2009 – Expositie Cor Visser

Op 11 september 2009 werd de eerste expositie van de 78-jarige Piershillenaar Cor Visser geopend. Aan deze opening in ‘De Zilveren Schoen’ (zie 2003-2018 – De Zilveren Schoen) werd in de krant aandacht besteed.

Artikel ‘Er ligt nog genoeg op zolder’ – 11 september 2009

De 78-jarige Cor Visser opent voor het eerst eigen expositie

Zenuwachtig voor de opening van zijn expositie vanavond is Cor Visser niet. Toch is de tentoonstelling in galerie De Zilveren Schoen een mijlpaal. Visser maakte zijn eerste schilderij toen hij 15 was; 63 jaar later heeft hij voor het eerst een solo-expositie in Piershil. De 37 tentoongestelde schilderijen zijn een combinatie van zeegezichten, dieren, portretten van grootmeesters als Monet en Corneille en een paar abstracte werken. ,,Het liefst schilder ik foto’s na, daar kan ik dan altijd nog elementen uit weglaten of toevoegen.” De schilder heeft zich het vak helemaal zelf eigen gemaakt. ,,Van elk schilderij leer ik weer wat nieuws. Vroeger maakte ik nog wel eens de fout dat ik veel te snel tevreden was, nu weet ik dat je sommige werken gewoon een tijdje in de hoek moet zetten en er later weer naar moet kijken. Met een frisse blik zie je pas wat er nog kan worden verbeterd.”

Galeriehoudster Corrie Heikoop denkt dat die kritische blik ervoor zorgt dat zijn schilderijen van zo’n hoge kwaliteit zijn. Maar de bescheidenheid van de kunstenaar is toch dé reden dat een eigen expositie zo lang op zich heeft laten wachten. ,,vorig jaar heb ik verschillende kunstenaars uit Piershil de kans gegeven om hun werk te tonen en werd toen getipt dat ik Cor Visser niet moest vergeten. Ik was zo aangenaam verrast door zijn werk, dat ik hem de kans wilde geven meer van zijn schilderijen te laten zien.” Die bescheidenheid herkent de schilder wel in zichzelf. ,Ik ben niet iemand die op de voorgrond treedt en zelf met mijn schilderijen langs galerieën ga.” Die eigenschap zorgde wel voor het nodige overleg met Heikoop wat de prijzen betreft. ,,Als het aan Cor ligt, geeft hij alles gratis weg!”, grapt de galeriehoudster.

Visser heeft 43 jaar bij een bank in Rotterdam gewerkt, sinds 15 jaar woont hij met zijn vrouw in Piershil. ,,Mijn ouders wilden dat ik gewoon ging werken, het was vroeger veel minder gebruikelijk om kunstenaar te worden.” Af en toe vroeg Visser zich wel eens af waarvoor hij het eigenlijk doet. ,,Je kunt de schilderijen ook niet steeds cadeau doen aan familie en vrienden, misschien zitten ze daar wel helemaal niet op te wachten.” Op de vraag of hij zijn schilderijen zal missen als ze allemaal worden verkocht, reageert hij laconiek. ,,Weg met die rommel! Ik heb er nog genoeg op zolder staan en ik zal toch altijd nieuwe blijven maken.” De expositie wordt om 17.00 uur geopend door dominee Ten Napel. (Marloes Kanselaar)

Bij de foto: ‘Dat overweldigende gevoel dat ik als kind had als ik de zee zag, heb ik willen nabootsen.’(FOTO REIN GELEIJNSE).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.