1973 – Kade 2 moet blijven

,,Kade 2 moet blijven”, aldus het antwoord van de minister van CRM aan de gemeenteraad van Piershil. De sloopvergunning ging de prullenbak in. Hiermee bleef het historische pand voor het dorp Piershil behouden.

Knipsel ‘Oudste pand in Piershil’ – oktober 1973

Minister van CRM: Kade 2 moet blijven

PIERSHIL – Het pand Kade 2, het uit 1664 daterende middelpunt van het dorp Piershil, zal niet van de monumentenlijst worden afgevoerd. 

Een verzoek daartoe, met de wens het te slopen, enige maanden geleden door het gemeentebestuur gedaan aan de minister van Cultuur, recreatie en Maatschappelijk werk werd niet ingewilligd. Van de zijde van de gemeente zal nu contact worden opgenomen met een plaatselijke winkelier die zich eerder als belangstellende voor het in verval geraakte pand had gemeld. Dat er inderdaad sprake zal kunnen zijn van een restauratie lijkt echter allerminst aannemelijk; de kosten daarvan worden door deskundigen op zo’n driehonderdduizend gulden geschat. Het is inmiddels te hopen dat het gemeentebestuur maatregelen treft om een einde te maken aan de kennelijk moedwillige beschadiging van het voor de Hoeksche Waard unieke historische pand.

Bij de foto: Het pand lijdt onder het vandalisme van de jeugd. De voor de ramen getimmerde luiken moeten het ontgelden en hier en daar worden de stenen uit de muur gewrikt.

Knipsel ‘Kade 2 in Piershil mag niet gesloopt worden’ – 12 oktober 1973

CRM: GEEN AFBRAAKVERGUNNING

Kade 2 in Piershil mag niet gesloopt worden

PIERSHIL – Het historisch interessante maar bouwvallige pand Kade 2 in Piershil mag van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk niet worden afgebroken. Dit heeft burgemeester P. G. Vries de Piershilse raad donderdagavond meegedeeld. Enkele maanden geleden diende de raad een verzoek in om het, onder Monumentenzorg staande huis te mogen afbreken. De gemeente heeft nu contact opgenomen met de plaatselijke A en O-winkelier, die in het verleden meermalen belangstelling heeft getoond om het pand te mogen mogen opknappen en er een winkel in te richten. ,,Dit kan dan samenwerking mot Monumentenzorg geschieden”, aldus de burgemeester die liet weten nog geen aniwoord te hebben ontvangen.

,,Deze afwijzing spit mij ten zeerste”, gaf het p.c.g.-raadslid A. Kersten als reactie hierop te kennen. ,,Eerst gaan we de molen restaureren en nu ook dit huis nog. Het wordt een voor de gemeente ondraaglijke last, terwijl ik het mooie van Kade 2 niet kan inzien”, aldus de heer Kersten, die het pand een sta-in-de-weg noemde.

Hij wist ook te vertellen dat de betreffende winkelier weinig interesse heeft voor het historische pand. Het v.v.d.-raadslid  F. Rozendaal, die de mening van heer Kersten geheel onderschreef, kon zelfs melden dat de winkelier plannen voor nieuwbouw achter de nieuwe school heeft. Burgemeester Vries zei echter van dit laatste niets af te weten.

Knipsel – Nog geen bestemming voor Kade 2′ – 24 oktober 1973

Piershil – Ook al mag het historische pand Kade 2 in Piershil van het ministerie van C.R.M. niet worden afgebroken, er is ook nog steeds niet bekend wat er mee moet gebeuren. Informatie bij de plaatselijke A. en O. winkelier, die eerder plannen had om in het oude pand een winkel te vestigen, heeft volgens de gemeente totnutoe geen positieve reactie opgeleverd. De Piershiller zou nu meer belangstelling hebben voor nieuwbouw. Wanneer er een restauratie zal plaats vinden, voorziet de gemeente voor zichzelf een levensgrote last, omdat een dergelijke ingreep wel twee ton kan kosten. Hoewel Monumentenzorg al lang heeft laten weten in principe een restauratie te willen subsidiëren, zullen de kosten in eerste instantie toch voor rekening van de gemeente Piershil komen. Het duurt namelijk jaren voordat de toegezegde rijkssubsidies werkelijk worden verstrekt, aldus de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.