1664 – Kade 2

Aan het begin van de Kade vond de eerste bebouwing plaats. Het huis stamt uit 1664, zoals ook op gevel valt te lezen. Het huis werd vermoedelijk gebouwd voor een koopman toen het havengebied van Piershil zich begon te ontwikkelen. De oudst bekende bewoner van het pand is Bastiaan van Eeren (geboren 1796) en door een huwelijk kwam het pand later in het bezit van de familie Bezemer. In het begin van de twintigste eeuw was er een café gevestigd, uitgebaat door de familie Bezemer. Daarna maakte diezelfde familie er een bakkerij en winkel van, met het nodige succes. Op de schuine steen (beer) voor de gevel was jaren te lezen: ‘Bakker Bezemer’. In haar hoogtij dagen was dit de drukst bezochte winkel van het dorp. Naast brood werden ook griffels, groene zeep, prentbriefkaarten en een borreltje verkocht. Zie ook: 1800-1962 – De winkel van Bezemer

In 1962 was dat allemaal voorbij en werd het hoekhuis aangekocht door de gemeente Piershil, met als doel om het prachtige pand voor het nageslacht te bewaren. Zie ook: 1966 – Piershil bewaart twee waardevolle monumenten

Naarmate de jaren verstreken werd de fysieke staat er niet beter op. Het pand werd gebruikt als bejaardensoos (zie ook: 1973 – Bejaardensoos in Kade 2), bijna iedere dag werd er gekaart, en als opslagruimte voor oud papier. In een tijdperk waarin het verkeer enorm in opkomst was en de sloophamer steeds voor een beter zicht en een betere doorgang zorgde probeerde de gemeente weer van de dan al ‘rotte kies’ af te komen. Zie ook: 1973 – Pand Kade 2 toch tegen de vlakte?

Men vroeg een vergunning tot sloop aan, maar deze werd niet gehonoreerd. Zie ook: 1973 – Kade 2 moet blijven

Het hoofd van Stichting behoud historisch dorpsschoon, B.L. Doolaard, liet begin jaren zeventig weten dat er na de sloop van het Meestershuis niet nog een monumentaal pand mag sneuvelen in Piershil. Het pand werd uniek genoemd vanwege haar unieke dorpscentrum functie (de praathoek, zie ook: 1960 – De praathoek van de oudere garde), maar bovenal omdat het gerekend moest worden tot de oudste en fraaiste panden van de Hoeksche Waard. De dienst Monumentenzorg sprak zelfs van een pand waarvan in de streek geen gelijke is te vinden.

In 1975 werd het pand uiteindelijk voor ongeveer 500.000 gulden gerestaureerd (zie ook: 1975 – De restauratie van Kade 2) en kwam het op de monumentenlijst terecht (Zie ook: 1975 – Kade 2 is een rijksmonument ). Als onderdeel van alle afspraken kocht de aannemer van het restauratieproject, Huurman uit Haarlem, voor een bedrag van f 180.000,- gulden het gerestaureerde pand van de gemeente Piershil. De eerste particuliere eigenaar werd Jan Ansems de Vries in 1975, daarna kocht de familie Venema uit Oostvoorne het pand in 1976: zie ook 1976 – Kade 2, voor vijf ton verbouwd. De derde eigenaar, Dhr. Hero van Urk, vroeg de gemeente met succes om hulp bij het sluiten van de officieuze praathoek (zie ook: 1978 – Op zoek naar een nieuwe praathoek). Om toch een praathoek te behouden in de nabijheid liet de gemeente die enkele meters verder aanleggen (zie ook: 1980 – Een nieuwe praathoek vervangt de oude). De bejaardensoos was al in januari 1975 verplaatst naar ‘de Ark’, één van de vier huisjes aan de Beneden Molendijk. Later woonde hier ook jarenlang de familie Ninaber van Eijben. In 2017 verscheen een interview met de toenmalige bewoners, Frans en Marlène de Vin, zie 2017 – Het huis van Tante Kasteeltje 

Advertentie 14 november 1980 – NRC Handelsblad

Fotoserie Kade 2

Omstreeks 1950, reclame aan de betonblokken zijgevel, de Molendijk is afgezet.

Deze foto werd gemaakt in september 1962. De winkel is gesloten, de praathoek is nog levendig. Aan de zijkant zitten nog geen gemetselde stenen.

Ook op deze foto uit 1972 is de praathoek naast het pand goed waarneembaar. De zijkant is voorzien van opgemetselde stenen, maar de staat van het pand holt achteruit.

1975, kort na de renovatie van het pand. De praathoek aan de zijkant is verwijderd. Toch verzamelt men zich hier nog geregeld, nu aan de voorzijde van het pand.

1979, een blik op Kade 2. Het hek rechts is van de nieuwbouwproject van de 4 huisjes aan het Molenpad.

1980; er is nieuw straatwerk aangebracht en op de Kade (hier buiten beeld) is een nieuwe praathoek gebouwd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.