1978 – Op zoek naar een nieuwe praathoek

In 1978 was het de bewoner Hero van Urk die een bezwaar maakte tegen de aanwezigheid van de historisch gegroeide praathoek bij zijn woning op Kade 2. Hij deed een beroep op de gemeente om op zoek te gaan naar een nieuwe plek.

Artikelen ‘Op zoek naar een nieuwe praathoek’ – 1978

Hek tegen jeugd

Piershil – De eigenaar van hot pand Kade 2 in Plershil, de heer H. van Urk, heeft bij de gemeente een verzoek ingediend, een hek te mogen plaatsen bij zijn huis. De heer Van Urk heeft bij de gemeente over het feit, dat het woongenot in de onmiddellijke omgeving van zijn huis op onaanvaardbare wijze wordt aangetast”, door de plaatselijke jeugd. De heer Van Urk wil een hek plaatsen, zodat er tenminste ruimte bestaat tussen zijn huis en de straat, waardoor een verbetering van de woonsituatie ontstaat. De eigenaar van het pand zal er vijfentwintig gulden per jaar voor gaan betalen. Dinsdagavond doet de raad hierover een uitspraak. Voorts is het college van b. en w. van mening, dat er bij het pand Kade 2 een stopverbod ingesteld moet worden, speciaal ten behoeve van het vrachtverkeer, dat grote moeite heeft met de afbuiging Voorstraat-Molendijk als er voor het betreffende
huis auto’s geparkeerd staan. Indien de rand akkoord gaat met het plaatsen van een hek wordt de ruimte ter plaatse nog krapper. Het college stelt de raad dan ook voor, een stopverbod in te stellen voor de westzijde van de Molendijk vanaf de hoek Kade-Molendijk tot aan de noordgevel van het pand Molendijk 3. Het college laat de jeugd, die nu het “stekkie” bij Kade 2 kwijtraakt, niet in de kou staan. Er is een studie op gang gebracht, naar de mogelijkheden voor een andere ontmoetingsplaats nabij de haven.

Toestemming plaatsen hekwerk

Piershil – De bewoner van het historische pand Kade 2 in Piershil mag voor zijn woning een hekwerk plaatsen om de overlast door de plaatselijke jeugd terug te brengen tot een voor hem aanvaardbaar peil. Bovendien zal ter plaatse een stopverbod ingesteld worden om de gevolgen van de wegversmalling ter plaatse teniet te doen. Hiertoe besloot de gemeenteraad dinsdagavond op voorstel van burgemeester en wethouders. Om de jeugd (en ook de ouderen) een praatplek te laten houden, wordt de mogelijkheid onderzocht in de directe omgeving van de Kade een vervangende voorziening te creëren. Ik betreur dat deze onsympathieke maatregel nodig is. De bewoner wordt bovendien op kosten gejaagd om een beetje privacy te hebben”, licht burgemeester B. Kolbach toe. ,Laten we ons er wel van vergewissen dat de jeugd er gebruik van zal maken voordat we wat aanleggen”, pleitte het VVD-raadslid F. Rozendaal ten aanzien van een eventuele nieuwe praathoek. Zijn collega L. van Beusekom stelde voor de bevolking te vragen ideeën te leveren voor de inrichting van zo’n nieuwe plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.