1595-1951 – Het Poldershuis

Een van de oudste gebouwen was de ‘Schenckanne’ waar ene Jacob Jacobsz. van der Esch waard was van 1595 tot 1599. ‘De huisinge met keet’ stond buitendijks van Oud-Piershil. Later werd dit pand ‘de Ronduit’ genoemd en was het bezit van de gemeente Ingelanden van Oud-Piershil. In 1793 werd het pand door deze eigenaar ten gebruike aan de armen gegeven. Voorheen diende het tot een wachthuis en zo men wil tot een woonplaats der schippers, die de passagiers naar den Koorndijk (wat tot 1653 een eiland was) en andere plaatsen overvoeren. Op het gebouw was een vuurbaken ten behoeve van de scheepvaart geplaatst. In de Spaanse tijd had deze Ronduit of wachtpost een kleine gewapende bezetting, welke met een stuk geschut de ingang van de dorpshaven kon bestrijken. Later kreeg dit pand de naam ‘Poldershuis’ en werd het door de gemeente gebruikt voor opslag van gereedschap van de gemeentewerken. Het Poldershuis stond op de hoek Sluisjesdijk – Kade, door het Kaaislop gescheiden van het pand Kade 2. Het Poldershuis werd gesloopt in 1951 waardoor het Kaaislop aanzienlijk breder werd.

Foto Het polderhuis

Het Poldershuis, gezien vanaf de Kade. Op de zijkant van het Poldershuis werden aanplakbiljetten bevestigd. Op de achtergrond, in de Voorstraat voor de kerk, is het beroemde Meestershuis te zien.

piershil-foto-poldershuis

Foto ‘Een nauwe doorgang’

Op deze foto, van bakker Jaap Poldervaart die over de Kade wandelt, is op de achtergrond te zien hoe nauw de doorgang was tussen Kade 2 en het Poldershuis.

piershil-kade-jaap-poldervaart

Foto Poldershuis verdwenen – 1954

Een foto van dezelfde plek, drie jaar later. Goed is te zien welke ruimte ontstond na de sloop in 1951. Het ‘Kaaislop’ werd stukken breder.

piershil-foto-poldershuisweg-1954

Updated: februari 12, 2015 — 10:31 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.