1938 – Bieten op de Kade

De Piershilse haven kent van oudsher veel bedrijvigheid. Het was een komen en gaan van schippers die de volgende producten vervoerden: steenkolen, turf, stenen, hout, grind, aardappelen, suikerbieten, vlas, stro, en andere landbouwproducten. In de herfst werden de boerenwagens met suikerbieten met handkracht gelost en per kruiwagen naar de scheepsruimen gebracht. Vaak werden ze vervoerd naar de suikerfabrieken in Oud-Beijerland en Puttershoek. Meermalen lagen de bietenhopen vanaf de Hooidam tot bij de huizen vooraan de Kade (Kaai). Bij hoge vloed spoelden de bieten zelfs af en toe de haven in. Na het sluiten van de haven in 1955, de drukte was toen al beduidend afgenomen, was dat verleden tijd.  

Foto ‘Bieten op de Hooidam’ – 1938

Van omstreeks 1938, hier zijn de houten kruiwagens te zien waarin de bieten naar het ruim werden gebracht.

 

Foto’s ‘Een vertrouwd beeld’ – 1953 en 1954

Omstreeks 1953, het Polderhuis is al gesloopt, het Schippershuis staat er nog. Een flinke hoeveelheid bieten wacht op vervoer, een vertrouwd beeld tot die tijd. 

Omstreeks 1940, bedrijvigheid op de Hooidam en rechts een fraaie auto. Vooraan ligt het schip ‘Hoop op welvaart’ (misschien van schipper Arie Hendrikus Moret, maar er waren meer schepen met deze naam….).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.