1946 – Reclameplaatje voor H.A.R.K.

Een mooie foto uit 1946, poserende jongeren op de Kade van Piershil, op de achtergrond de bebouwing aan de Sluisjesdijk. De foto is afkomstig uit het album van Ria van der Griend-van der Hoeven.

Krijn Bakker vertelde in januari 2017 over deze foto:

,,Nico heeft op de rechter borstzak een lichtgevend vliegtuigje, waarschijnlijk afkomstig van de omstreden Winterhulp. Meer bekend zijn de lichtgevende molentjes, die je als eerste kreeg uitgedeeld, bij een dubbeltje of meer in hun collectebus. Na de oorlog was er een enorm gebrek aan alles, ook aan kleding. De magazijnen van het Engelse/Canadese leger in Nederland waren nog stampvol, en de bulk van de inhoud ging echt niet meer terug. Zo zijn uniformen, jassen en dekens ter beschikking gesteld van het Nederlandse Rode Kruis, nadat alle militaire informatie ervan verwijderd was. Het RK heeft de militaire khaki kleding laten verven in twee kleuren: donkerbruin en donkerblauw. In een landelijke Hulp Actie Rode Kruis (HARK) werd e.e.a. uitgedeeld aan de bevolking via lokale depots. In Piershil was dat de winkel van Bram Veerman. Tegen inlevering van een of meer bonnen of anderszins, werd een uniform en/of een militaire jas per gegadigde verstrekt. Nico en ik hebben 2 jaar in zo’n dumppak rondgelopen, hij in ‘t blauw, ik in ‘t bruin (vooruitlopend op de kleur die we later in dienst droegen). Als je nog eens goed kijkt naar het fotootje, zie je dat drie van de vijf knapen zo’n militaire overjas dragen, en ook minstens drie een uniform. Het lijkt wel een reclameplaatje voor de HARK: Komt allen naar de winkel van Abram V.” 

Zo’n HARK-uniform is ook te zien op deze foto: 1947 – RTM wachthokje Piershil

Foto ‘Poseren op de Kade’ – 1946
Van links naar rechts: Nico Bakker, Bas van der Hoeven, Ad Schelling, Bart van der Jagt, en Piet Hoogink (later kreeg hij de achternaam Huisman).

Briefpapier Nationale Hulpactie Roode Kruis (H.A.R.K.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.