1980 – Een nieuwe praathoek vervangt de oude

In de jaren zeventig werd het aanzien van de Kade behoorlijk verbeterd. Het sluitstuk van alle werkzaamheden was de aanleg van een praathoek. Deze werd en wordt niet allen gebruikt door ouderen, maar ook door de jeugd. Het was destijds een vervanging van de praathoek op Kade 2 (zie ook 1960 – De praathoek van de oudere garde). Ook het straatwerk werd aangepakt en het jaartal waarin alles werd opgeleverd is daar nog steeds te lezen: 1980.

Foto ‘Zicht op de nieuwe praathoek’ – 2007 

Foto ‘1980 in het straatwerk’ – 2007

Met de schaduw van de fotograaf (Henk van den Heuvel).

Foto ‘Schade aan het praathok’ – 27 oktober 2002

in de loop de jaren werd de praathoek regelmatig beschadigd door vandalisme. Besmeurde (plastic) ramen, bekladding met stiften en verf, kapotte dakpannen. De schade op onderstaande foto had een natuurlijke oorzaak: tijdens de storm van 27 oktober waaiden er enkele pannen van het dak.

Foto’s ‘De oude praathoek’ – 1955, 1962 en 1970

Op deze foto uit 1955 is te zien dat de mannen uit Piershil zich op de hoek Kade 2 hebben verzameld voor een goed gesprek. Links is nog het schippershuis te zien en rechts de oude kleermakerij van Van der Wel (voorheen Café Bijl).

Deze foto werd gemaakt in september 1962, met fiets en al in de praathoek.

Omstreeks 1970, een eenzame bezoeker van de praathoek. Bram Lagerwerf maakte deze foto.

Foto ‘Een nieuwe praathoek’ – 1980

Zicht op de Kade, niet lang na het opleveren van de nieuwe praathoek. Antennes op de daken en een grote elektriciteitsmast rechts. Daar is ook de nieuwe praathoek te zien.

Foto ‘Jan en Teun in de praathoek’ – 1984

De mannen in de praathoek zijn Jan van der Merwe (beroepshalve metselaar en de laatste eigenaar van Kade 2 voordat de gemeente Piershil het pand kocht) en Teun Verhulp (die destijds nog een winkel had aan de Molendijk).

Foto ‘Nieuw straatwerk op de Kade’ – 1980

Een mooi zicht op de schilderachtige haven, vlak na de oplevering va het niewe straatwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.