1800-1962 – De winkel van Bezemer

In het pand Kade 2 was ooit een bakkerij met winkeltje gevestigd. Behalve wit en bruin brood bakte Bezemer ook beschuit, bolussen, koekjes en heerlijke speculaas. Bovendien werden hier grutterswaren, koloniale waren, drop, zoethout, zuurtjes en ander snoepgoed uit grote flessen verkocht. De datum van vestiging van de winkel van Bezemer is onbekend. De familie kwam vermoedelijk omstreeks 1800 naar ons dorp. Bij de oprichting van het kadaster was de tapper Aart Bezemer eigenaar van het pand. Waarschijnlijk was zijn zoon, Arij (Aartszn) Bezemer, die op 15 april 1804 het levenslicht zag, de eerste in Piershil geboren Bezemer. Hij huwde later Ingena van der Schoor en was als broodbakker eigenaar van het pand. Het bezit ging over op hun zoons, de bakkers Cornelis en Aart Bezemer. Daarna werd alleen Aart, geboren in 1848, eigenaar. Hij was actief als kastelein in het pand Kade 2. Toen hij 35 jaar was trouwde hij op 16 januari 1884 met de toen 24 jarige Maria Petronella Goumare. Deze vrouw staat ook vermeld op de oudste ansichtkaarten die bekend zijn als uitgave van Bezemer met als naam Wed. A. Bezemer. Ook hun zoon, Adrianus Bezemer (roepnaam Aart), was het die jarenlang als bakker en uitbater van de winkel op Kade 2 te boek stond. Deze Adrianus (Aart) werd geboren in 1888 en huwde Dina van der Linde. Uit dit huwelijk werd op 29 april 1917 Janna Bezemer (roepnaam Jenni) geboren. Ook kon men in de winkel terecht voor potten en pannen, glas en aardewerk, klompen, stroop uit het vat, groene zeep uit het vat, bakolie, petroleum, manufacturen en nog veel meer artikelen. In de winkel werden ook bijzondere Piershilse producten verkocht, zoals kopjes en kannetjes met daarop Piershilse afbeeldingen. Bezemer leverde vooral aan de schippers die met hun schuit in de haven lagen. Tot 1907 diende bovendien de kamer die op de kaai uitzag tot herberg.

Foto’s Winkel van Bezemer

Een foto uit 1949 in twee uitvoeringen. Op de versie niet is ingekleurd zien we iemand ’twee emmertjes water halen’. In die tijd haalden de bakkers in Piershil hun water voor het productieproces gewoon uit de haven. 

Op deze foto uit 1927 zien we Jenni Bezemer, poserend voor de winkel. De tekst op de betonnen rand (beer) is goed te zien: ‘A. Bezemer – Broodbakker’.

Fotoserie ‘De winkel van Bezemer’ – 1961

Op deze foto’s is de nog geopende winkel te zien, met gevulde etalages.

Twee uitsneden van bovenstaande foto’s: gevulde etalages!

Afbeeldingen aankopen bij Bezemer

Foto ‘De auto van Bezemer’ – 1938

Zowel vader als moeder als dochter Jenni hebben jarenlang deze onderneming op Kade 2 draaiende gehouden. Aart ontwikkelde zich tot een bemiddeld ondernemer en had ook vastgoed (waaronder de vier huisjes onderaan de Molendijk, nu Molenpad) in zijn bezit. In de jaren dertig was hij de eerste met een auto in Piershil. Die auto werd op zondag menigmaal volgeladen voor de reis naar Rotterdam: Feijenoord! Hier poseert Aart met echtgenote voor zijn versierde auto, in de Voorstraat. 

Foto ‘De winkel van Bezemer’ – 1938

Op deze foto uit 1938 is ook de winkel van Bezemer goed waarneembaar. Links loopt Basje Kooij met zijn moeder Mevrouw Kooij-de Vlaming. Rechts loopt Truusje van der Hoeven met haar moeder Mevrouw Van der Hoeven-Van Kralingen.

Fotoserie Jenni bezorgt brood

Een bekende verschijning in het dorp was Jenni die op de fiets met mand verschillende bestellingen bezorgde.

Gefotografeerd vanaf huis, met de huisjes aan het Molenpad op de achtergrond.

Gefotografeerd vanaf huis, met de Voorstraat op de achtergrond.

Na het onverwachte overlijden van Aart in 1949 is de winkel eerst door Dina en later door Jenni tot begin jaren zestig (vermoedelijk 1962) open gehouden. De familie heeft jaren op de Kade gewoond; Jenni was gehuwd met de metselaar Jan Arie van de Merwe (geboren 5 juli 1914). Hun dochter, Didy van der Merwe, huwde Arie Kweekel en verhuisde naar Heenvliet.

Foto’s Familie Bezemer

Van boven naar beneden: Aart Bezemer, zijn vrouw Dina van der Linde en dochter Jenni Bezemer.

piershil-foto-adriaanbezemer-01 piershil-foto-dinavanderlinde piershil-foto-jennibezemer

Anekdote: ‘door de dirrekedons gaan’

Een vermakelijkheid voor de schoolkinderen was ‘door de dirrekedons gaan’. De oorsprong van dit gebruik is onbekend, wel is bekend dat dit 1907 duurde. Telkens op tweede kerstdag, ’s morgens tegen 12.00 uur, kwamen de kinderen uit het dorp naar Kade 2. Twee aan twee gingen ze de gang in die naar de bakkerij leidde. Halverwege die gang waren twee deuren tegenover elkaar, die van de winkel en de herberg. Bij de ene deur stond iemand met een grote mand met “korsebollen”, bij de andere deur iemand met “sinterklaasjes” (speculaas). Bij het binnenkomen werd een kinderhand gevuld en vervolgens gingen de kinderen naar de bakkerij. Daar werd gezongen en gesprongen dat het een lieve lust was. Bij het verlaten van het feest gingen de kinderen weer door dezelfde gang, waar ze nu de andere tractatie in ontvangst namen!

Foto’s in de deuropening

Aart Bezemer, rokend in de deuropening van zijn winkel. 

Jenni Bezemer lacht, met daar achter haar moeder uitkijkend over de Molendijk.

  1. Ik was verbaasd om zoveel geschiedenis te vinden van mijn geboortedorp Piershil.
    Met mijn ouders ben ik in 1954 verhuisd naar Creil in de Noordoostpolder omdat mijn vader het geluk had daar een boerderij te krijgen.
    Bij het ouder worden is het leuk om zoveel terug te zien van hetgeen ik tot mijn 15de heb meegemaakt.
    Ik kom zo nu en dan nog op Piershil bij mijn zus Toos Zevenbergen Veerman en kwam ook altijd bij Tinus Roozendaal, waar ik als kind nog heb leren melken en paarden sturen met de “enkele lijn”.
    Geweldig wat jullie allemaal aan kennis en fotomateriaal verzameld hebben,ik geniet er zo nu en dan van.

  2. volgens mij werd hij niet aart genoemd maar janus.als ventje liep ik veel met hem mee omdat hij altijd snoep bij zich had !!! op latere leeftijd wandelde met een varken over het dorp !!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.