1955 – Het kunnen omgaan met hoog water

Bij de afsluiting van de haven in 1955 sprak Burgemeester Dijcke deze woorden: ,,De haven moet geofferd worden voor de veiligheid, die in het algemeen belang is”. Bij het leven op de Kade hoorde tot 1955 het kunnen omgaan met hoog water, soms met heel hoog water. De huizen op de Kade waren speciaal hiervoor voorzien van een waterkerende muur en in de deuropeningen konden schotten worden geplaatst. Tegenwoordig is deze waterkering op sommige plaatsen nog steeds te zien.

Foto’s ‘Waterkerende muur’

Deze drie foto’s komen uit het album van de Familie Bakker. Goed is te zien dat de huizen zijn voorzien van een waterkerende muur; in de openingen kunnen zogenaamde vloedborden worden geplaatst.

De jongetjes op de slee zijn Addy en Feike Bakker, de foto werd gemaakt in 1957. In 2024 voegde Feike Bakker deze informatie nog toe: ,,Ik heb als klein kind nog wel door het water op de Kade gefietst, als ze vergeten waren de sluis dicht te draaien met springtij”.  

Foto ‘Ondergelopen Kade’ – omstreeks 1937

Deze foto uit 1937 toont een ondergelopen Kade. Er wordt geen hoog water verwacht want het vloedbord tussen Bakker (rechts) en Groenenberg (postkantoor links) is niet geplaatst. Soms was men gewoon te laat met het plaatsten, met alle gevolgen van dien.

Foto’s ‘Vloedbord in de sleuf’ – 1961

Op de foto van Kade 2 is goed te zien dat de ingang van de Kade vroeger kon worden afgesloten met een vloedbord. De sleuf is goed zichtbaar, de andere sleuf zat in het Poldershuis, enkele meters verder (en na de afbraak daarvan in het Schippershuis). In 1961 was het muurtje om op te zitten, in de praathoek van de oudjes.

Ook op deze foto uit 1933 is te zien hoe het havengebied ook kon worden afgesloten. Er was ook een toegang naar het zuiden, naast het pand van Bottenberg (later familie Kievit). Bij de ‘beer’ staat hier Janus van der Heiden. Links het huis van Bottenberg, het (witte) hekje op de achtergrond staat nog steeds aan de kop van de haven.

Foto’s ‘Hoog water’

De kinderen vonden het helemaal niet erg! In de deuropening van het Schippershuis is een vloedbord te zien; het werd destijds bewoond door familie van der Linde. De toegang tot de Kade langs het huis van Bottenberg (zoals beschreven op de foto hierboven) is hier al verdwenen.

Op deze foto is geheel rechts in de haven de zalmschouw van visser Piet de Heer te zien. Voor het schippershuis staat de wagen van olieboer Klokkenburg en in het midden, voor het postkantoor, de broodkar van bakker Poldervaart, een prachtige gesloten houten koets.

Na 1955 was het afgelopen met de ‘wateroverlast’. In het najaar van 1954 – dus ruim een jaar na de Ramp van 1953 – was de situatie voor met name de Aanwaspolder wederom kritisch in Piershil. Zeer hoog water in de haven, wateroverlast voor de bewoners en noodvoorzieningen voor de pas herstelde dijkdelen die nog heel zwak waren. E.e.a. leidde tot versneld afsluiten van de haveningang, zie 1955 – Afsluiting van de haven

Foto ‘Kabbelende Haven’ – 2007

Wanneer het tegenwoordig stormt kabbelt de Haven er slechts wild op los, zoals te zien is op deze foto. Van wateroverlast is al lang geen sprake meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.