1970 – Inspiratie voor kunstenaars

Net als de molen, de kerk en de Voorstraat is ook het havengebied van Piershil een populaire plaats voor de kunstenaar.

Schilderijen Kemper en Goedhart – 1970

In 1970 maakten Charles Kemper en Jan Andreas Goedhart een fraai schilderij van de haven. Op het schilderij van Kemper is ook nog het urinoir (zie 1956-1975 – Het kleine urinoir aan de haven) te zien.

De beschrijvingen van de twee schilderijen uit het archief van Rotterdam:

Gezicht op de haven te Piershil, met links de havenkade (kaai), uit het westen. Op de achtergrond rechts de Sluisjesdijk en links (naar achter lopend) de Voorstraat. Vervaardiger: Kemper, C. J. ( Charles ) /tekenaar/etser/lithograaf; Datering: 01/01/1970 t/m 31/12/1970 Techniek: tekening(en) : penseel en waterverf 

De haven van Piershil gezien uit het westen. Op de achtergrond de Sluisjesdijk. Vervaardiger: Goedhart, J.A. / tekenaar/schilder; Datering: 01/01/1970 t/m 31/12/1970 Techniek: tekening(en) : penseel en waterverf, pen en inkt.

Schilderij ‘De haven en kade’ – onbekend

Dit schilderij was tot haar overlijden in het bezit van Corrie Heikoop. Het huis op de voorgrond is Kade 16 (zie ook 1912 – Kade 16), het schilderij hoort nu bij de inboedel van dit huis.

Schilderij Piet Verloop

Piershillenaar Piet Verloop maakte voor de familie Kievit een mooi schilderij van de haven met behulp van een oude foto.

Dit schilderij (gebaseerd op een ansichtkaart) werd eveneens gemaakt door Piet Verloop, voor de familie De Buck.

Tekening Charles Kemper

Charles Kemper maakte onderstaande tekening.

Tekening ‘W. Vastenburg’

W. Vastenburg uit Delft, een familielid van schipper Stok, maakte deze tekening.

 1. geachte heer, mevrouw,

  Ik ben in bezit van een tekening van W. Vastenburg jr, datum 29-07-1929. Het is de achterkant van de Nieuwe kerk in Delft. Het is een erfstuk van mijn oma. Zij heeft jarenlang in delft gewoond. Het is een zwart/wit tekening. Wilt u de tekening een keer zien? En weet u of Vastenburg meer tekeningen heeft gemaakt en is hij hiermee bekend geworden?

  1. C. E. Stok- de Heer

   De tekening van de motorboot van T Stok is bij ons in de familie. Ik ben de weduwe van Teunis Jan Stok een kleinzoon van dht T Stok die beurtschipper was en ook uit Delft afkomstig en uit Maasland. Ik weet dat schipper T Stok een zus ter Mien Had en woonde aan het herepad in Delft. Ik ben benieuwd of er een familie relatie is met u. Over de
   tekenaar Vastenburg is mij niets bekend en heb ook nooit geweten dat het familie was van onze opa T stok. Leuk te weten. dank voor uw reactie Corry Stok de Heer

  2. Geachte hr .mevr.
   Voor zover mij bekend kwam er in de fam. Stok geen schilder of tekenaar voor.
   Het is wel heel leuk om de tekeningen te zien. Mijn schoonfamilie Stok heeft jarenland op de kaai gewoond en gewerkt. Ze waren beurtschippers en kwamen oorspronkelijk uit Maasland en Delft. Ik weet niet of er nog familie in leven is. Het was geen grote familie. het zou fijn zijn daar iets meer over te weten.

 2. Reactie op de tekening van Het schip van T.Stok.
  Ik heb een tekening van T.Stok.
  11 aug. ’41 “In het geitenhok”
  Tekende de schipper zelf ook?
  Ik ben heel benieuwd.

  1. Ik ben ook heel benieuwd. Ik ben een schoondochter van de fam. Stok die op de kade woonden in Piershil.
   Het is mij niet bekend dat opa of schoonvader tekende. dat zou wel groot nieuws zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.