1960 – De praathoek van de oudere garde

Van oudsher was ‘de praathoek’ bij Kade 2 het verzamelpunt voor dorpsbewoners. Een centraal gelegen ontmoetingsplaats waar de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld. Deze plek bleef bestaan tot eind jaren zeventig (zie ook: 1980 – Een nieuwe praathoek vervangt de oude), toen de bewoner van Kade 2 bezwaar gingen maken tegen deze locatie vanwege een aantasting van zijn woongenot (zie ook: 1978 – Op zoek naar een nieuwe praathoek).

Foto en knipsel ‘De oudere garde van Piershil’ – omstreeks juni 1960

De mannen op deze foto zijn van links naar rechts: Dirk van der Merwe, Aai Groenenberg, Joh. Kok, Bas Hoek, Bas Verloop en Kees vd Jagt. Enkele dagen later verscheen deze foto in de krant. Let ook op de coupure waar Bas Hoek op zit. Coupures zijn doorgangen in dijken; aan weerszijden van de dijkopening werden muren gemetseld, voorzien van gleuven. Hierin werden houten balken of vloedplanken geschoven tot het overstromingsgevaar was geweken. 

Knipsel ‘De oudere garde van Piershil’ – omstreeks juni 1960

Knipsel ‘Praatje op de Kaai’ – Het Kompas, 12 augustus 2015

Truus van der Hoeven, inwoonster van Piershil, stuurde deze foto die in haar bezit was (zij werkte destijds bij de bovenstaande krant op kantoor) in 2015 nogmaals naar de krant. 

PIERSHIL – Het Kompas publiceert zo nu en dan een serie oude klassenfoto’s en andere groepsfoto’s. De foto van deze week is ingezonden door mevrouw T. v/d Hoeven uit Piershil. De foto is volgens haar genomen eind jaren ‘50 van de vorige eeuw. Te zien is de ‘leugenbank’ op de Kaai (Kade) in Piershil. Een geliefd plekje voor deze gepensioneerde heren die er met verve de toestand in de wereld, dichtbij of wat verder weg, bespraken. De bijnaam van het bankje (net als in tal van andere plaatsen trouwens) doet vermoeden dat het waarheidsgehalte bij het uitwisselen van al die nieuwtjes wel eens wat twijfelachtig kon zijn. Hoe dan ook, een prachtige, nostalgische plaat.

Updated: juni 20, 2024 — 2:14 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.