Teunis Stok (geboren op 5 maart 1874 te Maasland) huwde op 4 september 1902 te Stad aan ’t Haringvliet met Jacoba Peekstok (geboren op 30 maart 1876 te Stad aan ’t Haringvliet). Teunis werd vanuit Delft ingeschreven in Piershil, in augustus 1902 op het adres Huizing 7 (A7). Vermoedelijk is dat de bebouwing die voor de kerk stond. Teunis Stok vestigde zich in 1902 in Piershil als beurtschipper. In 1912 liet hij een huis bouwen op de Kade van Piershil, tegenwoordig bekend als Kade 16. Een pand met een brede voorgevel en twee deuren. Het westelijk deel van het pand werd ingericht als pakhuis, het oostelijk deel als woonhuis.
Foto ‘In de haven voor het eigen huis’ – 1912
Deze foto werd vermoedelijk gemaakt vlak na de oplevering van het nieuwe huis van de familie Stok, tegenwoordig Kade 16. De familie poseert ‘pakkie deftig’ op het motorvaartuig, links het nieuwe huis met pakhuis.
In het bedrijf werkte later ook de op 9 augustus 1903 geboren zoon Teunis Jan Stok mee. Het huis werd in november 1923, toen deze zoon werd opgeroepen voor militaire dienst, aangeduid als Havenkade 89. Toen er enkele jaren later voor het eerst een wijk- en huisnummering plaatsvond in Piershil kreeg het pand als adressering Wijk A nummer 152 toegewezen.
Foto ‘Bij de molhaven’ – 1915
Op deze foto van omstreeks 1915 zien we schipper Stok (met hoed) aan boord gaan van zijn schip. Zijn huis (tegenwoordig Kade 16) is links achter de bomen te zien. Het hele dorp lijkt uitgelopen voor deze foto, weer een kans op vereeuwigd te worden! Links is de molhaven zichtbaar, deze werd in 1929 gedempt (zie ook: 1929 – De demping van de molhaven)
Foto ‘Bedrijvigheid voor de deur’ – 1920
Deze foto van omstreeks 1920 is vanaf Kade 16 richting de haven gemaakt. Via een plank worden de zakken aardappelen naar het ruim gebracht van het schip van Stok. Op de achtergrond zien we bebouwing aan de Sluisjesdijk.
De jaren 1929-1940 staan bekend als ‘de crisisjaren’, of als ‘de grote depressie’. Ook vanwege de opkomst van het vrachtvervoer werd het steeds lastiger om als beurtschipper aan het werk te blijven. Het schippersbedrijf van Stok kreeg het moeilijk, net als veel andere bedrijven en arbeiders in die tijd. Kort nadat Teunis Stok zijn bedrijf had overgedragen aan zijn zoon, beide gezinnen hadden tegelijkertijd ook van huis gewisseld, moesten de activiteiten definitief worden gestaakt.
Foto ‘Zicht op het huis’ – 1932
Deze foto verscheen in 1932 in het tijdschrift Groot-Rotterdam. Rechts de twee huizen van de familie Stok. Een beschrijving van deze foto staat hier: 1932 – Piershil, langs de haven
Het pand ‘Kade 16’ werd verkocht, net als ‘Kade 18’. De oude Teunis Stok bleef als huurder wonen in het pand ‘Kade 18’, met zijn echtgenote, terwijl Teunis Jan met zijn gezin verhuisde naar de Molendijk in Piershil. De motorschuit van de familie Stok werd verkocht aan Van der Linden te Nieuw-Beijerland. Teunis Jan trad bij Van der Linden in loondienst en bleef werken op dezelfde motorschuit, tot hij werk vond in de Rotterdamse haven. De oude Teunis bleef na het overlijden van zijn vrouw in het huis Kade 18 wonen, tot hij naar een verzorgingshuis in Numansdorp verhuisde. Hij had het daar slecht naar zijn zin en bracht zijn laatste jaren door bij zijn zoon en schoondochter, die inmiddels waren verhuisd naar de Koningin Julianastraat in Piershil.
De twee panden aan de Kade kwamen via een boedelverkoop in 1939 in het bezit van de rentmeester Arie (Dankertszoon) Sneep uit Numansdorp. In zijn nalatenschap van 20 september 1957 worden beide panden op nummer 16 en 18 expliciet genoemd. Vanwege de twee voordeuren werd de Kade 16 verdeeld over twee partijen.
Het pakhuis werd door de agrariër Cees van Schouwen uit Piershil gebruikt voor zijn tulpenbollenhandel. In 1953 liet hij het pakhuis ombouwen tot woonhuis, om het gezin van zijn werknemer Toon Achterberg, in Rotterdam geëvacueerd vanaf de Nieuwendijk na de Watersnoodramp, van tijdelijke woonruimte te voorzien. Toon woonde samen met zijn vrouw Pietertje van Rij en hun vier zoons Jan, Wim, Adri en Leen enkele jaren in het omgebouwde pakhuis. Daarna verhuisde de familie naar een nieuw en speciaal voor hen gebouwd huurhuis, eveneens eigendom van Cees van Schouwen, aan het adres Koningin Wilhelminastraat 2 te Piershil.
Foto ‘Elly en Jan Achterberg op bezoek’ – 2013
Op uitnodiging van de nieuwe eigenaren, Henk en Anita van den Heuvel, bracht oud-bewoner Jan Achterberg met echtgenote Elly, een bezoek aan het pand op 18 augustus 2013.
De woonruimte achter de andere voordeur van ‘Kade 16’ werd na het vertrek van de familie Stok gehuurd door de aardappelhandelaar Franke (Kade 20). Hij huurde het pand voor zijn dochter Catharina (Katrien) en schoonzoon Piet den Broeder, hun dochter Errie werd hier in 1938 geboren. Piet startte in dit pand ook een dames- en herenkapperszaak, op de zijkant van het pand werd een bord geplaatst om dat onder de aandacht te brengen.
Foto ‘Een bord op de zijkant’ – 1943
Op dit kiekje uit het album van de familie Bakker (eveneens woonachtig op de Kade) is het reclamebord op de zijkant van het pand goed te zien. De meisjes op de slede zijn Annie Bakker (links) en Jannie Groenenberg (Ldr).
Errie den Broeder bracht op 22 augustus 2013 een bezoek aan haar geboortehuis, op uitnodiging van de nieuwe eigenaren Henk en Anita van den Heuvel. Ze vertelde o.a.: “In de achtertuin stond een prachtig schuurtje, het leek wel een klein woonhuisje. Er stond veel gras, een pruimenboom en een hek voor de Boogerdsloot. Over die sloot achter, kon ik via een bruggetje naar opa Franke lopen. Het was een bijzondere opa, hij ging hier altijd nakend in de sloot zwemmen, zelfs als er ijs lag! De mooie achtertuin en het huisje zijn weggespoeld in 1953 tijdens de watersnood. Mijn vader vertrok toen ik 3 jaar was, in 1941. Met mijn moeder heb ik hier tot enkele jaren na de watersnood nog gewoond”.
Foto ‘In de achtertuin van nummer 16’ – circa 1945
Op deze foto zien we links Katrien Franke (gehuwd met de kapper Piet den Broeder), dan haar dochter Errie, haar zus Klazien en broer Cor. In de betonnen muurconstructie achter Cor zit een toegangsluikje naar de kleder onder het woonhuis (anno 2023 nog steeds aanwezig, weggewerkt maar wel toegankelijk in het houten balkon).
Verder vertelde Errie tijdens haar bezoek: ,,Na het vertrek van vader heeft Aart Schelling van de Oudendijk hier nog geknipt, daarna is Koos Groenenberg gekomen. De kappersstoel van Koos stond op dezelfde plek als die van m’n vader. Ik heb altijd boven geslapen, bij het raampje aan oostelijke zijde, daar was een klein kamertje. Mijn moeder sliep beneden, in het noordelijke deel van de huidige woonkamer. Tijdens de watersnood zag ik vanuit het dakraam dat Rook Heikoop de achterdeur werd uitgespoeld, hij kon zich maar net vasthouden, anders was hij verdronken. Beneden hoorde ik in de kapperszaak de eau de cologne flesjes tegen de muren klotsen. Het pakhuis noemden wij ‘de schuur’, deze werd gebruikt door Van Schouwen. Nadat hij er een woonhuis van had laten maken kwam de familie Achterberg daar komen wonen”.
Enkele jaren na de watersnood, op 15 maart 1955, vroeg J.J. Groenenberg een bouwvergunning aan. Hij deed een aanvraag voor een deur in de zijgevel ‘voor gepaste toegang tot zijn kapperszaak’. De Piershilse timmerman Jan Rozendaal voerde deze opdracht uit voor 400 gulden. Deze deur gaf toegang tot de kapperswinkel, op de plaats van de huidige woonkamer, het nieuwe huisnummer van deze zijingang werd 19.
Foto ‘Een toegangsdeur aan de zijkant’ – september 1962
Deze zaak werd een begrip in Piershil in omstreken. Het bord op de gevel moest worden aangepast, want ‘Koos de kapper’ (zoals hij al snel werd genoemd) was uitsluitend ‘Herenkapper’, al maakte hij bij kinderen op jonge leeftijd geen onderscheid. Vanwege de locatie van zijn zaak was Koos werkelijk van alles op de hoogte in het dorp, hij had zicht op de dijk en de bushalte. In 1959 werd op zijn verzoek het raam in de oostelijke zijgevel wat groter gemaakt, zodat hij via de spiegel in zijn zaak een nog beter uitzicht kreeg.
Foto ‘Herenkapsalon Parfumerie’ – 1967
Een advertentie uit de middenstands-gids uit 1967. In de spiegel is het raam in de zijgevel te zien, tegenwoordig gesitueerd in de woonkamer.
Foto ‘Wachten bij Koos de kapper’ – 1960
Deze foto is bij Koos de Kapper (Groenenberg) aan de Kade gemaakt. Op die bank zaten klanten te wachten om geknipt te worden. Op deze foto, die werd gemaakt omstreeks 1960, zien we van links naar rechts: Janneke Groenenberg, Marianne van der Waal en Anja van den Ban.
Aanvankelijk werd maar een gedeelte van dit pand gehuurd door Koos, vandaar ook de toegang via een eigen deur aan de zijkant. Het overige gedeelte van het huis, met toegang via de rechter voordeur, werd verhuurd als woonruimte. Toen Koos hier begon werd de rest van het pand gehuurd door Piet Wolters en echtgenote Nel de Man.
In 1959 werd Henk van Hal sr. de derde eigenaar van beide voormalige panden van Stok. Uit de nalatenschap van Sneep nam hij de huizen over en ging met zijn echtgenote wonen op Kade 18 (toen nog aangeduid als nummer 20). Op Kade 16 (toen nog aangeduid als 18 en de zijingang 19) bleef alles bij het oude; hij verhuurde de kapperszaak aan Koos Groenenberg, terwijl de resterende woonruimte werd verhuurd aan Piet Wolters en zijn echtgenote Nel de Man. Snel na aankoop liet Van Hal de gevels van Kade 16 (toen nog 18/19) aanpassen. Het langwerpige raam, links van de nieuwe deur in de zijgevel, werd vervangen door een meer vierkant exemplaar en de twee ramen in de voorgevel werden samengevoegd tot één kozijn, bestaande uit 3 delen. Het werk werd uitgevoerd door de Piershilse timmerman Jan de Pijper, voor een bedrag van 400 gulden.
In 1963 vetrokken Piet en Nel naar hun nieuw opgeleverde woning, gevestigd op de Prins Bernhardstraat 29. Na het overlijden van de moeder van Koos kwam hij vanuit Goudswaard over naar Piershil en nam het woongedeelte naast zijn zaak in gebruik. Een Piershillenaar herinnert zich uit die tijd: ,,Links naast de wachtbank was een kast. Koos opende die kast en verdween daardoor naar het woongedeelte”.
Henk van Hal was eigenaar van een uienhandel, eveneens gevestigd op de Kade van Piershil. Dit bedrijf kende in de jaren zeventig en tachtig, met de vestiging van een nieuw bedrijfspand, haar hoogtepunt. In 1974 kwam het gehele pand Kade 16, zowel het gedeelte achter de linker voordeur als rechter voordeur, in het bezit van diens zoon, Henk van Hal junior. Omdat hij daar wilde gaan wonen met zijn gezin verhuisde begin mei 1975 de kapperszaak van Koos naar de Koningin Julianastraat 52, het voormalige waterleidinggebouw.
Samen met zijn echtgenote Ditty en zijn kinderen heeft Henk hier tientallen jaren gewoond. Voor dat mogelijk was moest eerst een ingrijpende verbouwing plaatsvinden, waarbij beide huisgedeelten werden samengevoegd tot één. De woonkamer werd gesitueerd op de plaats van de kapperswinkel en op de bovenverdieping werden enkele slaapkamers gemaakt. Ook werden een nieuwe keuken en een nieuwe badkamer gebouwd, beide op de begane grond. Tijdens die verbouwing verdween ook de toegangsdeur tot de kapperszaak in de oostelijke gevel en werd door de aanbrenging van twee enorme stalen binten het vloergedeelte verstevigd.
Foto’s ‘Bewoning door de Familie Van Hal’ – circa 1981 en 1994
Na het ’tijdperk Van Hal’ kwamen de twee panden Kade 16 en Kade 18 voor het eerst in bezit van verschillende families. Henk sr. woonde tot zijn overlijden in 2009 aan de Kade 18, Henk jr. verkocht zijn huis Kade 16 aan de makelaar Bagro te Dinteloord en verhuisde met zijn echtgenote in 2011 naar Oud-Beijerland. De uienhandel is niet meer in het bezit van de familie, maar bestaat nog steeds op de Kade, eerst onder de naam Mosselman, deze werd later overgenomen door Top Onions uit ‘s-Gravenpolder.
Op 15 augustus 2013 werd de vijfde eigenaar van het pand Kade 16 te Piershil bij de notaris vastgelegd: de familie Van den Heuvel uit Piershil. Vanaf 2 november 2013 woonden ze al in het pand, terwijl de aannemer W2-Bouw uit Nieuw-Beijerland nog bezig was met een ingrijpende renovatie van de bovenverdieping. Een nieuw dak (geheel in oorspronkelijke stijl), glimmende keramische dakpannen, kunststof ramen in de zijgevels, zes kunststof ramen in het dak, een badkamer, een nieuwe trap, nieuwe cv-ketel, kunststof dakgoten, kunststof waterafvoer, kunststof boeiborden alsmede een met behulp van korrels weer egaal gemaakte vloer zorgden voor nieuw leven in het ruim 100 jaar oude huis. Op de bovenverdieping zijn nog twee originele dakspanten voor de helft zichtbaar, als contrast tussen toen en nu. De begane vloer van het pakhuis, compleet met eigen voordeur, werd betrokken door dochter Michelle terwijl zoon Robert de bovenverdieping van het pakhuis tot zijn beschikking kreeg. Na het vertrek van aannemer Harry van de Werken van W2 Bouw, vooral geselecteerd vanwege het innovatieve bouwen, konden Henk en Anita hun verdere wensen m.b.t. de tuin en de benedenverdieping in vervulling gaan brengen. De aflopende achtertuin verdween, met damwanden en hardhout werd een fraai buitenterras aangelegd.
Het laatste spoor van het dubbele woninggebruik van Kade 16 verdween in 2013. Op verzoek van de nieuwe bewoner Henk van den Heuvel werden de aanduidingen Kade 16 en Kade 18A (pakhuis, vergeten te hernummeren in 1977) door de gemeente Korendijk samengevoegd tot Kade 16.
Foto ‘Vloerluiken in het pakhuis’ – 20 augustus 2013
Bij het strippen van het pand kwamen de oude vloerluiken, ooit in gebruik in het pakhuis gedeelte, weer tevoorschijn.
Foto ‘Een brede voorgevel’ – oktober 2015
In 2016 verscheen een artikel in de krant: 2016 – Waarom Kade 16 twee deuren heeft
In het corona-tijdperk (2020-2022) werd het voorste gedeelte van het oude pakhuis omgebouwd tot thuiskantoor, in de stijl van ’the eighties’, met uitzicht over de haven en een eigen voordeur. In de gang achter de rechter voordeur van het huis werd later nog een fotocollage en een tegeltableau aangebracht, ter herinnering aan het rijke verleden van Kade 16.
Foto’s ‘Thuiskantoor’ – 8 juni 2024
De nostalgische klok staat nog op 7 juni, maar het is zaterdag 8 juni.
Foto’s ‘Fotocollage en tegeltableau’ – 8 juni 2024
Links de uitgebreide fotocollage, rechts het tegeltableau.
Het tegeltableau van 60×60 centimeter herinnert aan de diverse tijdperken: Stok, kappers, uienhandel en Van den Heuvel.
Foto’s ‘De bewoners van Kade 16’ – 30 juni 2024
Na een wandeling werden de bewoners verrast door fotograaf Koos Schilperoort.
wat een prachtig verslag van de huizen en de kade.
Prachtig verhaal ik kan mij er nog best veel van herrinneren zelf de tijd dat franke er woonde ook werdt ik geknipt door koos groenenberg die kwam wel eens bij mijn vader en moeder op bezoek opde sluisjesdijk ik heb nog altijd een prachtig schilderij van een herdershond die koos getekend heeft