1930-2003 – De winkel en schoenmakerij van Heikoop

Op de plaats van het huidige pand Kade 14 startte Rokus Arie Heikoop op 6 januari 1930 zijn schoen- en zadelmakerij, alsmede schoen- en touwhandel. Hij was afkomstig uit Zuid-Beijerland, zijn ouders waren Paulus Heikoop (1868-1915) en Cornelia van Brakel (1866-1953), gehuwd te Zuid-Beijerland op 10 juli 1891.

Rokus Arie (roepnaam Rook) nam het bedrijf en het woonhuis in Piershil over van Arie Groenenberg. In de krant werd daarvan melding gemaakt.  

 

Foto ‘Rook en moeder Cornelia’ – omstreeks 1935

Hier poseert Rook samen met zijn moeder, Cornelia van Brakel.

Familiefoto Heikoop – omstreeks 1950

Rook Heikoop (28 augustus 1906 – 16 april 1988) met zijn echtgenote Maria Adriana Smits (5-12-1911 – 28 maart 1988). Links staan de kinderen Corrie (geboren 1936) en Henk (geboren 1942), rechts het jongste kind Lenie (geboren in 1945).

Foto’s ‘Zicht op het bedrijf van Heikoop’ – omstreeks 1943 en 1950

Op dit kiekje uit het album van de familie Bakker (eveneens woonachtig op de Kade) is het bedrijf van Heikoop, zoals overgenomen van Arie Groenenberg, goed te zien. De meisjes op de slede zijn Annie Bakker (links) en Jannie Groenenberg (Ldr). 

Omstreeks 1950, hoog water in de haven. Het water staat tot aan het pand van Heikoop.

Aanvankelijk waren de door Rook uitgevoerde reparaties de voornaamste bron van inkomsten. Dat veranderde na de Watersnoodramp van 1953 (zie ook: 2016 – Herinneringen aan de Watersnoodramp). Het pand was dusdanig beschadigd dat de familie er niet meer kon wonen en werken. Tijdelijk ging men wonen in één van de oude huisjes aan de Sluisjesdijk (Schippershuis). Er werd besloten om het pand ingrijpend te verbouwen en herbouwen, in 1954 werd gestart door de Piershilse aannemer Bastemeijer & Van der Merwe, in 1955 kon feestelijk worden geopend. Bij deze gelegenheid kwam een rood emaillen bordje op de gevel te hangen.

Foto’s ‘Heropening en een rood bordje’ – 1955

Met trots werd een foto gemaakt bij de heropening van het pand. Naast de deur het rode emaillen bordje. 

Voor het raam de bloemen en de felicitaties.

Het rode emaillen bordje. Kleinzoon Fred is na verkoop van het pand de bewaarder van deze fraaie herinnering.

De voordeur kwam centraal in de voorgevel van het pand, met enerzijds toegang tot de schoenwinkel en anderzijds het atelier voor de schoenreparaties. Wonen deed men net als voorheen achter en boven. Met het starten van een schoenwinkel werd beoogd om de opgelopen schade terug te verdienen. Na het overlijden van Rook en Maria in 1988 werd de reparatieafdeling gesloten maar bleef de winkel geopend. Deze werd lopende gehouden door Door Heikoop-Valkenier, de echtgenote van Henk.   

Foto ‘De winkel van Heikoop’ – omstreeks 1994

Uitsnede van bovenstaande foto.

Na het sluiten van de winkel opende Corrie Heikoop in 2003 ‘De Zilveren Schoen’ in het mooie pand aan de Kade, zie 2003-2018 – De Zilveren Schoen

Foto’s ‘Tijdens de verbouwing’ – 1955

Foto’s van de verbouwing, aan de achterzijde van het pand. De jongen op de steigers is Henk Heikoop, hij geeft de dakpannen aan aannemer Van der Merwe. Links Kade 12 (Groenenberg) en Kade 8 (Bakker).

Henk Heikoop kijkt richting (de latere) ijsbaan, het dak rechts is van Kade 8 (Familie Bakker).

Foto’s ‘Opruimen voor de opening’ – 1955

Als laatste voor de opening moest de puinhoop voor de deur worden opgeruimd. Na de Watersnoodramp was hier een behoorlijke wildgroei ontstaan.

 Advertentie ‘Welkomstgids voor nieuwe bewoners’ – 1967

Familiefoto’s Heikoop

Omstreeks 1943, van links naar rechts: Rook, Corrie, Henk en Maria.

Omstreeks 1957, de drie kinderen Corrie, Henk en Lenie in de achtertuin.

Foto’s ‘In de achtertuin’ – 1955

Zo te zien zijn Rook en Maria iets aan het doen in de boom in de achtertuin. De andere persoon is vermoedelijk iemand die bezig is met de verbouwing van het huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.