Scouting ‘Driestromengroep’ Numansdorp: 50 jaar jong en oud

Dit artikel is gepubliceerd in de Hoeksche Waard Exclusief van 16 oktober 2018 (website HWE). U kunt dit artikel downloaden in PDF-formaat: HW-Exclusief-Scouting-Driestromengroep-oktober2018

Op 6 april 1968 werd de zeeverkenners-groep opgericht. Samen met een vlet in de Binnenmaas en een clubhuis in Zuid-Beijerland betekende dit de geboorte van Scouting Driestromengroep. Met diverse activiteiten, in de periode augustus 2017 t/m september 2018, werd het 50-jarig jubileum luister bij gezet.

Met de regionale zeilwedstrijden en het ‘overvliegen’ op de kade van de dorpshaven van Numansdorp werd op zaterdag 15 september het uitgebreide feestprogramma afgesloten. ,,Overvliegen is de ceremonie die plaatsvindt wanneer een lid van scouting overgaat van de ene speltak naar de andere. Doorgaans gebeurt dit omdat het lid een bepaalde leeftijd bereikt heeft waarop hij oud genoeg is om naar een hogere speltak te gaan. Bijvoorbeeld van bever naar welp, of van welp naar scout. Hier in Numansdorp doen we dat vandaag bij deze houten constructie.” Aan het woord zijn Francis Hoonhout, actief op het gebied van PR en ondersteuning van de leiding, en voorzitter Henk de Vries.

Hoe kijken jullie terug op het jubileumjaar?

,,Als zeer geslaagd, we kijken met veel plezier terug op alle activiteiten. En het is wederom mooi weer vandaag. Dat vormde naast de gezelligheid wel de rode draad tijdens alle activiteiten, we hebben het echt getroffen.”

En wat een mooi jubileumboekje!

,,De bezorging van onze jubileumkrant in heel Numansdorp vormde de start van het jubileumjaar. Een terugblik op 50 jaar scouting, vol met informatie, foto’s en herinneringen. Geïnteresseerden kunnen het boekje in pdf-formaat downloaden vanaf onze website.” 

Een Open Dag, de herfstmarkt, het sinterklaasfeest, de lichtjesoptocht van Stichting Alerimus, de vredeslicht manifestatie, de nieuwjaarsinstuif, het spel I-scout, NL-Doet, rommelmarkt, een reünie,  de Sint Joris viering, het jubileumkamp, de avondvierdaagse, leidingdag en de zomerkampen gingen aan deze slotdag vooraf. Wat sprong er uit wat jullie betreft?

,,Het jubileumkamp met de Pinksteren. Vanaf vrijdagavond t/m zondagmiddag hebben we bij ons clubhuis gebivakkeerd. Dat was wel het hoogtepunt voor iedereen. Alle activiteiten werden afgesloten met een roofvogelshow op ons terrein. De kinderen volgden dit een uur lang, ademloos.”

Jullie zijn ooit begonnen op verschillende locaties in de Hoeksche Waard. Hoe is dat tegenwoordig?

,,Aan de Veerweg hier in Numansdorp hebben we ons eigen complex. Een clubhuis, een botenloods en een groot terrein. Ons wachtschip ‘De Volharding’, de thuisbasis voor onze zeeverkenners en loodsen, ligt hier in de dorpshaven van Numansdorp. Alles in eigendom.”

Er is behoorlijk aan de weg getimmerd zo te horen!   

,,Zeker. Tijdens de jubileum-reünie in het voorjaar zagen we veel oude bekenden uit de beginperiode. Ze keken met grote ogen naar alles wat we hebben bereikt. Ook personen die na 20 jaar weer eens even kwamen kijken waren zeer verbaasd over wat we ook recentelijk allemaal voor elkaar hebben gekregen.”

Ik als leek zou zeggen dat ik eerder een enthousiasme voor de voetbalsport zou verwachten hier.

,,De scouting is  behoorlijk populair hoor. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden. Alleen al in de Hoeksche Waard zijn zes scoutinggroepen actief.” 

Waarom kiest iemand er voor om lid te worden van de scouting?

,,Scouting is uitdagend. Je bent veel buiten en we gaan spannende dingen doen, dat promoten we ook. Dat maakt het aantrekkelijk voor kinderen, de diversiteit, het avontuur. Bij sportverenigingen gaat het al heel snel om het presteren in de wedstrijd, alles is daarop gericht. Dat is bij ons ook een onderdeel, elk jaar doen we mee met de zeilwedstrijden. Maar het gaat vooral om het aanleren van de scoutingskills. Leren samenwerken, het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten, sociale vaardigheden.”

Eigenlijk bereiden jullie de jeugd zo voor op de toekomst?

,,Zeker! En ook om binnen de scouting weer leiding te kunnen geven zodra je ouder wordt.”

Scouting is voor alle leeftijden?

,,Dit jaar zijn we weer gestart met de bevergroep, dat zijn de jongsten van 5 tot 7 jaar. De Loodsen is de oudste speltak, voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. Zoals gezegd, veel leden blijven daarna actief in de leiding. Wij hebben 150 leden, van 5 tot 70 jaar.”

Heitje voor een karweitje?

,,Haha, later werd dat ‘Taak voor een Knaak’ genoemd. Tegenwoordig zijn we op andere manieren actief in de samenleving, we willen maatschappelijk verantwoordelijk zijn. Bijvoorbeeld door mensen met rolstoelen mee te laten genieten van evenementen. We hebben ook toilettassen gemaakt voor vluchtelingen in het asielzoekerscentrum.”

Wel een plaatje, zo’n eigen schip in de haven!

,,Daar zijn we zeker trots op. ‘De Volharding’ is ook eigendom van onze stichting. Onze financiële middelen komen binnen via contributie, subsidie en sponsoren. Vooral die laatste groep kunnen we niet genoeg bedanken. Schipper is trouwens Dick Veth, medeoprichter van de Driestromengroep.” 

Hoe kunnen personen die willen sponsoren of lid willen worden met jullie in contact komen?

,,Iedereen is welkom eens binnen te lopen aan de Veerweg. De opkomsten zijn op vrijdag en zaterdag, dan komen de kinderen bij elkaar. Elke tak heeft z’n eigen tijd en bijeenkomsten, de leiding bepaalt het programma naar de richtlijnen van de scouting. Op onze website www.driestromengroep.nl staan alle contactgegevens.

Scouting zit ‘in het bloed’

In 1983 startte Francis als kabouter bij de Driestromengroep. Tegenwoordig is ze groepsbegeleider, in de jubileumgids blikte ze terug. ,,Nu ben ik 43 jaar en heb al een heel scoutingverleden achter me. Na de kabouters vloog ik over naar de padvindsters. Ik wilde niet naar de zeeverkenners en werd hulp-leiding bij de kabouters. Omdat zij op woensdagmiddag opkomst hadden en ik toen ging leren in Rotterdam moest ik daarmee stoppen. Vervolgens werd ik leiding bij de padvindsters, in 1994 stapte ik over naar de verkenners. In 1992 leerde ik mijn man bij de Driestromengroep kennen en in 2000 trouwden wij. Wat een verrassing dat alle verkenners met bloemenbogen buiten de kerk stonden! In 2007 werd onze dochter geboren, die kon niet wachten tot ze kon beginnen met scouting. Inmiddels is zij (natuurlijk) een meisjeswelp. Sinds 2016 ben ik groepsbegeleider. Terugkijkend op al die jaren heb ik veel leuke en bijzondere activiteiten gedaan binnen scouting. Zo ben ik naar de Europese Jamboree geweest en heb een bezoek gebracht aan Kandersteg, het internationale scoutingcentrum in Zermatt. Ik heb verschillende trainingen gedaan binnen scouting en heb hele leuke kampen gedraaid. Mooie herinneringen opgebouwd en vrienden voor het leven gemaakt. Scouting zit in mijn bloed en dat gaat niet zomaar weg! Ik ben dan ook heel trots dat de Driestromengroep dit jaar 50 jaar bestaat, ik hoop nog vele mooie scouting momenten mee te maken.”

 

 

 

Updated: mei 22, 2020 — 9:33 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.