De hydrotherapie voor honden, een bewegingstherapie in warm water, heb ik in mijn opleiding geïmplementeerd. Ook ben ik drie maanden in Amerika geweest, voor een gedragsonderzoek van wolven. Ik ben afgestudeerd als dierkundig ingenieur en vervolgens heb ik in België ruim een jaar praktijkervaring kunnen opdoen.
Op eigen benen
In februari 2006 ben ik begonnen met een eigen praktijk, ik was toen 25. In Ridderkerk in een groot bedrijfspand, heel ambitieus allemaal. Ik kreeg veel publiciteit, het was nog vrij bijzonder toen. Ik was pas de tweede of derde die met zoiets begon, ik haalde de voorpagina’s van de kranten. Hydrotherapie stond echt in de kinderschoenen toen, bijna niemand kende het nog. Normaal doen startende ondernemers er drie jaar over om hun naam op te bouwen, ik heb er zes jaar keihard voor moeten werken om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig was toen al mijn moeder altijd op de achtergrond aanwezig, ze helpt me nu nog steeds met van alles. In eerste instantie heb ik veel dierenartsen uitgenodigd, om te laten zien wie ik ben en wat ik doe. Vanuit Ridderkerk ben ik terecht gekomen in Rotterdam, samen met een dierenarts en een dierenasiel onder één dak.
Honden kennen geen placebo-effect
De bekendheid is daar, de klandizie is stabiel. De grote dierenartspraktijken in Zuid-Holland kennen mij allemaal. Goede contacten zijn daarbij belangrijk. Het zit nog niet in het systeem van alle dierenartsen om zo vaak door te verwijzen als ik zou willen. Maar eigenaren gaan toch ook zelf op zoek naar oplossingen voor hun hond, zo is mijn ervaring. Ze zoeken naar alternatieve therapieën zoals accupunctuur en hydrotherapie. Dan vormt zowel een website als facebook tegenwoordig een prima medium om die mensen te bereiken. Ik moet het hebben van de mond op mond reclame, maar niet alleen van klant op klant. Dierenartsen die de dieren na behandeling terug zien en zelf vaststellen dat het geholpen heeft, dat is de allerbeste reclame. Honden kennen geen placebo-effect, als het niet werkt, dan werkt het niet.

Naar de Hoeksche Waard
Doordat het huurcontract na 5 jaar niet werd verlengd moest ik op zoek naar een andere plek. Liefst aan huis, dat is de meest ideale situatie. Zo ben ik hier in dit prachtige huis aan de Brabersweg terecht gekomen. De praktijkruimte is helemaal nieuw, de inrichting is gebaseerd op wat ik heb geleerd en op voortschrijdend inzicht. Het zwembad is op maat gemaakt in België, de loopband is goed toegankelijk en ik kan goed bij alle bedieningspanelen. De ingang inclusief wachtruimte is apart gehouden van de behandelruimte. De honden worden hierdoor niet door elkaar afgeleid. De uitgang is in de behandelruimte, de honden hoeven elkaar nooit te passeren. Alles om ervoor te zorgen dat ze zowel rustig naar binnen als naar buiten kunnen lopen, de ruimte hier is perfect zo.
Hydrotherapie, de functie van warm water
Hydrotherapie is bewegingstherapie in warm water, het vermindert pijn aan spieren en gewrichten. Het warme water heeft hierbij twee belangrijke functies: het verbetert de doorbloeding in de spieren en het vermindert de belasting en pijn van de gewrichten. Een heerlijke gezonde work-out ter verbetering van de conditie van álle honden van álle leeftijden. Maar het is ook een bewezen en waardevolle aanvullende behandeling bij specifieke gezondheidsklachten of afwijkingen. Het zwembad is voor het onbelast bewegen in een temperatuur van 28 graden. Voor de spieropbouw is dat heel goed, het heeft ook een heilzame werking op artrose gewrichten. De aanmaak van gewrichtsvloeistof wordt gestimuleerd, waardoor de honden op land beter en prettiger kunnen lopen. In de aquatrainer ploegt de hond door het water. Afhankelijk van leeftijd en aandoening wordt het waterniveau aangepast. Hoe hoger het water, hoe makkelijker de training is.
Rust, begeleiding en herhaling
Hydrotherapie is bijna voor ieder hond geschikt. Door rust, begeleiding en herhaling zie je dat negen van de tien honden het accepteren en het prettig vinden. Ik heb er veel die staan te trappelen van ongeduld als ze hier aankomen, anderen zijn bedachtzamer. Ze ondergaan het lijdzaam zou je kunnen zeggen, maar de stress is daarbij niet te hoog om het niet te doen. Het uiteindelijke effect is dat ze zich beter en lekkerder voelen. En beter kunnen lopen. Ik moet het hebben van de toegewijde eigenaar, de dierenklinieken hier verwijzen gelukkig goed door. Diverse artsen zijn een groot fan van de hydrotherapie, de methode heeft zichzelf allang bewezen natuurlijk. Tijdens de behandelingen hou ik de voortgang bij. Ik bespreek dat wekelijks met de klant, daar waar nodig wordt de therapie aangepast. De eigenaar ziet de hond de hele week en meldt of deze weer wat beter loopt. Of weer op de bank kan springen of in de auto. De eigenaren zijn mijn leidraad, mijn ogen. Zij zien ook de kleine veranderingen die ik niet meteen kan zien.
Een intakegesprek en een onderhoudsbeurt
We starten altijd met een intakegesprek. Ik maak kennis met de eigenaar, we laten de hond even los zodat deze de ruimte kan verkennen. Daarna maak ik contact met de hond, we kiezen voor een zwemvest en het zwembad of voor de aquatrainer. De honden accepteren dat heel goed, het is vooral zaak om zelf ook rustig te blijven. Om die reden is het belangrijk dat de eigenaar er altijd bij is, mede door die stabiele factor voelen ze zich op hun gemak. Ik vraag altijd om het dossier van de dierenarts, zodat het juiste behandeltraject kan worden gekozen. Die dierenarts wordt ook altijd door mij op de hoogte gehouden. Na De duur van een behandeling is afhankelijk van leeftijd en conditie. Voor de oudere seniorenhonden duurt een behandeling een kwartier, de jonge honden komen meestal een half uurtje. Meestal plannen we twee tot drie weken vooruit, gaandeweg passen we de behandelingen aan. Ieder behandeltraject is eindig, behalve voor de oudere stramme artrose patiënten. Zij voelen zich telkens weer een tijdje beter wanneer ze zijn geweest. Ik zie dat als een onderhoudsbeurt, de hond knapt er zichtbaar van op.

Updated: mei 21, 2020 — 9:15 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.