1956-1974 – Het kleine urinoir aan de haven

Een urinoir (ook wel piesbak, pisbak, pissoir of piscine) is een toiletgelegenheid waar mannen kunnen plassen. De Kade in Piershil is jarenlang zo’n exemplaar ‘rijk’ geweest. De ‘pisbak’ bleek dringend noodzakelijk na het verdwijnen van het Poldershuis. Het plaatsen daarvan gebeurde uiteindelijk na ernstige klachten bij het gemeentebestuur van de toenmalige bewoners van het Schippershuis. In 1974 is het urinoir weer afgebroken.

Foto’s ‘Urinoir aan de haven’

Op deze drie foto’s is het urinoir aan de haven te zien. Het betonnen hokje staat naast de reclameborden dat op alle foto’s aan de rechterzijde is te zien.

Op deze foto uit 1956 is ook mevrouw Tita Boot-de Bruijn te zien. Op de achtergrond Kade 8 (Huize Bakker), het postkantoor, de schoenmakerij en de kapperszaak van Koos Groenenberg. 

Op de foto uit 1959 zijn twee bussen te zien. Die op de dijk is van de RTM en die op de Kade is van de firma Groeneveld uit Strijen. Deze foto, gemaakt door Adriaan Bakker, is ook beschikbaar gesteld voor een boek over Groeneveld. 

Uitsnede

Ook deze foto is gemaakt door Adriaan Bakker, op 22 mei 1971. Links van de meerpalen zijn de kinderen te zien die de eendjes voeren, rechts van de palen staat het urinoir.

Foto ‘Urinoir gesloopt’- 1975

De bouwkeet op de Kade staat daar vanwege de grootscheepse restauratie van Kade 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.