1954 – Oefening Bescherming Bevolking

Op maandag 31 mei 1954 vond op de Kade van Piershil een grote oefening van de BB (Bescherming Bevolking) plaats. De krant deed er verslag van en Adriaan Bakker maakte er, hangend uit zijn raam op Kade 8, enkele fraaie foto’s van.  

Knipsel ‘Piershil B.B.-oefening – 2 juni 1954

Maandagavond werd ook in Piershil een grote oefening van de bescherming Bevolking gehouden. Enkele panden aan de haven waren aangewezen als objecten met instortingen en branden. De reddingsploeg uit Piershil, later geassisteerd door die uit Oud-Beijerland verrichtte uitstekend werk en bevrijdde in ca. vijftig minuten een aantal (20) „gewonden”, die met assistentie van de E.H.B.O.-mensen en het Medisch team uit Mijnsheerenland via een verbandpost naar de kleuterschool werden gebracht. Dit gebouw was als noodziekenhuis ingericht en herbergde tevens de uitstekend verzorgde cantinedienst van de dames der D.S.V. uit de B.B. Intussen werden de denkbeeldige branden met groot materieel bestreden. De nieuwe motorspuit van Piershil, geholpen door de brandweren uit Goudswaard, Heinenoord en Nieuw-Beijerland, benevens de blokbrandwachten van de B.B., bestreden het vuur met een groot aantal stralen. Alle diensten verrichten zo snel hun werk dat om ongeveer acht uur Ie oefening als geëindigd en zeer geslaagd kon worden beschouwd. 

Foto’s ‘Vanuit het raam op Kade 8’ – 31 mei 1954 

Adriaan Bakker maakte enkele fraaie foto’s van de oefening, de bovenste drie hangend uit zijn raam op Kade 8. Op deze foto staat achter de open deur Ans Hooghart, de dame helemaal links is Truus Groenenberg. De politie-agent rechts (gezien vanaf de achterkant, bij de brancard) is waarschijnlijk de dorpsagent Soeters. 

De stalen zalmschouw in de haven – compleet met mast en opgevouwen huik – is van Piet de Heer (PH1)

Foto ‘Brandweerwagen Nieuw-Beijerland’

De brandweerwagen zoals deze te zien is op bovenstaande foto’s is die van Nieuw-Beijerland. Op onderstaande foto is die wagen te zien. Deze foto werd beschikbaar gesteld door Johan Pots. Op de foto rust ook een copyright: © JWPots www.brandweervoertuigenonline.nl

Deze foto van de bijeenkomst van de BB werd gemaakt in de schuur behorende bij Voorstraat 23. Helemaal rechts zit Wim Hoepel, dan volgt Corrie Heikoop. In de midden, met bril, zit Truus van der Hoeven.

De Bescherming Bevolking (BB) was een civiele beschermingsorganisatie die in 1952 werd opgericht om de Nederlandse bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. De taak die de overheid aan de BB had toebedeeld, was die van het verrichten van steun aan de bevolking onder bijzonder omstandigheden zoals de gevolgen van oorlogshandelingen, maar ook grootschalige rampenbestrijding. Ze kende onder meer een brandweer-, een eerste hulp- en een reddingsdienst. Begin jaren ’50 ging men nog uit van een oorlog met conventionele wapens, maar vanaf de tweede helft van de jaren ’50 werd duidelijk dat de Derde Wereldoorlog zeer waarschijnlijk met atoomwapens zou worden uitgevochten. Tot 1985 bleef deze organisatie nog bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.