1955 – De Blaaksedijk in kleur

Dit artikel is gepubliceerd in de Hoeksche Waard Exclusief van 19 juli 2022 (website HWE). U kunt dit artikel downloaden in PDF-formaat: HWE-19juli20222-Blaaksedijk in kleur

Bij de start van 2022 werd op Facebook een bijzonder kleurenfilmpje gepubliceerd. ,,In 1955 maakte Lawrence Schilperoort dit filmpje. Deze Amerikaan was destijds gelegerd in Duitsland en kwam op familiebezoek in Goudswaard. Met filmcamera!”, zo luidde de introductie. Na een korte blik op de hotels Barona en De Ouden Hoorn in Oud-Beijerland zien we de reis naar de Barendrechtse Brug, over de Blaaksedijk. Veel fietsers, weinig verkeer, een koetsje. Een prachtig tijdsbeeld, bij het oprijden van de brug is links zelfs het oorlogsmonument nog te zien. Het filmpje is afkomstig uit het archief van de familie Schilperoort, Gert geeft uitleg over de herkomst van deze beelden.    

,,Al in 1910 emigreerde de eerste Schilperoort vanuit Goudswaard naar Amerika. Dat was Teun, toen 17 jaar oud. Als landbouwer deed hij het daar heel goed. Zijn broer Willem emigreerde in 1911 en later zijn nog een zus en een broer geëmigreerd. Die andere broer was mijn vader Sander (San), maar die keerde zes jaar later weer terug. In de jaren zeventig was mijn zus Cora op familiebezoek in Amerika. Toen zij bij onze neef Lawrence (zoon van Teun) op bezoek was, liet hij haar de film uit 1955 zien. In 1989 werd Willem, de oudste broer van mijn vader, 100 jaar oud. Mijn zus en ik zijn met vier andere familieleden naar Amerika gegaan om dat feest mee te vieren. Daar zag ik voor het eerst het filmpje dat Lawrence in Nederland had gemaakt. Hij is een zoon van Teun en werd geboren in 1917. Samen met zijn tweelingbroer Clarence ging hij in 1936 bij de Amerikaanse Marine. Ten tijde van Pearl Harbour (7 december 1941) zat Lawrence op de Atlantische Oceaan en Clarence op de Stille Oceaan. Lawrence kwam heelhuids door de oorlog, Clarence kwam terecht in de Slag in de Javazee. Daar verloren ook veel Nederlanders hun leven, in totaal werden daar 2300 marinemannen gedood. De familie van Clarence kreeg te horen dat zijn status ‘MIA’ (missing is action) was en vreesde voor het ergste. De vreugde was dan ook enorm toen bijna twee jaar later een bericht arriveerde dat hij nog in leven was. Als krijgsgevangene van de Japanners werkte hij mee aan de Birma-spoorlijn. De twee broers bleven ook na de oorlog in de Marine. In 1955 kwam het schip van Lawrence aan in Bremen, in het tijdperk van de Koude Oorlog. Hij kreeg één vrije dag en maakte van die gelegenheid gebruik om zijn familie In Nederland te bezoeken. Gelukkig heeft hij veel gefotografeerd en gefilmd. Met het vliegtuig vertrok hij vanuit Bremen naar Schiphol, toen een kleine luchthaven. Daarna met een bus naar Rotterdam en vandaar met een gehuurde auto naar Goudswaard. Hij bezocht daar aan de Oudendijk zijn oma, die voor de eerste keer een kleinkind uit Amerika in levenden lijve ontmoette. Hij filmde alle familiebezoekjes, eindigend bij tante Marie Ardon-Schilperoort aan de Oost-Voorstraat in Oud-Beijerland. Daarna keerde hij weer terug naar Rotterdam. Het filmpje dat nu op Facebook staat is tijdens die laatste rit gemaakt. Het origineel is veel langer natuurlijk, ik sta er zelf ook nog op als klein ventje op de arm van mijn moeder, met een rood broekje aan. Toen ik de film voor het eerst zag vond ik dat prachtig natuurlijk. Lawrence had de film zelf gemonteerd, dat was een hobby van hem. Ik mocht de originele 8mm-spoel in m’n koffer mee naar huis nemen en heb de beelden hier laten overzetten op VHS.”

Zondag 17 juli 1955

,,We vroegen ons altijd af wanneer precies het filmpje gemaakt werd. Fascinerend vond ik de tilbury die je over de Blaaksedijk ziet rijden, een rijtuig met grote spaakwielen. Dankzij de reacties op Facebook weten we nu dat die tilbury van Bas Dorsman was. De exacte datum hebben we zelf kunnen beredeneren. Uit de familieverhalen wisten we dat het een verschrikkelijk warme zondag was. Op internet kun je zien wat de temperatuur was op alle zondagen in 1955. Een van de twee warmste zondagen van dat jaar was 17 juli. Toen die datum naar voren kwam werd een ander mysterie opgelost. Ons viel altijd al op dat Lawrence onze tante Marie Ardon in Oud-Beijerland bezocht, terwijl zij in die tijd in Zuid-Beijerland woonde. Waarom was zij op zondag op visite is bij haar dochter Hes? Op zondag 17 juli werd de dochter van Hes (Jeanette) één jaar oud. Blijkbaar was zij daar op verjaarsvisite.”

Filmpje ‘De Blaaksedijk in kleur’ – 1955

Na een korte blik op de hotels Barona en De Ouden Hoorn in Oud-Beijerland zien we de reis naar de Barendrechtse Brug, over de Blaaksedijk. Veel fietsers, weinig verkeer, een koetsje. Een prachtig tijdsbeeld, bij het oprijden van de brug is links zelfs het oorlogsmonument nog te zien. 

Reacties (via Facebook ‘Hoeksche Waard in vroeger tijden’)

,,Prachtige beelden. Ik denk dat dit filmpje op zondag is gemaakt. De koets met paard is waarschijnlijk van mijn oom, Bas Dorsman. Die ging altijd met zijn schoonmoeder en een paar oudere mensen van de Blaaksedijk naar de Gereformeerde Kerk in Heinenoord”

,,Zeer waardevol. De route leeft weer, vaak gereden van Klaaswaal naar Rotterdam”

,,Super dat deze beelden nog bewaard zijn gebleven”

,,Deze route kan ik wel dromen. Ik woonde op de Blaaksedijk Oost 20. Ik heb daar tien jaar gewoond en de Watersnoodramp meegemaakt”

,,Heerlijk landelijk was het toen, zo veel minder vol”

,,Wat geweldig dit filmpje! Ik ben geboren in het middelste huis, waar een echtpaar fietst (mevrouw met balletjes jurk). Echt prachtig om het huis weer te zien, en het koetsje hoor ik nog rijden”

,,Ik zag op het filmpje een hoop fietsers; dat doet me denken aan mijn ouders als we een weekendje naar mijn grootouders gingen”

Deze foto werd gemaakt in Amerika, in 1946. Links staat Teun Schilperoort, naast hem staan zijn zonen opgesteld, van oud naar jong: Gerrit, Cornie, Lawrence, Clarence, Elmer, Stanley en Frank (zijn drie dochters staan niet op deze foto).

Updated: februari 12, 2024 — 2:49 pm
  1. Dat het de koets is van Bas Dorsman klopt helemaal hij ging elke zondag met zijn vrouw en enige dochter naar de kerk in Heinenoord. Hij tuinde daar waar nu Gerrard koks woon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.