1902 – De tjalk van Besjaan Burgers

Op deze oude ansichtkaart zien we o.a. het Polderhuis, het Schippershuis en natuurlijk het pand Kade 2. Het halve dorp lijkt uitgelopen voor deze foto van omstreeks 1902. Voor veel inwoners van Piershil was het de eerste keer dat ze op de foto werden gezet. Het was een kans om jezelf te laten vereeuwigen, want niet lang na het maken van zo’n foto was de ansichtkaart voor 1 cent te koop in een dorpswinkel.

Centraal drijft de volledig houten tjalk (zeilvaartuig met platte bodem en ronde steven) van Besjaan Burgers. Links van de mast is het Polderhuis te zien, rechts daarvan staat het Schippershuis. In de deuropening staat de vrouw van schipper Smits met haar dochter Jansje. Voor het huis staat een kastanjeboom.

De nauwe doorgang links werd het kaaislop genoemd. Aan de ene kant stond het Polderhuis, aan de andere kant het hoekhuis uit 1664 (Kade 2). Het raam rechts op dit hoekhuis is van de winkel; de deur en twee ramen links zijn van de herberg. Het volgende pand is het pakhuis en de twee ramen uiterst links zijn van het huis van de metselaar Adr. Bottenberg.

Twee vrouwen komen met een juk en twee emmers naar de volle haven voor water, een dagelijkse bezigheid. Veel mensen hadden alleen een ton om regenwater op te vangen. Bij vloed was het water zodanig, dat het voor veel doeleinden te gebruiken was. Vooral voor de bakkers was het water in de haven onmisbaar!

Deze ansichtkaart hoort bij deze serie: 1902-1903 Ansichtkaarten Serie Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.