1927 – Kade 18

Het huis Kade 18 werd deels gebouwd in 1926 en opgeleverd in 1927. Eigenaar was Teunis Stok, woonachtig in het pand ernaast (tegenwoordig Kade 16). Hij liet het huis bouwen voor zijn vennoot en zoon Teunis Jan Stok (geboren 9 augustus 1903), die op 24 juli 1924 was getrouwd met Bastiaantje Maartje (Saantje) van Leenen (geboren op 18 april 1904). Op 20 september 1924 werd hun dochter Jacoba (Koosje) geboren (ze huwde later met Kees den Hartigh uit Nieuw-Beijerland), daarna kregen ze nog twee dochters: Teuntje (roepnaam Teunie, ze huwde later met Leen Roos uit Stad aan ’t Haringvliet) en Gerritje (roepnaam Gerda, ze huwde later met Teun Hagoort). Ruim twee jaar na het overlijden van hun vierjarige zoontje (verdronken in een water naast het huis op 12 augustus 1932) werd hun tweede zoon, met dezelfde naam, Pleun Teunis Stok geboren, op 28 mei 1935. 

Foto ‘Huwelijksfoto’ –  1924

Saantje en Teunis Jan, donderdag 24 juli 1924.

Foto ‘Kade 18’ – 1932

Centraal op deze foto zien we het pand Kade 18, nog maar 5 jaar oud. Schipper Henk Smits staat aan boord van zijn ‘Lena’.

Foto ‘Zicht op het huis’ – 1932

Deze foto verscheen in 1932 in het tijdschrift Groot-Rotterdam. Rechts de twee huizen van de familie Stok. Een beschrijving van deze foto staat hier: 1932 – Piershil, langs de haven  

Op latere leeftijd ging Teunis Jan bij zijn vader (en ook buurman) werken, deze was beurtschipper. De jaren 1929-1940 staan bekend als ‘de crisisjaren’, of als ‘de grote depressie’. Ook vanwege de opkomst van het vrachtvervoer werd het steeds lastiger om als beurtschipper aan het werk te blijven. Het schippersbedrijf van Stok kreeg het moeilijk, net als veel andere bedrijven en arbeiders in die tijd. Kort nadat Teunis Stok zijn bedrijf had overgedragen aan zijn zoon Teunis Jan, beide gezinnen hadden tegelijkertijd ook van huis gewisseld, moesten de activiteiten definitief worden gestaakt.

Foto ‘Voor de stoep van nummer 18’ – circa 1937

Hier poseren Teunis Jan en Saantje met hun zoontje Pleun (Teunis), bij de stoep van nummer 18. De dame rechts is de moeder van Teunis Jan, Jacoba Stok-Peekstok.

De twee panden aan de Kade kwamen via een boedelverkoop in 1939 in het bezit van de rentmeester Arie (Dankertszoon) Sneep uit Numansdorp. De oude Teunis Stok bleef als huurder wonen in het pand ‘Kade 18’, met zijn echtgenote, terwijl Teunis Jan met zijn gezin verhuisde naar de Molendijk in Piershil. De motorschuit van de familie Stok (de Jacoba) werd verkocht aan Van der Linden te Nieuw-Beijerland. Teunis Jan trad bij Van der Linden in loondienst en bleef werken op dezelfde motorschuit, tot hij werk vond in de Rotterdamse haven. De oude Teunis bleef na het overlijden van zijn vrouw in het huis Kade 18 wonen, tot hij naar een verzorgingshuis in Numansdorp verhuisde. Hij had het daar slecht naar zijn zin en bracht zijn laatste jaren door bij zijn zoon en schoondochter, die inmiddels waren verhuisd naar de Koningin Julianastraat in Piershil.

Foto ‘Vijf generaties Stok’ – 1946

Deze foto werd gemaakt in 1946 in de achtertuin van de Kade 18, op aandringen van Juffrouw ’t Hart, die de familie erop wees dat dit plaatje van vijf generaties Stok moest worden vastgelegd voor het nageslacht. De dame met de witte kap achter de tafel is Cornelia Peekstok – Van der Veer (geboren 20 februari 1850 te Stad aan ’t Haringvliet), naast haar (eveneens met witte kap) zit haar dochter Jacoba Stok-Peekstok (geboren 30 maart 1876 te Stad aan ’t Haringvliet). Haar zoon Teunis (geboren 9 augustus 1903 te Piershil) staat naast zijn dochter Koosje (Jacoba, geboren op 20 september 1924), zij heeft haar zoontje Simon op schoot.

Foto ’45-jarig huwelijk’ – september 1947

Deze foto werd gemaakt in september 1947, bij de viering van het 45-jarig huwelijk van Teunis en Jacoba. De foto werd gemaakt op de stoep bij de voorgevel van nummer 18. Naast het bruidspaar staan twee kleindochters, Koosje (in het zwart) en Teunie. Tussen het ‘bruidspaar’ staat kleinzoon Pleun (Teunis). Hun zoon Teunis Jan en schoondochter Saantje staan rechts op de foto.

Foto ‘Vijftigjarig huwelijk’ – 24 juli 1974

Teunis Jan en Saantje, bij hun vijftigjarig huwelijk, in hun woning in de Koningin Julianastraat in Piershil. 

Knipsel ‘Echtpaar Stok zestig jaar getrouwd’ – 27 juli 1984

De eerste gedachte die je krijgt als je Teunis en Saantje Stok ziet is: ,,Nee, dat bestaat niet, die kunnen nog geen zestig jaar getrouwd zijn”. Zo jeugdig en vitaal ziet het Piershilse echtpaar er nog uit. Toch was het dinsdag 24 juli 60 jaar geleden dat Teunis Stok en Saantje van Leenen in de echt werden verbonden. ,,Met een koetsje gingen we naar de kerk” vertelt mevrouw Stok. , Dat was in die tijd wel bijzonder, maar mijn man z’n vader had een kennis, Piet Vink, die een koetsje had. Teunis en Saantje zijn allebei tachtig jaar geleden in Piershil geboren. Ze hebben nooit in een andere plaats gewoond, hoewel ze in Piershil wel enkele malen zijn verhuisd. Eerst woonde het echtpaar aan de kade, terwijl het later naar het ’dorp’ verhuisde. Heel wat jaren woont de familie Stok nu al weer in de Julianastraat. Ondanks de hoge leeftijd zijn beide echtelieden nog zeer aktief. Tot voor kort was er niemand die het echtpaar in de huishouding terzijde stond, terwijl Stok nog elke dag werkt in zijn volkstuin. ,,1k kan onmogelijk de hele dag rustig thuis zitten”, zegt Teunis die zijn leven lang als  beurtschipper werkzaam is geweest. ,,Ik moet er zo nu en dan uit, dan ga ik naar mijn volkstuin of op zaterdag naar een wedstrijd van de voetbalvereniging Piershil”. Ook mevrouw Stok, die van jongs af aan haar vader heeft geholpen bij het melken, kan moeilijk stil zitten. De produkten die uit de volkstuin komen moeten de diepvries in en daar zorgt zij voor. Ze stamt overigens uit een sterke familie, want enkele weken geleden vierde haar nicht in Goudswaard eveneens haar 60-jarig huwelijk. Evenals in Goudswaard kwam ook in Piershil burgemeester Kolbach samen met zijn echtgenote zijn gelukwensen aanbieden. Koningin Beatrix stuurde ook een gelukstelegram, een gebaar waar het diamanten echtpaar erg gelukkig mee was. Hoewel de hele familie Stok tien jaar geleden bij het 50-jarig huwelijk nog een bus huurde die met balonnen werd versierd, en ermee door Nederland toerde, bleef men nu gewoon in Piershil. Wel werd een receptie gehouden in Dorpshuis Renesse waar velen Teunis en Saantje en hun drie dochters en de zoon konden feliciteren.

In 1959 werd Henk van Hal sr. (geboren 24 augustus 1928) de derde eigenaar van beide voormalige panden van Stok. Uit de nalatenschap van Sneep nam hij de huizen over en ging met zijn echtgenote wonen op Kade 18 (toen nog aangeduid als nummer 20). Ook na haar overlijden bleef hij hier wonen, tot aan zijn overlijden in 2009. Enige tijd daarna kwam het pand in bezit van de familie Cromwijk.  

Foto  ‘Kade 16 en kade 18’ – 2009

De twee voormalige panden van de familie Stok, in 2009.

Foto’s ‘Zijaanzicht Kade 18’ – 12 november 2016

Deze foto’s zijn gemaakt vanuit het huis Kade 20, dat kort daarna werd gesloopt. We zien het zijaanzicht van Kade 18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.