5 jaar Hapkido Hoeksche Waard: voor jong en oud

Dit artikel is gepubliceerd in de Hoeksche Waard Exclusief van 6 augustus 2019 (website HWE). U kunt dit artikel downloaden in PDF-formaat: HWE-5-jaar-hapkido-6augustus2019

Op 4 september 2019 viert de Hoekschewaardse hapkidoschool ‘Chimyung Kwan’ het eerste lustrum. Bestuursleden Nico Vermaas (oprichter, docent en voorzitter) en Anoeska Koch-van Dam (PR en Media) geven antwoorden op alle vragen over deze nog betrekkelijk onbekende tak van sport.
Anoeska, hoe ben je in contact gekomen met de vechtsport hapkido?
Ik had er nog nooit van gehoord. Mijn dochter deed mee aan een weerbaarheidstraining, na afloop daarvan zag ik een gezelschap zich opmaken voor een training. Trainer Nico gaf uitleg over hapkido en nodigde me uit om een training mee te doen. Na afloop daarvan twijfelde ik geen moment, dat wilde ik ook.
Kun je aangeven waarom?
Er is geen competitie, je kunt lekker trainen en je eigen ding doen. Ook geestelijk wordt je er sterker van. Ik heb niet alleen leren val breken, ook in het dagelijks leven ben ik zekerder van mezelf. Dat krijg je er automatisch bij.
En jij Nico, vanwaar de keuze voor deze tak van sport?
Ik heb zelf lang aan de vechtsport aikido gedaan, in de laatste jaren daarvan ben ik er hapkido bij gaan doen. Na het overlijden van mijn aikidoleraar wilde ik dat op mijn eigen manier voortzetten, daar is de hapkidoschool uit ontstaan. Mijn passie voor de ‘martial arts’ is breed, in de hapkido vond ik net iets meer uitdaging. Daar zitten ook stoot en traptechnieken in. Ik wil ook de drive voelen om te leren en me verder te ontwikkelen, hoe moeilijker hoe beter.
Keek je vroeger naar de bekende karate-films op televisie?
Mijn fascinatie komt gedeeltelijk uit die films. Het moment dat de leerling naar een grootmeester gaat om te trainen, het proces wat daarbij wordt doorgemaakt. Ik ben absoluut geen vechtersbaas, ik voel me meer verbonden met het mystieke van Azië. Onze hapkido grootmeester in Korea legt uit dat wanneer je geest, je aura en je vaardigheden perfect samenkomen de levensenergie (‘ki’) gaat stromen. Zo ervaar ik dat ook.
Hebben jullie ook verschillende kleuren banden?
Ja acht kleuren, van wit tot aan paars. Daarna ga je verder in de dan-graden. Onze grootmeester is negende dan, zijn chief master is achtste dan. Inmiddels zijn er ook wat headmasters die zijn zevende dan. Deze personen staan aan de top van de organisatie. Maar wij benadrukken altijd dat de kleur van je band of de hoogte van je graad niet het punt is. Er zit wel opbouw in, maar dat mag nooit het doel zijn. Het is een proces waarmee je een leven lang bezig kunt zijn. Het gaat om de diepgang, het niveau zit in de persoon zelf.
Hoe zien jullie lessen er uit?
We beginnen altijd met een standaard warming-up met een aantal bewegingen, stoot- en traptechnieken. Ongeacht je niveau, het is bewegingsleer wat we doen. Daarna gaan de leden zelfstandig trainen op hun eigen niveau, desgevraagd krijgen ze persoonlijke aandacht.
Is hapkido moeilijk?
Nee hoor, je leert niet zozeer vechten. We hebben een aangeboren angst voor vallen, het is heel belangrijk dat je een val kunt breken. Daar heeft iedereen baat bij. Je leert veel over jezelf, je wordt steeds zelfverzekerder en je voelt je steeds beter.
Hoe belangrijk is het spirituele aspect?
Het spirituele kun je er in vinden, maar het is zeker geen vereiste. In hapkido kun je vinden wat je zoekt. Gaat het om bewegen? Angsten overwinnen? Gaat het over zelfvertrouwen of toch om behendiger te worden op bepaalde vlakken? Het zit er allemaal in, het is jouw pad. Het stellen van vragen wordt daarom ook gestimuleerd, we groeien dankzij elkaar.
Het is eigenlijk een individuele sport in teamverband.
Daar komt het wel op neer. Je traint altijd met anderen en toch voor jezelf. De persoonlijke groei dragen we ook uit, het is ons bestaansrecht. Iedereen houdt een persoonlijk handboek bij. Met als doel het vastleggen van groei en nieuwe inzichten. Je bent continue bezig met zelfontwikkeling, over een periode van jaren.


Hoe oud zijn jullie leden?
Dat varieert momenteel van 12 tot 70 jaar. Je moet minimaal 10 jaar zijn om aan de lessen te mogen deelnemen, verder is hapkido geschikt voor iedereen. Jong en oud zijn welkom, iedereen heeft persoonlijke kwaliteiten.
Waar vinden de lessen plaats?
Op verschillende locaties in Oud-Beijerland en Westmaas. Per week kun je drie keer trainen, minimaal twee keer per week wordt geadviseerd. Maar als je een keer iets mist helpen de leden elkaar, ook dat is een kenmerk van hapkido.
Wat wensen jullie voor de toekomst?
Dat we steeds meer mensen kunnen bereiken die de hapkido niet kennen. Judo en karate is veel bekender, wij zijn laagdrempeliger. Geen competitie, maar persoonlijke groei!

Wat is hapkido?
Via hapkido leer je bewegen en balans, de lessen bestaan uit een heel doordacht systeem. Vastgelegd door Grootmeester Lim Hyun-Soo, zelf 20 jaar onderwezen door grondlegger Choi Yong-Sul. De stijl omvat originaliteit en diepgang van de diverse technieken. Leden leren omgaan met allerlei situaties en kunnen (pols)klemmen, stoten, trappen, ontwijken en blokken toepassen. Door een bewuste opbouw leer je basistechnieken die later te combineren zijn.
• Er wordt les gegeven aan alle leeftijden, vanaf 10 jaar.
• De club bestaat uit evenveel mannen als vrouwen.
• Op twee locaties in de Hoeksche Waard kan worden getraind, maximaal drie keer per week.
Hapkidoschool ‘Chimyung Kwan’ nodigt u graag uit om eens kennis te komen maken met deze krijgskunst, voor verdere informatie: www.hapkidohoekschewaard.nl

Leden over hapkido
,,Sinds ik train bij Chimyung Kwan heb ik eindelijk de perfecte mix gevonden tussen fysieke en mentale uitdaging”. Lisette (42 jaar)
,,Met hapkido heb ik ontspanning”. Pieter (12 jaar)
,,Na een lange werkdag even je hoofd leeg maken, samen met een gezellige groep hard trainen en veel lol met elkaar”. Joram (21 jaar)
Ik train nu een jaar bij Chimyung Kwan. Heel leuk, een gezellige groep. Geestelijk en lichamelijk ben ik sterker en fitter geworden”. Menno (70 jaar)
,,Met hapkido kan ik helemaal tot mezelf komen. Ik geniet van de dagen dat we met elkaar diep in de stof van de technieken opgaan”. Caitlin (20 jaar)
,,Na kennismaking met hapkido altijd gebleven, omdat deze sport uitstekend is voor zowel lichaam en geest. We hebben een hele hechte groep en onze trainer Nico geeft daarbij heel fijn les”. Ray (47 jaar)

Updated: juni 5, 2020 — 9:51 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.