1954 – Henk van Hal en Zoon B.V.

Onlosmakelijk met de geschiedenis van de Kade en haven is verbonden de aanwezigheid van het uienbedrijf van Henk van Hal. Deze op 24 augustus 1928 geboren commissionair richtte het bedrijf in 1954 op. Later kwam zijn in 1951 geboren zoon Henk jr. in het bedrijf: Henk van Hal en Zoon B.V. Oorspronkelijk was het bedrijf gevestigd op het adres Kade 1, later door herinrichting en hernummering werd dat Kade 24. 

Advertenties ‘H. van Hal Kade 1’ – 1954

Advertenties uit het jaar 1954, voor de diverse processen werd personeel gevraagd. 

Foto’s ‘Van Hal aan het einde van de Kade’ – 1962 en 1974

Een mooie opname uit 1962, de oude loods uit de vijftiger jaren van Van Hal is duidelijk zichtbaar.

Omstreeks 1974

Knipsel ‘Een nieuwe loods voor Van Hal’ – 1978

Vrijdag 24 februari 1978 om 13.30 uur is door de burgemeester van Piershil, de Heer Kolbach, de eesrte paal geslagen voor een unieke opslagloods voor plantuien en pickleruien. Bij deze gelegenheid was naast alle leden van de familie Van Hal , de burgemeester en zijn vrouw, het gehele personeel en controleurs van de Ned. Algemene Keuringsdienst , Plantenziektekundige Dienst en Kwaliteits-Controle Bureau ook alle raadsleden aanwezig hetgeen duidelijk illustreert hoe ingenomen de gemeente Piershil is met een verdere uitbreiding van H. van Hal en Zoon B.V.

Voor de heer Kolbach, sinds kort burgemeester van Piershil, was dit de allereerste paal in zijn leven die hij officieel in de grond sloeg (de palen in zijn tuin uitgezonderd) doch bleek dat hij meer ,,met dit bijltje gehakt had”. In yhet gezellige samenzijn na afloop in het Dorpshuis Renesse vertelde hij in zijn speech het e.e.a. hierover o.a. het voorval waarbij op zijn aandringen bij de bouw van een nieuw zwembad in de vorige gemeente Dirksland de reeds geslagen palen waardeloos bevonden werden en er nieuwere zwaardere palen geslagen moesten worden. Verder werd hierbij ingegaan op de activiteiten van Van Hal en Zoon B.V. die exporteert naar 17 landen. Over de bouw van de nieuwe loods (70 x 47,5 meter en ca. 8 meter hoog) werd toelichting gegeven door Ir. Ros van het architectenbureau Roos en Ros uit Nieuw-Beijerland, en tevens was de heer Kolbach verblijd te zien dat Van Hal op zijn zakken, labels en briefpapier het Wapen van Piershil voerde, terwijl hij tot zijn spijt moest bekennen dat de gemeente zelf op zijn briefpapier het wapen niet voerde. In zijn verdere speech bleek het dat de Heer Kolbach zich zeer verdiept had in dit wapen – hij wist o.a. te vertellen dat in de 12e eeuw wapens zeer gebruikelijk waren bij ridders enz. – en dat hij bemerkt had dat veel vogels op deze wapens gevoerd werden. Met veel spanningw ordt uigezien naar de maand juli wanneer het complex klaar moet zijn op de oogst van de door Van Hal alles zelf geteelde uien binnen te krijgen en onder de beste opslagcondities te bewaren, later te sorteren en vervolgens te exporteren.

          

Foto ‘Een nieuwe loods’ – juni 1978

Op deze foto is de nieuwe loods in aanbouw te zien. Ook is goed te zien hoe het bedrijf in de loop der jaren is gegroeid, de loods waar het allemaal mee begon staat links vooraan, naast de haven. 

Foto ‘Het wapen van Piershil’

Zoals in het artikel hierboven beschreven gebruikte het bedrijf het wapen van Piershil op haar artikelen. Hier een reclame onderzetter, uit de jaren tachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.