De oude ijsbaan

Voordat de ijsbaan was gesitueerd op de plaats die we anno 2009 kennen (achter het voetbalcomplex aan de Molendijk) werd er vooral op het Piershilse gat geschaatst.Op het Piershilse Gat werd geschaatst tot in de jaren zestig. Daarna kreeg Piershil een echte ijsbaan.

Fotoserie schaatsen op het Piershilse Gat

Van links naar rechts: Janny Groenenberg (S.dr.), mevr. Bakker en rechts mevr. S. Bottenberg- Groenenberg.

schaatsen-piershilse-gat

Links San Groenenberg en rechts Jaapje Groenenberg. Niet met een broek en jas, maar schaatsen in een jurk.

piershil-oudeijsbaan-groenenberg

Poserende Piershilse dames, in het midden Grietje (Gre) Polervaart.

ijsbaan-gat-midden-grietje-poldervaart

Op deze foto is een demonstratie te zien van Sonja Keulmans; destijds een bekend kunstrijdster op de schaats.

piershil-oudeijsbaan-01

Knipsel ‘Sonja Keulmans’ – 1947

In februari 1947 was Sonja ook te aanschouwen op de ijsbaan van Nieuw-Beijerland.

schaatsen-sonja-keulmans-feb1947

Op de achtergrond van de foto’s van de start van de wedstrijd is niet alleen de Sluisjesdijk te zien. Ook te zien, voor de knotwilgen, is het botenhuis van bakker Poldervaart, die een visvergunning van dat water had. In dat onderkomen stond de dj uit die tijd: Adriaan Bakker draaide daar grammofoonplaten, aangesloten op het lichtnet van boer Rosmolen en op een luidspreker met groot volume. Met een gunstige wind was de muziek bij Niemansverdriet te horen. De tent van de  koek-en-zopie stond wat meer bij de ingang onder leiding van Jennie Bezemer (daarvoor haar schoonvader Dirk van der Merwe). Let ook op de vele knotwilgen die toen nog aanwezig waren. Op de achtergrond van foto 3, de klunende schaatsers, is de Hoogedijk te zien.

piershil-oudeijsbaan-02 piershil-oudeijsbaan-03 piershil-oudeijsbaan-03b piershil-oudeijsbaan-04 piershil-oudeijsbaan-05

Een mooie foto van de oude ijsbaan van Piershil, gelegen op het ‘Piershilse Gat’. De boerderij op de achtergrond is die van boer Rosmolen, voorganger van Lau Rozendaal.

piershil-oudeijsbaan-06

Op deze foto is Gre Rozendaal in actie, met daarna dezelfde boerderij.

piershil-ijsbaan-gre-rozendaal

Gerard Hollander, in actie op dezelfde plaats met de boerderij op de achtergrond.

piershil-ijsbaan-gerard-hollander

Op de twee foto’s hier onder zijn schaatsende paren te zien. Eerst Dhr. Markestein met zijn echtgenote. Hij was het hoofd van de Openbare Lagere School en werd later opgevolgd door Dhr. Klippel. Op de foto daar onder zien we Rien van der Waal met zijn vriendin Bep, die later ook zijn echtgenote zou worden.

piershil-oudeijsbaan-07 piershil-oudeijsbaan-08

Deze foto is gemaakt vanaf het Piershilse Gat, richting de tegenwoordige Steegjesdijk. De personen op deze foto zijn waarschijnlijk Bas van der Waal en Suus Groenenberg, de dochter van de postbode/havenmeester.

piershil-oudeijsbaan-gat-01

Op deze foto zien we Pie van der Merwe en Tinus Rozendaal in actie, met op de achtergrond de boerderij van Rosmolen (later Lau Rozendaal).

ijsbaan-piershil-tinusenpie

Die boerderij is ook hier te zien op een foto uit 1956. De schooljeugd van de Openbare Lagere School vermaakt zich op de ijsbaan. De zes leerlingen van links naar rechts: Tineke Klokkenburg, Sjanie Bruijnzeel, Rika Barendregt, Dikkie van der Merwe, Hennie Bruijnzeel en Elly Hooghart.

O.L.S. Piershil schaatsen op het Piershilse Gat 1956

Op deze foto zien we de spannende strijd tussen Huig Tak (Zuidzijde) en Ad van Bergeijk (de zoon van Klaas), tijdens een kortebaanwedstrijd op het Piershilse Gat. Op de achtergrond de Steegjesdijk.

ijsbaan-piershil-huigtegenad

Op de foto uit 2006 is het Piershilse gat te zien, de knotwilgen zijn al tientallen jaren verdwenen.

piershil-1972-duiker1-02

Updated: november 12, 2015 — 12:21 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.